Prins Henrik

Satiretegningen, der fik Prinsen til selv at grine højlydt i lufthavnen

Prins Henrik har altid været et yndet motiv for de danske satiretegnere. Se nogle af to tegneres favorittegninger her.

Ekstra Bladets satiretegner Morten Ingemann har tegnet den nu afdøde prins Henrik hundredvis af gange.

Han kalder selv Prinsen for sit ”yndlingsmotiv i kongehuset”. Og det er der flere grunde til, siger han til TV 2.

- Han er jo i positiv forstand indbegrebet af en fransk klovn. Han har altid optrådt, klædt sig ud og vist følelser. Han har både vist sårbarhed og temperament. Han har aldrig pakket noget ind.

Gør grin med dårligt dansk, gravhunde og vin

I torsdagens papirudgave af Ekstra Bladet kan man se flere af de tegneseriestriber, som Morten Ingemann har tegnet af prins Henrik.

Her bliver der blandt andet gjort grin med Prinsens dårlige dansk, hans brændende ønske om at blive konge, hans gravhunde og hans egenproducerede vin fra sit franske vinslot.

Selvom Morten Ingemann har gjort grin med prins Henrik i adskillige striber, har han altid godt kunne lide ham.

Prinsens dobbelthed gjorde ham ifølge tegneren til et oplagt mål for satire.

- På den ene side var han en del af folket og kunne for eksempel finde på at tage ud på Christiania. På den anden side dyrkede han omgang med Zobel, Kjær og Brandt og andre dekadente stoddere, der er milevidt fra folket, siger han.

- Det var den dobbelthed, der gjorde ham interessant at skildre.

Morten Ingemann fortæller desuden, at prins Henrik simpelthen lå godt til ham at tegne. I modsætning til Dronningen som han trods flere striber gennem tiderne efter eget udsagn altid har haft svært ved.

- Han var nem at tegne, og han havde utrolig mange forskellige ansigter. Han havde de der buskede øjenbryn – man kunne se, at han havde været smuk, da han var ung, siger Morten Ingemann.

Et glimt i øjet

Selvom prins Henrik ofte har været ”offeret” i Morten Ingemanns striber, mener han ikke selv, at han har været for hård.

- Det har altid været med et glimt i øjet. Jeg synes, at jeg har tegnet ham som en del af folket, hvilket han også var, siger tegneren.

- Han var på den ene side en joker, som kunne sammen med alle. På den anden side havde han en arrogant tilgang til den danske befolkning, som blandt andet kom til udtryk ved, at han ikke lærte det danske sprog.

Prinsen grinte højt af tegning

Også Berlingskes satiretegner Lars Andersen har skildret Prinsen adskillige gange gennem årene. Blandt andet lavede han en tegning, der under titlen 'Columbusæg' skildrede dronning Margrethe som konge og prins Henrik som dronning.

- Fra en bekendt ved hoffet fik jeg at vide, at regentparret havde været ude at rejse. Prinsen havde set tegningen i lufthavnen, og han havde grinet højlydt, fortæller Lars Andersen til TV 2.

Har det været svært at lave satire af prins Henrik – det har vel været en balance for at ramme en kærlig tone?

- Generelt når jeg laver satire til Berlingske, prøver jeg at være afdæmpet. Jeg prøver ikke at være ondskabsfuld. Jeg vil gerne bevare den gode tone, og jeg prøver at putte varmere følelser i mine tegninger og undgå de grovere, karikerede ting. Derfor kan jeg godt stå inde for dem, og Berlingske mener, at det kan avisen godt bringe, siger Lars Andersen.