Samfund

Arbejdspladser mangler sorgpolitik - mor kunne ikke arbejde i halvandet år

Ifølge det Nationale Sorgcenter er det meget usædvanligt, at arbejdspladser har en sorgpolitik.

Rikke Glarbjerg fik i 2015 den besked, alle forældre frygter mest. Hendes søn Rasmus havde mistet livet. I en alder af bare 20 år.

- Det er man jo overhovedet ikke forberedt på. Fra det ene sekund til det andet er ens liv ødelagt, siger hun til TV 2.

Det følgende halvandet år var Rikke Glarbjerg så ramt af sønnens død, at hun ikke var i stand til at passe sit arbejde.

Hvert år dør 55.000 danskere, de har i gennemsnit fire pårørende. Fire ud af ti af de pårørende må sygemelde sig fra arbejde på grund af sorg.

Skal selv banke på hos chefen

Ifølge det Nationale Sorgcenter er det meget usædvanligt, at en arbejdsplads har en sorgpolitik, der kan hjælpe de efterladte med at bearbejde deres sorg på den bedst mulige måde.

- De dårlige eksempler er, hvor det bliver meget op til den enkelte efterladte i forhold til, hvad man stiller op på arbejdspladsen. Hvor man selv skal banke på hos chefen, hvis man har brug for at gå ned i tid, eller ikke mere kan overskue sine opgaver, siger Preben Engelbrekt, der er direktør i det Nationale Sorgcenter.

73 procent har skjult deres sorg

Ifølge magasinet Arbejdsmiljø har en undersøgelse vist, at 73 procent har skjult deres sorg over for omgivelserne blandt andet i frygt for en fyreseddel.

Rikke Glarbjerg vendte i første omgang tilbage til sit job efter tre måneder. Det viste sig at være for tidligt.

- Jeg fik angst og rigtig mange kropslige symptomer og var rigtig ked af det og faldt ned i et dybt, sort hul, siger hun.

Fantastisk opbakning

Rikke Glarbjerg blev nødt til at tage yderligere pause fra sit arbejde. Heldigvis for hende, gav hendes chef endnu mere snor til at hun kunne bearbejde sorgen over sønnens død.

- Jeg fik virkelig en fantastisk opbakning, som jeg er evigt taknemmelig for, siger hun.

Der endte med at gå halvandet år, før hun var tilbage på sit arbejde.

- Jeg havde en fantastisk opbakning fra min allernærmeste kollega. Og jeg vil faktisk sige, at hun var stærkt medvirkende til, at jeg kunne lykkes, siger Rikke Glarbjerg, mens tårerne presser sig på.

Det Nationale Sorgcenter er i gang med at samle penge til en landsdækkende undersøgelse, der skal vise, hvor mange arbejdspladser, der har en sorgpolitik.