20 skeletter gravet ud på Rådhuspladsen i København i hemmelighed

Forskerne håber, at skeletterne kan give mere viden om København, som den var, før Absalon grundlagde sin borg.

I dybeste hemmelighed og i ly af store telte på Rådhuspladsen midt i København har arkæologer fra Københavns Museum i begyndelsen af vinteren udgravet 20 skeletter af mennesker, der levede for over 1000 år siden.

Det skriver Politiken.

Arkæologerne mener, skeletterne stammer fra de første københavnere, og under dem mener de, der er yderligere to lag af skeletter.

- Det er utroligt. En meter under asfalten på den mest travle plads i hele Danmark ligger gravene med skeletter fint bevaret, siger museumsinspektør og arkæolog fra Københavns Museum Jane Jark Jensen, til Politiken.

Hanna Sofia Strandmark Dahlström, der er i gang med skrive PhD om Københavns historie og er tilknyttet Københavns Museum, siger til TV 2, at skeletterne blev fundet ved et tilfælde.

Beskyttelsesplader sat op

Udgravningen blev holdt hemmelig for offentligheden, fordi arkæologerne frygtede, at nysgerrige ville trænge ind i udgravningerne og forurene dna-materialet. 

Under festlighederne nytårsaften blev udgravningerne beskyttet med beskyttelsesplader.

Nu er de fleste af de porøse skeletter kørt til undersøgelse på det Sundhedsfaglige Fakultet på Københavns Universitet. Derefter skal de undersøges på Statens Naturhistoriske Museum.

Helt ny viden

Arkæologerne håber, fundet kan fortælle mere om de mennesker, der levede i København 100 år før Absalon grundlagde sin borg.

- Det er helt nyt, og vil give os viden af en helt ny kaliber, siger Jane Jark Jensen til Politiken.

Hanna Sofia Strandmark Dahlström siger, at fundet af endnu en mere end 1000 år gammel kirkegård i Københavns centrum viser, at København allerede på det tidspunkt hvor Absalon ifølge mange grundlagde København, var et godt sted for mange mennesker at bo.

- De her nye fund giver os et bedre grundlag for at finde ud af, hvordan de her mennesker levede, siger hun.