Samfund

Influenza presser sygehuse

På Nordsjællands Hospital i Hillerød er de nødt til at placere patienter på gangene på grund af influenzaepidemien.

Kradsende hals, løbende næse, forsvunden appetit og pludselig feber.

Det er bare nogle af generne, som mange danskere døjer med netop nu.

For antallet af influenzaramte er på sit højeste i år.

- Vi har set en stigning over et par uger, og noget tyder på, at det topper nu her, fortæller Freddy Lippert, der er direktør ved akutberedskabet i Region Hovedstaden, til TV 2.

Influenza er en virussygdom, som oftest går over af sig selv i løbet af en lille uges tid. Men den kan ramme ældre mennesker eller personer med svækkede immunsystemer hårdere, og så kan det være nødvendigt at de behandles og eventuelt indlægges, fortæller Freddy Lippert.

- Hvis man er svækket i forvejen og har andre sygdomme, så kan der komme komplikationer, og det skal man være opmærksom på, siger han.

Siden uge 42 sidste år har 1186 patienter været indlagt med influenza. I uge fire i år var det ugentlige antal indlagte på 310.

Til sammenligning var det højeste antal indlagte patienter på en enkelt uge i sidste sæson 369.

Influenzavaccine virker ikke

Selvom man har taget sine forholdsregler og er vaccineret mod influenza, så kan man ikke føle sig sikker på at undgå at blive syg.

For denne sæsons influenza adskiller sig fra den, som har cirkuleret de forgange år. Normalt er det influenza A, der dominerer. Men i år er det influenza B.

Hvad er influenza

- Influenza er en betændelse i luftvejene, der skyldes influenzavirus.

- Tilstanden viser sig normalt med påvirket almentilstand, feber, tør hoste, hovedpine og muskel- og ledsmerter.

- Almindelig antibiotika hjælper kun på bakterier og har derfor ingen effekt mod influenzavirus.

- Vaccine kan forebygge influenza, men man skal vaccineres hvert efterår.

- For de allerfleste mennesker er en influenza helt ukompliceret, selv om generne kan være betydelige, mens man er syg.

Kilde: Sundhed.dk

Af de to typer influenza B, der findes, er det lige nu influenza B Yamagata, der florerer, og den er ikke omfattet af influenzavaccinen.

- Nogle gange ændrer virusset sig. Man skal sætte ind mod de typer, som faktisk laver udbrud, men hvis virusset ændrer sig på en uforudsigelig måde, så er det umuligt at ramme den type, den har ændret sig til, siger professor i infektionsmedicin Jens Lundgreen til TV 2.

Men hvorfor ikke bare vaccinere mod alle typerne?

- I øjeblikket er teknologien sådan, at det ikke kan lade sig gøre. Man kan ikke bare proppe en hel masse forskellige typer af vaccine ind, fortæller Jens Lundgreen.

Manglende kapacitet på hospitaler

Det høje antal af indlæggelser med patienter, der har influenza, presser landets hospitaler.

På Aalborg Universitetshospital og Regionshospital Nordjylland er der flere patienter, end hospitalerne har kapacitet til, oplyser de til TV 2.

Hos Region Hovedstaden er det især hos akutmodtagelsen på Nordsjællands Hospital i Hillerød, at epidemien skaber problemer.

- Det betyder, at vores kapacitet er under pres. Det er ikke, fordi vi har flere patienter, end vi plejer, men det er, fordi de skal ligge på enestuer, siger Britt Holmgaard, som er ledende oversygeplejerske på Nordsjællands Hospital i Hillerød, til TV 2.

Det høje antal af indlæggelser med patienter, der har influenza, presser landets hospitaler. Hos Nordsjællands Hospital i Hillerød bliver nogle af patienterne nødt til at ligge på gangene, fortæller ledende oversygeplejerske Britt Holmgaard. Video: Karoline Lunddal Dam

Normalt ligger patienterne på Nordsjællands Hospital på to-, tre- eller firemandsstuer, men fordi influenzaen smitter, er de nødt til at isolere de indlagte. Det betyder, at en række patienter må ligge på gangene, mens epidemien står på.

- Det er ikke det allerbedste, men vi er også et hospital, som skal sikre, at man ikke smitter, og derfor skal man selvfølgelig lægge smitsomme patienter for sig selv.

Ifølge Britt Holmgaard er det ikke selve influenza, som er farlig og gør det nødvendigt at blive indlagt. Men hvis man samtidig har andre sygdomme, så kan det være nødvendigt at sætte ind mod dem.

- Vi behandler dem for de sygdomme, de har ved siden af influenza. Hvis man eksempelvis er ældre og har mange kroniske sygdomme, så er influenza en alvorlig sygdom, og så gør vi alt, hvad vi kan, for at understøtte kroppen, så de hurtigst muligt kan blive raske.

Hvis man vil undgå at blive smittet med influenza, er det bedste råd fra både Jens Lundgreen og Britt Holmgaard simpelt. Vask dine hænder og hold en god hygiejne, så du undgår at komme i kontakt med influenzavirusset.