Presselogen

Tidligere TV 2-ansat ville stoppe omstridt HPV-dokumentar

TV 2 erkender, at kanalen med dokumentaren 'De vaccinerede piger' har en del af ansvaret for, at der skete et fald i antallet af HPV-vaccinationer.

En tidligere ansat hos TV 2 beskylder tv-kanalen for at have haft en skjult agenda, da TV 2 i 2015 sendte dokumentaren 'De vaccinerede piger' om en gruppe unge kvinder, som oplevede mulige bivirkninger ved HPV-vaccinen.

- Et af mine sidste projekter for TV 2 var at promovere dette lorteprogram. Jeg snakkede med den kreative chef, programmets klipper og redaktĂžr og seernes redaktĂžr for fĂ„ det stoppet. TV 2 vidste godt, at programmet gik imod den tilgĂŠngelige forskning. Men der var en HPV-agenda, skriver den tidligere promotion manager Jakob SchrĂžder pĂ„ Twitter.

Han var ansat hos TV 2 i omkring et halvt Ă„r, og en af hans opgaver var at klippe en trailer til dokumentaren.

I en mail til to kampagneledere ved TV 2, som flere medier og 'Presselogen' pÄ TV 2 NEWS er i besiddelse af, forklarede Jakob SchrÞder sin bekymring for dokumentaren:

- Jeg ser to muligheder. 1: Folk ser den og tror ikke pÄ indholdet. TV 2 mister trovÊrdighed. 2: Folk ser den, men tror pÄ det. Et antal af pigerne bliver ikke vaccineret, og en lille del af dem udvikler en ellers undgÄelig livmoderhalskrÊft, skriver han blandt andet.

TV 2 erkender delvist medansvar

Jakob SchrĂžders reaktion pĂ„ Twitter kommer efter redaktionschefen for TV 2s dokumentargruppe, Troels JĂžrgensen, tidligere pĂ„ ugen sagde til Ekstra Bladet, at tv-kanalen har et medansvar for det fald i vaccinationer, man sĂ„ i Danmark, efter dokumentaren blev sendt.

- Vi kan ikke udelukke, at vi har et ansvar, i forhold til at vaccinationerne faldt efter programmet, selvom det slet ikke var meningen, sagde Troels JĂžrgensen til avisen.

I sĂžndagens 'Presselogen' uddyber nyhedschef Jacob Kwon.

Han anerkender Jakob SchrĂžders bekymring, men mener ikke, at promotion manageren havde et godt nok indblik i og kendskab til de redaktionelle processer til, at han kan beskylde TV 2 for at have en kreds af ansvarlige, som har Ăžnsket at fremstille et sĂŠrligt billede af HPV-vaccinen.

Jakob SchrĂžder fik som en del af klipningen af traileren adgang til materialet pĂ„ dokumentaren. 'Presselogen' har efterfĂžlgende vĂŠret i kontakt med ham for at fĂ„ ham til at uddybe, hvor det prĂŠcist er, han mener, at dokumentaren er blevet strammet.

- Pointen fra alle de videnskabelig kilder pÄ det tidspunkt var, sÄ vidt jeg sÄ i materialet, at "vi skal lytte til de her piger og finde ud af, hvad der er i vejen, men bliv ved med at tage vaccinen, for det er ikke sandsynligt, at det er dét, der gÞr pigerne syge", siger Jakob SchrÞder via en telefonforbindelse fra Polen.

At der skulle vĂŠre klippet vĂŠsentlige pointer fra kilderne fra, passer ifĂžlge Jacob Kwon ikke.

- Ingen af de medvirkende har efterfÞlgende klaget over den endelige version. Der er ingen, der synes, de er blevet skamklippet pÄ en mÄde, sÄ vÊsentlige pointer er udeladt, siger han.

Seernes redaktÞr pÄ TV 2 overvejer undersÞgelse

Sagen har nu fÄet seernes redaktÞr pÄ TV 2, Lars Bennike, til at overveje, hvorvidt han skal foretage en intern undersÞgelse:

- Jeg kan se, at Jakob SchrÞder har udtalt, at han mener, at tingene er fordrejet i udsendelsen. Det vil jeg gerne hÞre redaktionens forklaring pÄ.

- Man er nÞdt til at se nuanceret pÄ det, for der er nogle vÊsentlige ting, der kom frem i den udsendelse, men der var ogsÄ journalistiske fejl, og det, synes jeg, kunne vÊre grund nok til at undersÞge én gang til, lyder det fra Lars Bennike.

Nyhedschef Jacob Kwon hilser undersÞgelsen velkommen, hvis seernes redaktÞr vil til bunds i, om nogen pÄ TV 2 bevidst har prÞvet at fÞre nogen bag lyset.

- Om ikke andet for at fĂ„ manet det i jorden, siger Jacob Kwon.

Se hele debatten om HPV-dÊkningen samt panelets diskussion af politikeren Jakob Engel-Schmidts frakendelse af kÞrekortet i 'Presselogen' pÄ TV 2 PLAY.