Prins Henrik

Prins Henrik var Dronningens største og første kærlighed - her er deres historie

Dronning Margrethe har mistet sin første og største kærlighed, prins Henrik. Dette er historien om parrets kærlighedsliv.

Sent tirsdag aften mistede dronning Margrethe sin første og største kærlighed, sin livsledsager og ven, prins Henrik. Dronning Margrethe og prins Henrik var et par, der ifølge venner og bekendte hang uløseligt sammen og bevarede gnisten til det sidste.

Her giver vi dig et indblik i dronning Margrethe og prins Henriks kærlighedsliv: Fra det første møde i London og de betænkeligheder, de begge havde ved forholdet, til de ægteskabelige udfordringer, de mødte, og fejl, de ifølge eget udsagn, begik undervejs i deres parforhold.

Prins Henrik oplevede det som et lyn, der slog ned, da han mødte kvinden i sit liv. Video: Carina Buus

En genert og usikker borddame

Det var en reserveret, genert og meget usikker ung kvinde, som den 31-årige Henri de Laborde de Monpezat fik til bords ved et middagsselskab i London i 1965.

Sådan beskrev prins Henrik sit førstehåndsindtryk af den unge tronfølger Margrethe, som han blev bordherre for den aften. Derfor gjorde den franske diplomat, der var kendt som lidt af en kvindebedårer, sig umage for at få gang i samtalen og brugte, hvad han selv kaldte ”pariservid”, men han blev overrasket over den generte piges talegaver.

- Min bordfælle behøvede ikke mine forsøg for at få samtalen til at folde sig ud. Hun var kvik i replikken. Hun var kultiveret. Hun var seriøs, havde et strålende vid og kombineret med oprigtige meninger uden dog at vove sig ud i det originale. Jeg følte mig øjeblikkeligt tiltrukket af hende, fortalte prins Henrik i sin selvbiografi 'Skæbnen forpligter'.

Der skulle dog gå et helt år, før Henri og den danske tronfølger igen mødte hinanden til et skotsk bryllup hos fælles bekendte. Men denne gang holdt Henri bedre fast i sin prinsesse, som han inviterede på middag med franske delikatesser som frølår og snegle. Han gjorde kur, det bedste han havde lært, og det virkede:

- Den aften blev jeg klar over, at jeg var vildt forelsket i ham, fortalte Dronningen i bogen 'Enegænger', og hun har senere forklaret, hvad hun mere præcist faldt for hos den unge franskmand:

- Han så vanvittig godt ud, var vanvittig sød ved mig og tog mig alvorligt, fortalte hun også i TV 2-dokumentaren 'Prins Henrik 80 år – Når skæbnen forpligter'.

På mange måder lignede de næste måneder ethvert andet nyforelsket pars historie. Henri og prinsesse Margrethe gik ture i Hyde Park, spiste middage og tog efterfølgende ud i Londons pulserende natteliv, hvor der blev danset løs på de tilrøgede diskoteksgulve:

- I guder, hvor den prinsesse dog kæderøg og bidrog til tågerne, huskede prins Henrik i sin egen bog 'Skæbne forpligter'.

'Hvem skulle nogensinde binde an med sådan et apparat?'

Men én ting adskilte deres kærlighedshistorie fra andre pars. Den 27-årige Margrethe var ikke blot prinsesse, hun var også tronfølger og skulle en dag være dronning af Danmark. Og det krævede, at hun fandt en mand af en ganske særlig støbning.

- Jeg havde godt tænkt, hvordan det nogensinde skulle lykkes for mig at finde nogen, der turde binde an med sådan et apparat, har hun fortalt i tv-dokumentaren 'Prins Henrik 80 år – Når skæbnen forpligter'.

Den unge Henri havde også sine betænkeligheder ved parforholdet og tænkte på, hvilke konsekvenser det ville få for hans liv. Men hvorfor ikke gøre noget ”vanvittigt, noget virkeligt vanvittigt én gang i sit liv, én gang for hele livet”, konstaterede han.

Frieri med anstandsdame i køkkenet

Parret måtte også tage sig nogle forholdsregler på grund af den offentlige interesse for den danske tronfølgers kærlighedsliv. Derfor foregik telefonopkald under falske navne, og brevudveksling og personlige møder foregik gennem venner og mellemmænd.

Selv frieriet foregik hos en sådan mellemmand i form af prinsessens hofdame og veninde, komtesse Wawa Armfelt. Det var i komtessens lejlighed, at Henri bad om prinsessens hånd.

- Vi sad ved siden af hinanden i sofaen. Mens vi talte, gik Wawa og vaskede op efter vores middag. Vi var kun tre mennesker, men hun vaskede og vaskede og vaskede. Hun var godt klar over, hvor det bar hen, har Dronningen grinende fortalt om aftenen for frieriet i bogen 'Enegænger'.

Prins Henriks far advarede ham

Hun måtte dog vente med at give et endeligt svar på frieriet. Kong Frederik og dronning Ingrid skulle nemlig først godkende forlovelsen, og de havde endnu ikke mødt den franske greve. Mødet, der igen foregik hos Wawa Armfelt, forløb dog ganske glimrende. Regentparret kunne med det samme lide deres svigersøn.

Prins Henrik oplevede en særlig varme fra sin kommende svigerfar, da han mødte ham første gang. Video: Carina Buus

Anderledes gik det dog hjemme i Frankrig, da Henrik skulle fortælle om sit ”livs hjerterdame”. Hans far var nemlig alt andet end begejstret for at høre, at hans søn ville smide sin lovende karriere som diplomat – måske fremtidig fransk ambassadør – på gulvet til fordel for en dansk tronfølger og en titel som ’prins’.

- De må tale med kongen om, hvilken position De får. Henri, jeg råder Dem til at få klarlagt Deres situation, sagde André de Laborde de Monpezat til sin søn, fortæller prins Henrik i bogen 'Skæbnen forpligter'.

Prins Henrik var skuffet over sin fars reaktion og tog ikke hans dommedagsprofetier specielt alvorligt. Det skulle han måske nok have gjort, for netop sin position i forhold til sin hustru blev katalysator for den – i hvert fald i offentligheden – største krise imellem ham og dronning Margrethe.

Prins Henrik fortæller her, hvordan hans far havde været betænkelig ved giftemålet med den danske prinsesse.

Familieidyllen blev afbrudt

Den 10. juni 1967, to år efter parrets allerførste møde, blev Margrethe og grev Henri gift i Holmens Kirke, og greven blev til prins. I sin bryllupstale takkede prins Henrik Margrethe for hendes yndige sind og lovede hende, at han altid ville støtte hende i sit arbejde – et løfte, han skulle komme til at leve op til, langt tidligere end både han og hustruen havde håbet på.

Året efter kom kronprins Frederik til verden, og i 1969 fik parret prins Joachim. Familielivet var kun lige nået sin spæde start, da kong Frederik døde i 1972, og Margrethe blev udråbt til dronning.

Både Dronningen og prins Henrik har senere fortalt, at de begge havde ønsket mere tid sammen med hinanden og sønnerne, inden de blev pålagt den store opgave som Danmarks regentpar.

Nu måtte prins Henrik træde til som Dronningens store støtte og stå ved hendes side til indvielser, åbninger, erhvervsfremstød, receptioner, statsbesøg, modtagelser, udlandsbesøg, middage, gallamiddage og meget, meget mere.

Og selvom det måske ikke var noget, danskerne altid lagde mærke til, så var prins Henrik en uvurderlig støtte for den danske dronning.

- Jeg glæder mig over, at min mor har min far og i ham en uundværlig støtte. Han kan komme både med et kærligt og fagligt råd, når hun står overfor en udfordring. De er som to puslespilsbrikker, der har været skåret perfekt, så de passede til hinanden. Han har givet hendes tilværelse kant både som privatperson og som dronning, sagde kronprins Frederik i et interview med Ritzau i 2010.

For selvom Dronningen altid gik forrest, altid modtog blomsterbuketterne og var hende, alle ventede på, så var det et parløb mere end et sololøb.

- Vi er egentlig to om tingene. Jeg er ikke alene med det, og jeg synes på mange måder, at min mand er den vægt, som holder tumlingen på plads. Vi giver hinanden et eller andet, som vi slet ikke kan undvære (…) Ja, uden min mand, så var jeg ikke, hvor jeg var i dag, har dronning Margrethe fortalt i bogen ’En familie og dens Dronning’.

Skår i den ægteskabelige lykke

Men den tidligere diplomat, der havde ambitioner om at blive fransk ambassadør, havde det overordentligt svært med stå og gå bag sin kone dag ud og dag ind. Og selvom hans far havde advaret ham, havde hverken prins Henrik eller hans hustru helt styr på, hvad jobbet som Dronningens ægtemand egentlig skulle gå ud på.

- Min far fik ret. Han sagde: “Kan du se dig selv altid gå tre skridt efter din hustru?” Nu går jeg jo ikke tre skridt bag min hustru, hun holder mig bestemt ikke nede. Men i den folkelige opfattelse bør jeg være dér. Tre skridt bag min kone. Groft sagt er det, som om jeg ikke er værdig til at være ved min kones side, fortalte prins Henrik i bogen ’Enegænger’.

Prins Henrik synes, det er frustrerende, at alles øjne hviler på Dronningen ved store begivenheder. Video: Carina Buus

Prins Henriks frustration brød ud i lys lue, da han i februar 2002 gav et interview til BT, hvor han beklagede sig over, at han pludselig skulle stå bag kronprins Frederik til nytårskuren samme år. Han følte sig ydmyget. Samtidig brokkede han sig over sin position og titlen som ’prins’ – hvorfor var han ikke mere end det?

Som plaster på såret fik han senere titlen prinsgemal, men prins Henrik bar stadigvæk på en følelse af at være under sin kone, noget, han igen beklagede sig over i offentligheden ved et pressemøde i Holland i 2015.

Prins Henrik har aldrig forstået, hvorfor han ikke skulle være ligestillet med sin hustru. Og det har han flere gange givet udtryk for offentligt. Video: Carina Buus

Her udspillede der sig en scene, hvor man pludselig følte sig som beskuer til et ægtepars småskærmydsler, da en tydeligt pinligt berørt dronning Margrethe lagde hånden på sin mands skulder i et diskret forsøg på at bremse hans talestrøm.

Fattede ikke problemet

Dronningen har dog selv ved flere lejligheder påtaget sig skylden for, at prins Henrik i årevis følte sig frustreret og ydmyget i rollefordelingen i ægteskabet.

- Ingen af os havde rigtig tænkt til bunds, hvad det var for en opgave, han skulle have, og hvordan det rent faktisk skulle forløbe – hans liv i Danmark på langt sigt og også hans dagligdag på kort sigt, det var ikke nemt. Jeg ved heller ikke, om han fik den støtte fra mig og min familie, som han skulle have haft, sagde dronning Margrethe i dokumentaren 'Prins Henrik 80 år – Når skæbnen forpligter'.

Skal man tro familien, hjalp det prins Henrik at få luft for sine frustrationer, og parret fortsatte deres mange gøremål sammen – også i privat regi, hvor de to fandt stor glæde ved blandt andet kunsten, som de begge holdt meget af.

Mens Dronningen kastede sig ud i malerier, decoupage og kostumedesign til balletforestillinger, fandt prins Henrik især ro i at skrive digte og lave skulpturer.

Prins Henrik holdt i mange år sin kunst hemmelig for offentligheden af frygt for kritik. Video: Carina Buus

Flere af digtene dedikerede han til sin hustru, for eksempel digtet ’Nætter og Dage’:

"Mine længslers dronning

et stykke af himlen tilfaldt mig som gave

Dine kys er min duftende have

og min elskovsrus er dit smykke"

Selvom regentparret udøvede hver deres kunstform, slog de også pjalterne sammen i flere tilfælde. Det skete blandt andet, når hun illustrerede hans digtsamlinger, og da de i 2013 lavede udstillingen ’PAS DE DEUX ROYAL - et kunstnerisk møde’ på kunstmuseet ARoS, der bestod af deres fælles kunstværker.

Efter et hårdt år kom pensionen

I sin nytårstale i 2015 fortalte Dronningen, at Prins Henrik ville gå på pension. Video: Carina Buus

I nytåret 2015 meddelte dronning Margrethe, at prins Henrik ikke længere ville være at finde ved hendes side til offentlige arrangementer. Prinsen gik på pension.

Hun benyttede lejligheden til at takke prins Henrik for hans støtte, inspiration og opbakning igennem næsten 50 år.

Selvom offentligheden måske aldrig helt fik indblik i, hvor stor en indsats prins Henrik gjorde for at støtte og inspirere vores dronning, var dronning Margrethe aldrig selv i tvivl om, hvilken kæmpe opofrelse hendes livsledsager gjorde, den dag han valgte ”at binde an med et sådant apparat” og sige ja til hende i Holmens Kirke.

- Det har ikke været spor nemt for min mand, at så mange mennesker havde en fornemmelse af, at fordi jeg var dronning, så var jeg mere jævnbyrdig end han. Det tog lidt tid, før det gik op for mig (…) Så min mand har virkelig givet mig meget. Ja, han har givet mig hele sit liv, ikke? Det er ikke småting.