Samfund

15-årig tog MDMA med sin ven, der døde: - Vi ville bare have lidt sjov

Det fik fatale konsekvenser, da to 15-årige venner eksperimenterede med MDMA. Politiet opfordrer forældre til at tale med deres børn om stoffer.

- Det var dumt, det vi gjorde. Jeg er ked af det på Adam og hans families vegne.

Matti Frey Olesen klemmer hænderne sammen og kigger ned i gulvet. Tabet af hans klassekammerat og bedste ven Adam er stadig meget tæt på.

I begyndelsen af februar indtog de to 15-årige drenge stoffet MDMA i deres hjemby Haslev på Sjælland. En episode, der endte med at koste Adam livet – han sov ind natten til torsdag efter at have ligget i kunstig koma.

TV 2 møder Matti Frey Olesen og hans mor Henriette Krogh Olesen i forlystelsesparken Xjump i Ballerup, hvor de sammen med nogle af hans venner og søster er taget hen for at få lidt afstand til den svære tid.

- Det har været en hård omgang. Psykisk har vi været lagt ned alle sammen i familien. Matti, mig og min datter har det især været slemt for, siger Henriette Krogh Olesen.

- Som mor er det værste, der kan ske, at miste sit barn, så jeg har været dødsensangst for at miste ham og meget glad for, at jeg kan kysse ham hver dag. Jeg er evigt taknemmelig for, at han klarede det, siger hun.

- En almindelig, kedelig fredag

Fredag den 2. februar fik Matti Frey Olesen og den 15-årige Adam fri fra skole klokken 15. De havde fået fat i det euforiserende stof MDMA, der også kendes som ecstasy.

I alt tog de stofferne over tre omgange forskellige steder i Haslev i løbet af eftermiddagen, hvorefter de gik hvert til sit.

Matti Frey Olesen begyndte at mærke MDMA’en i sin krop. Det snurrede, husker han.

- Det var bare en almindelig, kedelig fredag. Vi ville bare have lidt sjov ud af det, fortæller Matti Frey Olesen.

Men sådan gik det ikke.

Ven sov ind efter 12 dages koma

Da Matti Frey Olesen kom hjem, fik han at vide, at hans ven Adam var røget på hospitalet. Matti Frey Olesen blev herefter også kørt på hospitalet, men var ikke i alvorlig fare.

Det var til gengæld hans ven Adam, der blev lagt i koma.

- Jeg var stadig påvirket af stoffet, men havde det ellers godt. Jeg får så at vide af min mor, at Adam ligger ovenover på en anden afdeling, fortæller Matti Frey Olesen.

Adam var blevet lagt i koma og kæmpede for livet.

De næste 12 dage blev en kamp mellem liv og død, hvor lægerne med flere operationer og behandlinger forsøgte at redde Adams liv. Men hans krop var overophedet, og hans organer satte ud, og natten til torsdag sov han ind.

Politiet: Det er ikke værd at spille roulette på den her måde

Ifølge politiet var den MDMA, de to drenge indtog, meget koncentreret.

- Det er årsagen til, at den ene ender med at dø, siger Kim Kliver, politiinspektør ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Efter episoden har politiet sigtet to 17-årige drenge for salget af den stærke MDMA, men ifølge Kim Kliver skal bagmændene findes i rocker- og bandemiljøet.

Kim Kliver mener, det er vigtigt at forstå, at problematikken ikke kun er en politimæssig opgave.

- Jeg tror på, at vi skal få italesat, at forældre sætter sig ned med deres børn og taler om, at man godt kan have det sjovt uden at have narko i blodet. Det er simpelthen ikke det værd at spille roulette med livet på den her måde, siger politiinspektøren.

- Spørg jer selv en ekstra gang, om det er det i vil

At det er vigtigt at tale med sine børn om stoffer, er Henriette Krogh Olesen enig med Kim Kliver i.

Hun har selv talt med både Matti og sine andre børn om faren ved stoffer, men samtidig er hendes oplevelse, at de unge gør, hvad der passer dem – uanset hvad forældrene siger.

- Jeg kan prædike nok så meget og kan sige det nok så mange gange, men når man er 15 år, så sker der noget oppe i hovedet, og så er det ikke altid, at man tænker så langt. Så tager man sådan en dum beslutning, siger hun.

Spørger man Matti selv, hvorfor han og Adam valgte at tage MDMA, er det som om, han heller ikke helt selv ved det.

- Vi var unge og dumme, og det lød spændende, siger han og har et budskab til andre unge, der overvejer at prøve kræfter med stoffer:

- Spørg jer selv en ekstra gang, om det er det, I vil.

Også hans mor har en klar besked til børn og forældre i Danmark:

- Vi står frem for at advare og fortælle budskabet om, hvor farligt det kan være, og at forældre skal huske at tale med deres børn, selvom det altid ikke er det, der gør udfaldet, siger Henriette Krogh Olesen.