Samfund

Passager ville have påfugl med i flyet - og den slags er slet ikke et særsyn

Flypassagerer i især USA kræver at få specielle kæledyr, som pindsvin, slanger og påfugle, med på rejsen. SAS og Norwegian har stramme regler for dyr.

Pindsvin, gnavere, ildere, edderkopper og rotter samt påfugle er nogle af de mere aparte dyr, som flypassagerer har ønsket at få med om bord på flyrejsen som en slags trøstedyr.

Nu har United Airlines slået bremsen i efter en stigning på 75 procent på et år til i alt 76.000 dyr. Det skriver BBC. Tendensen med særlige kæledyr er vokset eksplosivt i USA.

United Airlines måtte i sidste uge afvise en passager, der ville flyve med sin store påfugl fra Newark-lufthavnen i New York. Nu er reglerne blevet strammet for at bremse den nye dille. En talskvinde fra selskabet oplyste, at over 30.000 passagerer ønskede at rejse med et kæledyr, der skulle berolige dem på rejsen.

SAS tager kun hunde og katte

SAS, der samarbejder med United Airlines i StarAlliance, har ikke oplevet en stigning i mere specielle kæledyr på deres fly, oplyser pressechef Miriam Skovfoged:

- Mig bekendt har vi ikke oplevet en stigning, og er man i tvivl, om man kan og må få sit dyr med på flyet, har vi meget klare retningslinjer på vores hjemmeside, siger hun til TV 2.

Hovedreglerne i SAS er, at alle to- og firbenede dyr er velkomne om bord, enten i kabinen eller i lastrummet. SAS medtager desuden kun hunde og katte i kabinen. Alle fører- og redningshunde flyver altid gratis med i kabinen, men andre dyr koster mellem 550-830 kroner at få med afhængig af, om destinationen er i Norden eller oversøisk.

Man skal desuden udfylde et dokument og have de rette vaccinationsattester, hvis rejsen er til et sted uden for Norden.

Må maksimalt veje otte kilo

Man skal oplyse mindst 24 timer før afrejsen, at man ønsker et dyr med. Der må være op til to dyr i et lille bur eller samme taske, men de må ikke veje over otte kilo, og de skal kunne stå under sædet foran. Reglen er, at der maksimalt kan være tre levende dyr med i hver flykabine.

Det andet store flyselskab i Danmark, Norwegian, har stort set samme regler.

Forbudte dyr

Amerikanske United Airlines har lavet en liste med forbudte dyr. Den inkluderer pindsvin, insekter, ildere, gnavere, slanger, edderkopper, krybdyr og fugle, der normalt ikke betragtes som gængse kæledyr.

Fra marts vil Delta Airlines også stramme reglerne for at “beskytte sine passagerer”. Det sker efter en 84 procents stigning i antallet af dyr om bord på et år.

Deltas begrundelse er, at man ser det som “en alvorlig sikkerhedsrisiko at have utæmmede dyr med på et fly”. I rækken af forespørgsler om kæledyr til trøst på rejsen kan Delta opremse kalkuner, slanger og store pungrotter.

Men Delta vil ufortrødent flyve med de omkring 250.000 førerhunde for blinde, de tager med hvert år.

Både Virgin Atlantic og British Airways oplyser, at de ikke har oplevet en stigning i antallet af eksotiske kæledyr om bord, idet begge selskaber kun medtager hunde og ikke nogen såkaldte trøste-kæledyr.