48 studerende i ĂĄbent brev: - Vi oplever sexisme og sexchikane i vores studieliv

De studerende mener, at der er tale om et dybereliggende problem. Nu skal en undersøgelse afdække, hvor omfattende det reelt er.

Klap i måsen og blottede kønsdele i fredagsbaren.

Det er nogle af de konkrete krænkelser, som 48 kvindelige universitetsstuderende nu vil gøre op med. PĂĄ tværs af fem af landets universiteter er de gĂĄet sammen om et ĂĄbent brev til deres rektorer. Brevet bringes i tirsdagens udgave af Dagbladet Information.

- Vi, danske og internationale studerende landet over, oplever sexisme og sexchikane i vores studieliv. Vi oplever det i forskellige grader; i undervisningslokalerne, pĂĄ gangene, til vejledning, i eksamenssituationer og pĂĄ kollegierne – og det er et problem i vores relationer til ansatte, vejledere og medstuderende, skriver de i brevet.

Sana Mahin Doost er forkvinde for Danske Studerendes FællesrĂĄd og Ă©n af de 48 studerende, som har underskrevet det ĂĄbne brev til rektorerne. Ifølge hende er der tale om et dybereliggende problem.

- Det er min frygt og bekymring, at problemet er større end de 48 kvinder, som har underskrevet brevet. Vi fĂĄr løbende henvendelser fra kvinder og mænd – men ogsĂĄ fra forældre, som er bekymrede for deres børn, som har oplevet noget krænkende pĂĄ den ene eller anden mĂĄde, siger hun til TV 2.

Det ĂĄbne brev er underskrevet af studerende fra henholdsvis Roskilde Universitet, Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Copenhagen Business School (CBS).

- Et vigtigt første skridt

Mandag meldte Danske Studerendes Fællesråd og Danske Universiteter ud, at de i fællesskab vil iværksætte en undersøgelse for at afdække omfanget af problemet.

Jesper Langergaard, direktør for Danske Universiteter, skriver i en pressemeddelelse, at de er glade for at kunne samarbejde med de studerende. 

- Vi vil fortsætte med at have en tæt dialog med de studerende om problemerne, og hvordan vi håndterer dem.

Forkvinden for Danske Studerendes FællesrĂĄd ser det som et fælles ansvar at kortlægge, hvad der foregĂĄr, og hvad der skal gøres ved det.

- Undersøgelsen er et vigtigt første skridt mod at fĂĄ bugt med en meget problematisk kultur, skriver Sana Mahin Doost i pressemeddelelsen.

En del af #MeToo-bevægelsen

Sana Mahin Doost kalder problemet for et led i en uhensigtsmæssig kultur, som allerede er under anklage. En kultur, som sidste ĂĄr fik stor opmærksomhed, efter utallige kvinder verden over delte deres personlige krænkelseshistorier pĂĄ de sociale medier under hashtagget #MeToo.

#MeToo-bølgen opstod i kølvandet på anklager om seksuelle overgreb begået af den amerikanske filmproducer Harvey Weinstein.

OgsĂĄ i Danmark stod en lang række kvinder frem med anklager om magtmisbrug, sexchikane og voldtægt. Blandt andre blev stifteren af produktionsselskabet Zentropa, Peter Aalbæk Jensen, anklaget for sexchikane.

FĂĄ overblik over #MeToo-udviklingen herunder.

#MeToo tidslinje

  1. Et væld af kvinder stĂĄr frem og anklager den 64-ĂĄrige filmproducent Harvey Weinstein for sexchikane og seksuelle overgreb.

  2. Skuespiller Alyssa Milano genoptager hashtagget #MeToo (oprindeligt brugt først af Tarana Burke pĂĄ det sociale medie Myspace i 2006) og opfordrer kvinder og mænd til at dele deres historier om seksuelle overgreb og sexchikane under dette hashtag.

  3. Filmmanden Peter Aalbæk anklages for sexchikane. Herefter følger en lang række anklager mod ham.

  4. Et stigende antal fremtrædende personer fratræder deres stillinger efter anklager om seksuelle krænkelser. Heriblandt tidligere chef for Amazon Roy Price. Skuespiller Dustin Hoffman bliver ligeledes anklaget.

  5. TV 2 laver en undersøgelse, der viser, at 32 procent ud af 297 kvindelige medlemmer af Skuespillerforbundet er enige eller meget enige i, at "der er problemer med sexchikane over for skuespillere i branchen i Danmark".

  6. Skuespiller Kevin Spacey fjernes fra serien 'House of Cards' efter anklager om seksuelle krænkelser.

  7. Fem kvinder anklager komikeren Louis CK for seksuelle overgreb.

  8. Præsident Trump forsvarer politiker Roy Moore, efter flere kvinder anklager ham for seksuelle krænkelser. Nogle af dem var teenagere på tidspunktet for krænkelsen.

  9. Time Magazine udrĂĄber 'The Silence Breakers' (dem der bryder tavsheden red.) til ĂĄrets person.