Kongefamilien besøgte prins Henriks båre på 'castrum doloris'

Officerer fra både Hæren, Søværnet, Flyvevåbnet og Hjemmeværnet står æresvagt ved Prinsens båre.

Lørdag formiddag besøgte Dronning Margrethe sammen med kronprins Frederik og kronprinsesse Mary samt prins Joachim og prinsesse Marie prins Henriks båre i Christiansborg Slotskirke.

Her ligger kisten på 'castrum doloris' - smertens leje. Seancen varede i godt 25 minutter inden kongefamilien igen forlod Prins Jørgens gård i krone-bilerne. 

Prins Henriks båre ligger på en forhøjning i kirken og er lagt på en katafalk, der er overdækket med et klæde af purpur fløjl. 

Inde i slotskirken er båren akkompagneret af et vagthold.

Det består af otte officerer, hvor en er chef med rang af oberst eller kommandør, mens den næstkommanderende er enten oberstløjtnant eller kommandørkaptajn. Desuden vil der være to majorer eller orlogskaptajner, to kaptajner eller kaptajnløjtnanter og to premierløjtnanter.

Befolkning kan besøge båre fra lørdag eftermiddag

Det er muligt for alle at se Prinsen 'castrum doloris' fra lørdag eftermiddag klokken tre til lørdag aften klokken syv, søndag fra middag til syv om aftenen og mandag eftermiddag fra klokken tre og fire timer frem.

Torsdag blev Prinsens båre kørt fra Fredensborg til Amalienborg. Fredag blev prins Henrik så kørt til Christiansborg Slotskirke. Imens fulgte kongefamilien med i biler, og de var kort inde i kirken til en mindre ceremoni. 

Prinsen skal ligge 'castrum doloris' indtil tirsdag, hvor han bliver bisat klokken elleve om formiddagen fra slotskirken. Det bliver en mindre ceremoni med den nærmeste familie og ganske få andre. Efterfølgende skal Prinsen kremeres.

Prinsens ønske var, at halvdelen af asken bliver spredt i de danske farvande. Den anden halvdel skal sættes ned i en urne i den private have i Fredensborg Slotshave. Kongehuset gør opmærksom på, at det ikke er tilladt at fotografere ved 'castrum doloris' i slotskirken. 

Prins Henrik sov tirsdag aften stille ind på Fredensborg Slot, efter at han dagen før var kommet hjem fra Rigshospitalet.

Her forlader kongefamilien Christiansborg Slotskirke. Video: Carl-Emil Søe