GO'

Sådan har to tidligere elever det syv år efter Præstø-ulykke

Selvom det er syv år siden, at en ulykke ramte en gruppe elever og lærere fra en efterskole på Midtsjælland, præger det dem stadig i dag.

Der blev brat sat en stopper for efterskoleidyllen, da en dragebåd fra Lundby Efterskole kæntrede i Præstø Fjord tilbage i 2011.

Ulykken kostede en lærer livet, og her syv år efter præger det også stadig eleverne.

Posttraumatisk stress og angst er blot nogle af de ting, der stadig giver store udfordringer i hverdagen.

Flere måtte genoplives

Båden blev sat i vandet den 11. februar 2011 og om bord var 13 elever og to lærere.

Men 1,7 kilometer fra land blev de fanget af det dårlige vejr, og båden kæntrede i det iskolde vand.

Nogle af eleverne formåede at redde sig selv i land og hente hjælp, mens flere andre besvimede og blev så underafkølede, at de fik hjertestop og måtte genoplives.

Han prøver at holde sig oppe ved at holde mit hoved under vand

Karoline Klit, tidligere elev på Lundby Efterskole

Nicklas Bøhm og Karoline Klit er to af de elever, der kæmpede for deres liv i det kolde vand.

Skrig og gråd

De to elever havde begge to tænkt, at det var for koldt og blæsende til en sejltur, men stemningen var god, og de høje bølger og vandsprøjt fik latteren frem.

Men da båden skulle vendes, gik det galt. Både elever og lærere endte i vandet.

- Folk begynder at skrige og græde. Der er en, der går så meget i panik, at han prøver at holde sig oppe ved at holde mit hoved under vand, siger Karoline Klit.

Sammen med en veninde kæmpede hun sig ind mod bredden. På vejen mødte pigerne Nicklas Bøhm, og de tre venner opmuntrede hinanden til at fortsætte.

Men inden de nåede ind, slap Karoline Klits kræfter op. ”Bare svøm videre”, sagde hun til de andre.

Gad slet ikke med

Nicklas Bøhm gad slet ikke med ud at sejle den dag. Og da han sammen med sine kammerater ramte det kolde vand, var det første, der strømmede gennem ham, vrede. Men det var der ikke tid til.

Jeg var ikke bange for at dø - mere ærgerlig

Nicklas Bøhm, tidligere elev på Lundby Efterskolen

Vejen til bredden var lang og iført gummistøvler, overtræksbukser og skiundertøj var den yderligere besværliggjort.

Flere gange var han ved at give op, men et tilråb fra Karoline Klit gav ham fornyet styrke.

- Det fik mig til at tænke på min mor, far og søster. At de skulle miste mig som 16-årig. Jeg ville vildt gerne i gymnasiet, og det ville jeg aldrig komme. Jeg var ikke bange for at dø - mere ærgerlig, siger Nicklas Bøhm.

Han nåede i land og løb efter hjælp.

Alene i vandet

Imens havde Karoline Klits krop givet op. Vennerne kom længere og længere væk.

Jeg har det hvide ud af øjnene og fråde om munden

Karoline Klit, tidligere elev på Lundby Efterskolen

- Da jeg ligger alene i vandet, er jeg godt klar over, at der ikke er lang tid tilbage. Jeg tænker, ”det er bare løgn. Tænk, at jeg skal dø i dag”, siger hun.

Sådan lå hun og tænkte med lukkede øjne, indtil hun besluttede, at det ikke kunne være rigtigt. Pludselig var hun ikke så langt fra land, og lykkefølelsen strømmede gennem hende, da hun kunne mærke bunden og løb mod land.

De to tidligere elever fra Lundby Efterskole Nicklas Bøhm og Karoline Klit beskriver minutterne efter, at dragebåden med 13 elever og to lærere om bord kæntrede i Præstø Fjord i 2011. Video: Maja Kærhus Jørgensen

Sådan husker Karoline Klit det i hvert fald selv.

I virkeligheden lå hun med hovedet under vand og spjættede med benene. Sådan blev hun fundet af en anden veninde, der trak hende op på en isflage.

- Hun prøver at få liv i mig, men jeg har det hvide ud af øjnene og fråde om munden, siger Karoline Klit.

Kort efter blev de begge to samlet op af en båd og reddet i land.

Vil gøre det samme for andre

Her syv år efter har Nicklas Bøhm ingen fysiske mén. Han har tidligere været plaget af posttraumatisk stress, men det ligger nu bag ham.

- Ubevidst er der helt sikkert nogle ting, som jeg har lært at leve med. Men det er også svært, for hvor meget kan man relatere til ulykken, og hvor meget er egentlig bare noget, jeg går igennem lige nu, fordi jeg er en ung, følsom fyr, siger han.

På trods af alt tror Nicklas Bøhm dog også, at oplevelsen har formet ham på en god måde. Blandt andet har han haft en trang til at rejse ud og få gode oplevelser, men ulykken har også hjulpet ham med at finde sin rette hylde.

- Jeg lærte, hvor meget journalister kan betyde. Vi var udsatte, men vores historie blev hørt og taget alvorligt. Det kunne jeg godt tænke mig at gøre for andre, siger Nicklas Bøhm, der lige nu er i gang med andet semester på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Stadig symptomer efter ulykken

Lidt anderledes går det hos Karoline Sofie Klit, der for tiden er sygemeldt. Hendes hverdag har siden ulykken været præget af posttraumatisk stress, angst og svimmelhed.

Nicklas Bøhm og Karoline Klit fortæller, hvad ulykken har betydet for, hvad de gør og kan den dag i dag. De var blandt de 13 elever, der sammen med to lærere kæntrede i Præstø Fjord i 2011. Video: Maja Kærhus Jørgensen

- Jeg har ikke prøvet en dag uden symptomer. Det har været en kæmpe udfordring for mig gennem de syv år, og jeg har været sygemeldt utrolig mange gange og ikke kunnet have et fast arbejde, siger Karoline Klit og fortsætter:

- Det jeg er virkelig ked af. Nu er jeg 23 og vil gerne ud ligesom alle andre og opleve noget og finde ud af, hvad jeg er god til.

Retssag mod skolen

Lidt under to år efter ulykken på Præstø Fjord startede retssagen mod Lundby Efterskole og den daværende forstander, Truels Truelsen.

Skolen blev i byretten kendt skyldig i uagtsom legemsbeskadigelse af syv børn og skulle betale en kvart million i erstatning.

Truels Truelsen fik 60 dages betinget fængsel og fik samtidig frakendt retten til at undervise i sejlsport. Skolen modtog dommen, men forstanderen ankede den til landsretten.

Senere på året bliver dommen stadfæstet i landsretten.