DTU-forsker finder 95 nye exoplaneter - en af dem er særligt interessant

I dag er der fundet cirka 3600 planeter, der er mellem Jorden og Jupiter i størrelsen.

Rumteleskopet Kepler blev sendt ud i rummet for cirka ni år siden med en mission om at finde fjerntliggende planeter, der kunne have de samme proportioner som vores egen jordklode - såkaldte exoplaneter.

Disse planeter kredser om en anden stjerne end Solen i cirka samme afstand som Jorden og har dermed nogle af de samme betingelser for liv.

Observationerne er blevet foretaget siden 1995, men det var først med Kepler-teleskopet, at der for alvor kom skub i opdagelserne af exoplaneterne.

I dag er der fundet cirka 3600 planeter, der er mellem Jorden og Jupiter i størrelsen.

DTU-forsker: 95 nye exoplaneter fundet

Nu bekræfter Andrew Mayo, der er gæste-ph.d.-studerende ved DTU Space, at der er fundet yderligere 95 exoplaneter. Særligt en af dem er interessant.

Det skriver Ingeniøren.

- Vi fandt en exoplanet, som kredsede om en meget lysstærk stjerne – faktisk den mest lysstærke, som på noget tidspunkt er opdaget i Keplers tid, siger han til mediet.

Klart lys gør målingerne nemmere

Det klare lys fra stjernen gør det ifølge Andrew Mayo nemmere at måle på planetens masse. Samtidig kan man lære mere om planetens eventuelle atmosfære, siger han til Ingeniøren.

- Jeg er ikke helt sikker på, hvor meget vi kan se på præcis denne planet, fordi stjernen virkede ekstremt aktiv, og det kan også blive et problem. Hvis lysstyrken er meget varierende, er det svært at få pålidelige data, siger Andrew Mayo til Ingeniøren.

Disse fem planeter minder mest om jorden

Proxima b

Proxima b

Planeten Proxima b består mest af klipper, har sandsynligvis ingen årstider, og bruger ikke 365, men blot 11 døgn på at rotere rundt om sin sol.

Selvom planeten på flere punkter adskiller sig fra Jorden, vurderer forskere, at Proxima b ligger i den såkaldte beboelige zone i forhold til sin sol og dermed rummer muligheden for at have vand og liv.

Tilmed ligger Proxima b kun lidt over fire lysår væk fra Jorden, og det kan betyde, at planeten er den exoplanet med muligt liv, der ligger tættest på Jorden – rundt regnet 38 billioner kilometer væk.

Foto: ESO/M. Kornmesser / Scanpix Denmark

Gliese 411b

Gliese 411b

Den klippefyldte planet Gliese 411b blev tidligere på måneden opdaget i det stjernesystem, der er fjerdetættest på vores egen sol, og dermed er det praktisk talt en naboplanet, fastslår astronomerne.

De mener, at opdagelsen af Gliese 411b er særligt vigtig fordi, det viser at "omtrent alle de stjerner, der er nærmest Solen, har planeter, der er i kredsløb omkring dem. Planeter som disse kan være lige som Jorden", som astronomerne skriver.

- Det er fascinerende at tænke på, at når vi kigger på de nærmeste stjerner, ser det ud til, at de alle har planeter, der er i kredsløb omkring dem. Dette er noget, vi astronomer ikke var overbeviste om så sent som for fem år siden, siger Mikko Tuomi fra University of Herfordshires center for Astrofysisk Forskning.

Foto: University of Hertfordshire / University of Hertfordshire

Kepler-438b

Kepler-438b

Planeten Kepler-438b er en smule større end Jorden og løber i et kredsløb om en orange dværgstjerne. Den befinder sig 470 lysår væk og bliver eksponeret med 40 procent mere varme, end Jorden modtager fra solen.

Forskerne anslår, at planeten er lille, og fordi den er placeret i "the habitable zone" forventes det, at der kan eksistere liv.

Kepler-438b ligger i skarp konkurrence med en anden planet kaldet Kepler-442b om at blive den planet, der ligner Jorden mest.

Foto: .

Kepler-442b

Kepler-442b

Kepler-442b er 1100 lysår væk fra Jorden, men minder ellers på mange områder om Kepler-438b.

Planeten befinder sig også i stjernebilledet Lyren, og er ligesom Kepler-438b placeret i ’Den beboelige Zone’.

Foto: Wikipedia

Wolf 1061c

Wolf 1061c

Den klippefyldte planet Wolf 1061c er fire gange Jordens størrelse. Den slutter sig til rækken af potentielt beboelige planeter.

Forskerne mener, at Wolf 1061c har gode muligheder for at have vand og liv – og så befinder den sig  kun 14 lysår væk.

- Det er et utrolig spændende fund, fordi alle tre planeter har en masse, der gør, at overfladen kan være fast. Det er fascinerende at se ud i det enorme rum og tænke på, at en stjerne så tæt på os – nærmest en nabo – kan være en beboelig planet, siger ledende astronom, Duncan Wright fra University of New South Wales.

Foto: Wikipedia