Overenskomst 2018

Tre knaster skal fjernes, hvis overenskomst-strid ikke skal ende i konflikt

Minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), har en central rolle i forhandlingsforløbet med de statsligt ansatte. Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Selv hvis forhandlingerne om de statsligt ansattes overenskomst går i hårdknude, er der et sidste håb før en konflikt, siger ekspert.

Det er to særdeles pressede parter, der i øjeblikket forhandler overenskomst for de mere end 180.000 statsligt ansatte i Danmark.

Sådan lyder vurderingen fra arbejdsmarkedsforsker Mikkel Mailand over for TV 2, efter Centralorganisationernes Fællesudvalg, CFU, tidligere torsdag meldte ud, at organisationen forbereder sine medlemmer på en konflikt med staten, da de to parter stadig står langt fra hinanden i forhandlingerne.

- Parterne står stadig med tre meget store knaster, der skal høvles ned under forhandlingerne, og de er også kommet under tidspres, fordi man på de øvrige områder har ventet på, at lønmodtagerne meldte om reelle forhandlinger om en arbejdstidsaftale for lærerne, siger Mikkel Mailand, der er lektor og forskningsleder ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier, FAOS, ved Københavns Universitet.

Kort opridset er de tre største udfordringer, om de ansatte skal give køb på den betalte frokostpause, om arbejdsgiverne har ret til et såkaldt privatlønsværn (en reguleringsmekanisme som sikrer, at lønnen i den offentlige og private sektor følges ad, red.) samt folkeskolelærernes arbejdstid.

Det er de samme udfordringer, som parterne stod med, da forhandlingerne gik i gang før jul, og som altså stadig ikke er løst.

Så når Centralorganisationernes Fællesudvalg, CFU, går ud og siger, at de forbereder sig på en uønsket konflikt, hvor meget af det er så teater, og hvor meget er det en reel trussel?

- Det er lidt af begge dele. Det er jo reelt i den forstand, at der er tre store knaster i forhandlingerne, og at man i nogle af CFU's organisationer har skrevet ud og sagt, at de kan havne i konflikt, men der er selvfølgelig også noget forhandlingstaktik i det. Det er nok ikke bare varm luft, men det betyder ikke, at det nødvendigvis bryder sammen. Men det ser presset ud, siger Mikkel Mailand.

Stadig håb efter deadline

Ifølge arbejdsmarkedsforskeren er det svært at sige, hvor stor sandsynligheden er for, at parterne ender i en konflikt, for der er flere trin, parterne når inden selve konflikten.

- Hvis ikke man når en aftale inden deadline, kan de stadig nå at blive enige inden en potentiel konflikt. Det første spørgsmål er, hvor villige de to parter er til at gå over deadline for at løse knuderne i forhandlingen, før der bliver sendt konfliktvarsler ud, siger Mikkel Mailand og fortsætter:

- Når man så har sendt varsler ud, kan de to parter stadig med forligsinstitutionens hjælp nå at finde et kompromis i den tid, der går, inden konflikten bryder ud.

Tidligere torsdag meldte CFU ud, at man langt fra er nået i mål med overenskomstforhandlingerne med innovationsminister Sophie Løhde (V) om overenskomsten 2018 for statslige ansatte.

Konflikt tættere på end normalt 

CFU's formand Flemming Vinther siger til Ritzau, at ingen ønsker en storkonflikt, men at den i år er tættere på end normalt.

- Vi kigger alle sammen i konflikt-ABC'en, når vi starter sådan nogle forhandlinger. Men jeg må sige, at den er blevet læst grundigere denne her gang, end jeg har oplevet før, siger han og fortsætter:

- Ingen hverken ønsker eller håber, at der kommer en storkonflikt, men man forbereder sig grundigt på, at det kan ske.

Sophie Løhde skriver i en kommentar til Ritzau, at hun kan "konstatere, at vi er fuldstændigt enige om, at vi står langt fra hinanden".

- Der er flere store knaster, vi skal have høvlet ned, før vi forhåbentligt kan indgå en aftale om en ny overenskomst, skriver ministeren.