Prins Henrik

Prins Henriks mangeårige ven: - Jeg spillede bridge med ham nytårsaften

Tidligere generalløjtnant Kjeld Hillingsø er en af prins Henriks nære venner. Han så sidst Prinsen nytårsaften, hvor han var "fuldt åndeligt mobil".

Prins Henriks tilstand er alvorligt forværret, og Kronprinsen har afbrudt sin tur til OL i Sydkorea og er på vej hjem. Det oplyste kongehuset fredag morgen i en pressemeddelelse.

Udmeldingen om forværringen i prins Henriks tilstand kommer bag på prins Henriks mangeårige ven, tidligere generalløjtnant Kjeld Hillingsø.

- Jeg var sammen med prins Henrik nytårsaften, hvor vi spillede bridge. Prinsen var stille, men bestemt fuldt åndeligt mobil. Der var intet, der tydede på, at tingene skulle forværres, siger Kjeld Hillingsø fredag til TV 2.

- Jeg har efterfølgende læst i avisen, at det er gået ned ad bakke, men jeg har hele tiden troet på og regnet med, at det nok skulle ændre sig. Da Kronprinsen besluttede sig for at forlade Korea og komme hjem, kunne enhver jo se, at det ikke så godt ud.

Ikke muligt med besøg

Kjeld Hillingsø fortæller videre, at det ikke har været muligt at besøge prins Henrik på Rigshospitalet:

- Det var fuldstændig klart fra det tidspunkt Prinsen blev indlagt, at det ikke var muligt at aflægge besøg. Det gør mig mere bekymret, end jeg ellers ville have været. Det, sammenholdt med at Kronprinsen rejser tilbage fra Korea, er et meget dårligt tegn. Men jeg håber stadigvæk på, at det er falsk alarm.

Flere eksperter med kendskab til det danske kongehus kalder situationen omkring prins Henriks helbred for meget alvorlig. Det gør de, fordi kongehuset vælger at informere pressen via en pressemeddelelse:

- Normalt sender kongehuset ikke meddelelser ud, hvis ikke det er seriøst, siger historiker Lars Hovbakke, der har mange års kendskab til kongehuset.

Han bakkes op af forhenværende hofreporter på TV 2 Lally Hoffmann.

- Jeg læser udmeldingen som værende meget alvorlig, for ellers går kongehuset ikke ud med den slags information, siger Lally Hoffmann.

Indlagt efter rejse til Egypten

Prins Henrik blev indlagt på Rigshospitalet den 28. januar efter en længere rejse til Egypten. Her viste det sig, at Prinsen havde en godartet tumor i venstre lunge.

Prins Henrik blev senere overflyttet til Infektionsmedicinsk Klinik, hvor han skulle behandles for en lungeinfektion.

Familien besøgte prins Henrik på hospitalet, og her lød det i sidste uge fra kronprins Frederik, at det gik fremad med farens helbred.

Siden er tilstanden altså blevet alvorligt forværret.

Længere sygdomsforløb

I september sidste år meddelte kongehuset, at det efter et længere udredningsforløb og en række undersøgelser på Rigshospitalet var blevet konkluderet, at prins Henrik lider af demens.

I sommeren 2017 var den 83-årige prins indlagt to gange på hospitalet. I midten af juli blev han indlagt på Aarhus Universitetshospital, hvor han fik behandling for en infektion i benet. Indlæggelsen blev dog længere end forventet, og han endte med at få en ballonudvidelse i sit bækkenkar.

Siden blev Prinsen igen indlagt, denne gang på Rigshospitalet med smerter i højre ben.