Misbrug

Tidligere misbruger om at gå i behandling: - Jeg ville dø, hvis jeg fortsatte

Det krævede enorm vedholdenhed og et ærligt ønske om at komme ud af misbruget, før det lykkedes for Simon Graulund at blive stoffri.

Hash, hårde stoffer og alkohol. Alle tre rusmidler var en del af Simon Graulunds omfattende misbrug, som startede allerede i hans unge teenageår.

I dag er historien for den 25-årige mand skrevet om. For fem måneder siden valgte han at gå i behandling, efter at hans mor og mormor gjorde klart for ham, at de var seriøst bange for, at han ville dø af misbruget.

Men det var ikke kun familiens klare besked, der fik den unge mand til at tage den afgørende beslutning og holde sit løfte til sig selv.

- Der er ikke nogen andre, der kan blive clean for dig, så hvis man ikke har sig selv med, så kommer man ikke i mål, siger Simon Gralund.

Hans historie blev vist i dokumentarserien 'Misbrug' torsdag aften på TV 2 og TV 2 Play. Efterfølgende besvarede han seernes spørgsmål - og her var det netop spørgsmålet om, hvordan han kom endeligt ud af misbruget, der gik igen.

Slår hånden af de gamle venner

Simon Graulund har været i misbrugsbehandling en enkelt gang før, men han tror, at der denne gang er sket en betydelig forskel - denne gang var det virkelig gået op for ham, at det var sidste chance. 

- Jeg havde ramt bunden. Jeg kunne ikke mere. Jeg vidste, at hvis jeg fortsatte, så ville jeg dø. Når jeg kigger på mit mønster i mit misbrug, så kunne jeg se, at hver gang jeg fik tilbagefald, så blev det værre, fortæller han. 

Selvom han sagde farvel til stofferne og alkoholen i det første behandlingsforløb, så fristede det gamle liv og den gamle vennekreds, da han kom hjem - og det blev hurtigt synonym med misbruget igen.

Denne gang har han gjort det, som han mener, er det nødvendige: At sige farvel til det gamle liv.

- Alle dem, jeg var misbruger med, er jeg ikke i kontakt med mere. Det har 100 procent været et bevidst valg, siger han. 

- Hvis man gerne vil leve stoffrit, så skal man holde sig så langt væk fra det lort som muligt.  

I dag har han gennem behandlingen lært sig selv bedre at kende. Han ved blandt andet, at han er nødt til at overholde nogle strenge regler for sig selv, for at kunne få det liv uden stoffer, han drømmer om. Blandt andet holder han sig helt fra alkohol. 

Besluttede sig for et nyt liv

I dag er Simon Graulund i gang med frisøruddannelsen i Esbjerg og håber, at han i fremtiden kan starte sig egen barbershop. Misbruget fylder stadig i hans liv - dog på en meget mere positiv måde end før.

- Jeg har fået en masse nye venner i min døgnbehandling, som vil det samme som mig. Vi har et tæt sammenhold i Esbjerg og arbejder mod at leve helt stoffrit. Det vil vi allesammen. Det støtter vi hinanden i. 

Hans råd til andre i misbrug er da også kort og kontant: 

- Søg behandling. Søg hjælp. Så kort kan det siges. Hvis man virkelig har et ønske om at stoppe, så er det det, der skal til. Jeg kender ingen mennesker, som selv har kunne klare det.