Samfund

Hendes sexvideo blev delt - nu advarer hun andre unge om konsekvenserne

20-årige Sofie Slangerup håber, at hendes personlige foredrag kan afholde unge fra i fremtiden at begå digitale sexkrænkelser.

Hun går rundt om sig selv i den store, tomme teatersal. Hun er tydeligt nervøs. Om lidt kommer knap 200 af de ældste skoleelever fra Korsager Skole og fylder salen op. Scenen er Sofie Slangerups. 

- Jeg tror helt ærligt, at det bedste for mig og min psyke havde været ikke at gøre det. At lægge det på hylden, komme videre med mit liv. Men det, der holder mig kørende er klart tanken om, at det hjælper nogen, at jeg snakker om det, siger Sofie Slangerup. 

Vil påvirke de unge

For over et år siden blev en sexvideo af hende og en dreng delt på Facebook uden hendes samtykke. En krænkelse, der for hende har haft store psykiske konsekvenser.   

Det at vide, det gør en forskel, det holder modet oppe hos mig.

Sofie Slangerup, 20 år

Hendes historie har allerede været fortalt i Politiken og i de største nyhedsudsendelser på både tv og radio.

Men hun ved også, at det ikke nødvendigvis er alle unge, der læser avis eller ser nyheder, og derfor mener hun, at foredrag på skoler spiller en vigtig rolle i kampen mod digitale sexkrænkelser.  

- Hvis jeg bare kan forhindre én af dem, der lytter, i at begå sådan en forbrydelse, så er det nok for mig, siger Sofie Slangerup. 

Aktuel debat

I denne uge faldt der dom i de første prøvesager om en video med krænkende, seksuelt indhold af to 15-årige, der er blevet delt mange steder i landet:

Over tusinde unge har ifølge politiet delt videoen og er nu sigtet for distribution af børneporno. Derfor mener skolelærer Lasse Jensen fra Korsager skole, at det er vigtigere end nogensinde, at eleverne hører Sofies historie. Det er derfor, de har booket hende til et foredrag for skolens ældste elever. 

- Det er en aktuel debat, vi gerne vil gribe her på skolen. Og jeg synes, det er så modigt, at Sofie stiller sig op, fuldstændig blottet for os alle på skolen. Hendes historie viser, at man med et klik kan ende i en uheldig situation, som følger en resten af livet, siger Lasse Petersen i sin præsentation af Sofie, inden hun skal på scenen. 

En personlig fortælling

Eleverne lytter, mens Sofie Slangerup fortæller om, hvad videoen har fået af konsekvenserne for hendes liv. Perioden, hvor hun ikke gik i skole, perioden, hvor hun isolerede sig og følte sig udstødt. 

- Jeg blev bare hende fra videoen i Odense. Det var ligemeget, hvor mange fede jokes jeg fyrede af, eller hvordan min Instagram så ud. Der er intet, der trumfer det faktum, at du er hende fra videoen, fortæller hun til den fyldte teatersal.  

Under foredraget giver hun også helt konkrete råd til, hvad man kan gøre, hvis man udsættes for en seksuel krænkelse på nettet. Og efterfølgende er der tid til spørgsmål fra eleverne.

'Taler du stadig med ham, der delte videoen?', 'hvad sagde dine forældre?', 'hvordan kom du videre?', spørger de, mens Sofie Slangerup svarer. Hun har besluttet sig for at være åben og svare på alt. 

Hun bliver også spurgt til, hvordan hendes lillebror reagerede, dengang videoen blev delt. Det spørgsmål har hun ikke fået før, og det er tydeligt, at det gør hende ked af det.

For videoen har også haft konsekvenser for hendes lillebror, fortæller hun, mens hun kæmper for at holde tårerne tilbage på scenen.

- Jeg er bare så ked af, at den her oplevelse også er gået ud over min familie. Min lillebror blev rigtig, rigtig ked af det. Og det var svært for ham, men heldigvis blev han ikke drillet, og han har støttet mig igennem det hele, svarer hun og må kæmpe for at bevare fatningen.

Der er helt stille i salen indtil en stor klapsalve breder sig og hjælper Sofie Slangerup tilbage på sporet. 

- Hvor er i søde. Undskyld. Det er helt åndssvagt, jeg bliver ked af så simpelt et spørgsmål, når jeg lige har holdt et helt foredrag. Men min lillebror betyder så meget for mig, og jeg er ked af, at det også har gjort ham ked af det, siger hun. 

'De lytter, tro mig, de lytter'

Da foredraget er slut får hun både krammere og high-fives af lærere og elever. 

Normalt kan det være svært at få udskolingseleverne til at være stille, påpeger en af lærerne. Men 'de lytter, de lytter, det er så vigtigt, det du gør', siger læreren til Sofie, mens hun giver hende hånden. 

Sofie Slangerup er selv tilfreds. 

- Man kan jo mærke, hvor vigtigt det er. Især når man er færdig, og folk kommer hen til en. Det at vide, det gør en forskel, det holder modet oppe hos mig. Så 100 procent, jeg bliver ved, ja, siger Sofie Slangerup.