Samfund

15-årig død af usædvanligt stærkt MDMA - det er skræmmende let at lave

En 15-årig dreng er død efter at have taget en "usædvanligt stærk" variant af MDMA. Men hvad er det for et stof, og hvor let er det at fremstille?

En 15-årig dreng er torsdag død, efter at han for to uger siden tog MDMA - også kendt som ecstasy - sammen med en ven.

Siden fredag den 2. februar havde han ligget i koma, men efter 13 dages kamp stod hans liv ikke længere til at redde. Hjernen havde taget for meget skade.

- Stoffet var usædvanligt stærkt. Det er en af grundene til, at den ene dreng blev så alvorligt forgiftet, siger Kim Kliver, der er politiinspektør ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, til TV 2.

Politiet intensiverer efterforskningen

Flere unge kom i kontakt med det farlige stof, da det for to uger siden blev solgt i Haslev og Næstved.

- Der er ingen andre, der er endt på hospitalet. Men vi ved, at der er flere end de to unge, der har oplevet, hvor farligt stoffet er, sagde Kim Kliver samme weekend til TV 2.

Og med torsdagens dødelige udfald intensiverer politiet nu efterforskningen og retter fokus mod dem, der producerer stoffet. Faktisk kræver det ikke nogen større kemisk viden at lave MDMA, fortæller Jan Oskar Jeppesen, professor i organisk kemi på Syddansk Universitet.

- Det vil relativt almindelige mennesker nok kunne være i stand til, siger han.

Skræmmende let at producere

På Syddansk Universitet forsker man til daglig i stoffer, der kan spore MDMA - et organisk stof, der har eksisteret i 100 år og er sammensat af blandt andet kulstof og hydrogen.

- Det er det, man kalder et designerdrug. Det er noget, som kemikere har designet. Ikke nødvendigvis med øje for, at det skulle have de virkninger, det nu engang har i dag, siger Jan Oskar Jeppesen.

Hvad tænker du om, at det er så let at producere?

- Det er skræmmende. At folk, som egentlig ikke har en stor kemisk viden og ikke har det helt store kemiske håndværk, er i stand til at lave et molekyle som MDMA, der har de frygtelige virkninger, siger professoren til TV 2.

- Man risikerer at dø af overophedning

Hos Giftlinjen oplever man et stigende antal henvendelser fra danskere, der har taget det livsfarlige stof.

- Man risikerer overophedning af hele kroppen og alle organerne. Det medfører hjerterytmeforstyrrelser, og det kan i sidste ende medføre, at man dør af sin forgiftning, siger Lotte Høgberg, der er farmaceut hos Giftlinjen.

Den 15-årige dreng havde købt og taget stoffet sammen med en kammerat. Begge blev efterfølgende dårlige. Den ene er uden for livsfare - den anden er nu afgået ved døden.

- Vi kan ikke forudsige effekten af MDMA hos den enkelte person. Hver enkelt bruger reagerer meget forskelligt, siger Lotte Høgberg fra Giftlinjen.

Faster til 15-årig dreng advarer

Netop derfor har Malene Steffensen, der er faster til den 15-årige afdøde dreng fra Haslev, skrevet et opråb på Facebook, hvor hun advarer andre unge mod MDMA.

- Hold jer langt væk fra det. I aner ikke, hvad det indeholder, skriver hun.

Opslaget er allerede blevet delt flere end 30.000 gange på Facebook, og fasteren ønsker, at de unge snart begynder at tage alvorligt, hvor farligt det er at tage stoffer for at have det sjovt.

- Et gram lyder af ingenting, men et gram er utroligt farligt og dødbringende, siger fasteren Malene Steffensen, der er pædagog, til TV 2.

- De skal vide, at det er så farligt, at de står med livet i den ene hånd og med stofferne i den anden hånd. Og tager de stofferne, er det ikke sikkert, de kommer tilbage til livet, forklarer hun.

Dødsensfarligt stof har spredt sig

Politiet oplyser, at det potentielt dødbringende stof tilsyneladende har spredt sig – blandt andet på Sjælland. Foreløbigt har flere personer i Haslev og Næstved berettet om grimme bivirkninger efter indtag af stoffer og piller.

En 17-årig dreng er varetægtsfængslet i sagen fra Haslev. Han sigtes for at have solgt det farlige stof og for at have bragt andres liv i fare.