Prins Henrik

Ven om prins Henriks død: - Han ville ikke dø på et hospital

Pensioneret generalløjtnant Kjeld Hillingsø fortæller, at han og prins Henriks venskab var 'tvunget' i starten, men udviklede sig.

Det var en sidste lykke for prins Henrik, at han nåede at blive flyttet fra Rigshospitalet til sit elskede Fredensborg Slot, blot nogle timer før han døde tirsdag aften.

Det siger Prinsens mangeårige ven og jagtkammerat, pensioneret generalløjtnant Kjeld Hillingsø.

- Lige efter Prinsen var kommet til Danmark, havde vi faktisk en diskussion om, hvordan man ville ende sine dage. Jeg mente heroisk, at jeg måtte dø på slagmarken. Prinsen sagde, at der var kun en ting, som han ikke ville. Han ville aldrig dø på et hospital. Og det lykkedes heldigvis at undgå, fortæller Kjeld Hillingsø til TV 2.

Med sine 82 år er han blot et år yngre end prins Henrik, og de to har kendt hinanden godt, lige siden prins Henrik begyndte at komme til Danmark i 60’erne.

- Det er uendeligt trist. Desværre har man nået den alder, hvor de gamle venner begynder at falde fra. Men vi havde da håbet, at prins Henrik ville holde noget længere, siger han.

Et 'påtvunget' venskab

Hillingsø, der frem til pensionen i 1995 var chef for Forsvarets Operative Styrker, fortæller, at det mangeårige venskab med prins Henrik i starten var "påtvunget" gennem deres respektive koner. Dronning Margrethe og Hillingsøs kone, Birgitta, har nemlig været nære venner lige siden skoletiden.

- Prins Henrik og jeg blev tvunget til at være venner, fordi vores koner har kendt hinanden siden tidernes morgen. Så det var et venskab, der var tvunget fra begyndelsen, men udviklede sig. Prinsen var så gavmild og så positiv og tænkte hele tiden på: "Hvad vil den ven sætte særlig stor pris på?". Han vidste, hvordan jeg havde det med at gå på jagt og fiske og sådan noget, så det sørgede han altid for, at jeg kunne komme til. Vi fiskede ikke meget sammen, men vi gik ofte på jagt sammen, fortæller Hillingsø.

På svampejagt

Som en jagt-anekdote fortæller han, hvordan Prinsens begejstrede sind nogle gange kunne afspore jagterne:

- Det var vidunderlige dage i naturen sammen med ham. Kun var der det problem, at hvis man var på jagt og begyndte at nærme sig byttet, så råbte han pludselig: "Nej, nej, her er en oksetunge" eller "her er en blomkålssvamp". Så afbrød man jagten og styrtede hen og kiggede på svampen. Så jeg lærte meget om svampe, når vi var på jagt, fortæller Kjeld Hillingsø.

Hillingsø om at gå på jagt med Prinsen: 'Pludselig fandt han en svamp'