Samfund

Skat har rejst 77 sager på baggrund af Panama Papers - 31 har allerede fået en regning

Det var en anonym person, der via krypterede beskeder gjorde Skat opmærksom på de potentielle skattesvindlere.

Skat har rejst 77 sager på baggrund af de lækkede oplysninger fra de såkaldte Panama Papers, som skattemyndigheden købte sig adgang til i efteråret 2016.

Det oplyser Skat i en pressemeddelelse.

Det ved vi om 'Paradise Papers'

Forfatter: Jane Bruun Elkjær

decms://600d9b2dce9810c6e4ebababeeade5486db39b0f

{settings}

Skat modtog dengang oplysninger om 317 danske selskaber og mellem 400 til 500 danske statsborgere, og indtil videre er der sendt afgørelser ud i 31 af de 77 rejste sager.

Her har Skat reguleret det, man kalder skatteansættelsen hos 12 selskaber og 19 privatpersoner og har gjort krav på en skattebetaling på 29,3 millioner kroner.

Selvom det er for tidligt at drage endelige konklusioner, mener Skat at "købet af oplysningerne fra Panama Papers ser ud til at blive værdifulde".

Fagdirektør: Ingen sager uden lækkede oplysninger

Jim Sørensen, der er fagdirektør i Skat, hæfter sig ved, at de foreløbigt 77 skattesager havde været umulige at rejse uden køb af de lækkede oplysninger.

- Det er et kompliceret arbejde, og vi er langt fra at være færdige med at gennemgå alle oplysningerne. På nuværende tidspunkt har vi identificeret hovedparten af de implicerede personer, og resten har vi bedt en udenlandsk myndighed om hjælp til at identificere. Men det står allerede nu klart, at vi ikke kunne have afdækket de her sager uden papirerne, siger Jim Sørensen i pressemeddelelsen.

'Panama Papers'

Forfatter: Unknown

decms://dd55a2cdee9964ce56713bff5e88445f592e17af

Redigér

{settings}

Han fortsætter:

- Oplysningerne har desuden givet os en indsigt i skattelyområdet, som vi ellers ikke ville have fået indsigt i. Samtidigt har oplysningerne også givet os værdifulde erfaringer og et stærkere internationalt netværk, så vi er bedre rustet til at håndtere eventuelle fremtidige lækager. Derudover er jeg overbevist om, at lækager som denne har en præventiv effekt på dem, der overvejer at skjule penge i skattely, siger Jim Sørensen.

Officielt: Skat betaler millioner for Panamapapirer

Forfatter: Jasmina Blichert

decms://48f7ae8a996ead74c119010d9a0cd4f65a83d33a

{settings}

Udover de 31 afgørelser, har Skat sendt 46 forslag til reguleringer af skatteansættelsen ud til 23 selskaber og 23 personer.

Skatteminister glæder sig over opkrævninger

Det samlede reguleringsbeløb i disse sager er 330,4 millioner kroner. Da sagerne ikke er afgjorte, kan den potentielle skattebetaling endnu ikke opgøres, skriver Skat i pressemeddelelsen.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) siger til TV 2, at han glæder sig over, der nu kommer konkrete indkrævninger ud af den millioninvestering i lækket fra Panama Papers, som han og et bredt udsnit af Folketinget nikkede ja til i 2016.

- Det vigtige for mig som skatteminister er, at dem, der ikke har betalt den skat, de skal - og som vi nu kan finde via Panama-papirerne - får deres regning og får den betalt, og hvis ikke de gør det, så kommer skattevæsenet efter dem, og så kommer de til at betale en endnu større regning, siger Karsten Lauritzen.

Nordea får millionbøde for Panama Papers-afsløring

Forfatter: Ritzau

decms://9333c4d6ed218240fb8eea5851d63089f0feac5e

{settings}

Blev ledt på sporet af svindlere af anonym hjælper

I september 2016 betalte Skat omkring seks millioner kroner for de lækkede oplysninger fra Panama Papers. Dokumenterne indeholdt diverse aftaler, korrespondancer og stiftelsesdokumenter.

Det er første gang, at Skat har købt dokumenter fra et skattely, men hvem sælgeren er står stadig hen i det uvisse. Via krypterede beskeder blev Skat kontaktet af en anonym kilde, som hævdede at være i besiddelse af dokumenter, der kunne lede Skat på sporet af mulige skattesvindlere.

Siden sendte kilden i første omgang en del af materialet, så Skat selv kunne vurdere dokumenternes troværdighed, og det førte altså til, at en større handel blev gennemført.