Misbrug

Landmand var afhængig af stoffer - efter tilbagefald har han fået nye drømme

For et år siden afsluttede Christian Andersen sin behandling i TV 2-programmet 'Misbrug'. Siden har han haft et tilbagefald.

Han kravler ned ad stigen fra førerhuset på den blå New Holland-traktor.

Christian Andersen er iklædt mørke overalls, en mørk sweatshirt og et par træsko.

Der skal køres møg ud på marken, fortæller han.

Han griner hjerteligt, da det går op for ham, hvordan ørene der lytter til ham, skal finindstilles til hans sønderjyske dialekt.

Christian sætter sig op i en gummiged og begynder at skovle komøget op i tipvognen.

Når han før i tiden skulle klare opgaver som denne, var han ofte påvirket af stoffet amfetamin og vågen i flere døgn.

Men i dag - et år efter TV 2-programmet 'Misbrug' blev optaget - er der sket rigtig meget i den nu 29-årige landmands liv.

- Hvis der var ting, jeg ikke magtede før i tiden, skulle jeg bare tage noget amfetamin, så magtede jeg det hele. Det var ligesom en bakkedal, hvor mit overskud var jævnt, så længe jeg var påvirket.

- Det er noget helt andet nu. Mit overskud holder sig i balance af sig selv. Alle dage er selvfølgelig ikke ens, og der er dage, hvor jeg ikke gider noget, sådan er det. Men det er slet ikke som før. Og jeg har fået følelser igen, det kan åbenbart godt lade sig gøre, siger han.

Brugte stoffer til kærestesorger

Christians misbrug eskalerede, da han som 21-årig blev forladt af sin daværende kæreste.

Her mærkede han, at stofferne gjorde ham kold og kynisk, og derfor blev det en flugtvej væk fra de svære følelser.

Med tiden udviklede det sig til afhængighed, og stofferne blev en fast del af hans hverdag som landmand.

- Jeg så ikke mig selv som misbruger, for verden faldt jo ikke sammen om ørene på mig, når jeg tog stoffer. For mig handlede det om at gøre mit arbejde bedre. Det var et præstationsmiddel og et middel til at få det hele til at hænge sammen, siger Christian Andersen.

Til sidst sagde hans forældre dog stop i TV 2-programmet 'Misbrug', hvor de fik overtalt deres søn til at gå i behandling.

Tilbagefald i december

I dag, et år efter behandlingen, kæmper Christian dog stadig med afhængigheden og har for nylig haft et tilbagefald.

I december måned blev amfetaminen igen en flugt væk fra følelserne, der ramte ham, da forholdet brast imellem ham og den kæreste, han var flyttet sammen med.

For tre uger siden var han helt nede i kulkælderen, hvor han tog amfetamin tre dage i træk.

- Men det var slet ikke, som jeg huskede det. Før var jeg jo glad og tænkte ikke over noget, når jeg havde taget amfetamin. Nu virkede det nærmest modsat, jeg havde ondt af mig selv hele tiden, det var synd for mig, alt var bare noget lort, så det var ikke det fedeste.

- Jeg er ærgerlig over mig selv. Det er irriterende. Folk spørger, hvor længe jeg har været clean, det har jeg… nå nej, det er jo ikke et år mere. Men sådan er det. Der er ikke noget at gøre ved det, siger Christian Andersen.

Siden tilbagefaldet har den unge landmand holdt sig væk fra stofferne.

Men trangen ligger stadig og lurer, og han kan godt blive bekymret for, hvordan han vil reagere, hvis han eksempelvis bliver ked af noget en anden gang.

- På grund af den oplevelse jeg sidst havde under tilbagefaldet, ville jeg sige nej til stofferne næste gang. Men hvis jeg pludselig står i situationen, skal jeg ikke kunne sige, hvad der vil ske.

Mor: Jeg kan ikke bære ham igennem hele livet

Den nagende tvivl om, hvorvidt Christian Andersen kan holde fast, hvis der sker et skred på et andet tidspunkt i hans liv, er en bekymring, han deler med sin mor Elin Andersen.

Hun har på fornemmelsen, at Christian har fået et nyt liv, og på den måde har hun og hendes mand også fået et nyt liv, forklarer hun.

- Men det har sat sådan et præg på mig igennem så mange år, at jeg har lidt vanskeligt ved helt at slippe det. Holder det nu?

- Det har været så stor en del af mit liv, at jeg har svært ved helt at slappe af og tro på, at det her er en kamp, man har vundet. Men som jeg siger til mig selv, det er hans egne valg, jeg kan ikke bære ham igennem livet. Han er 29 år og burde egentlig stå på egne ben, siger hun.

Tvivlen til trods har Elin Andersen troen på, at hendes dreng er på vej i den rigtige retning. Det beviser Christians beslutning om at gå i behandling, mener hun.

- Det var flot gjort af ham, og det var et bevis på, at han ikke har opgivet livet, men at han ønsker et nyt liv. De bliver jo bundet på hænder og fødder af det skidt.

- Jeg tror ikke på, at der er en eneste narkoman eller alkoholiker, der havde regnet med at blive det. Alligevel er der så mange i dagens samfund, som har et liv, der er helt forfærdeligt.

Elin Andersen hjalp førhen sin søn med at betale for sin narkogæld, fordi han ikke var på netbank.

I dag skylder Christian ikke længere penge og har selv fået magt over sin økonomi igen.

- Jeg tænker stadig, hvorfor jeg ikke havde rygrad nok til selv at komme ud af det. Alle mine penge gik til stoffer, og jeg havde kun mig selv, mig selv og mig selv. Jeg var jo ikke kommet videre de seneste 10 år, siger Christian Andersen.

Drømmer om et almindeligt liv

En af hans bekymringer efter behandlingen var, om han kunne finde gejsten i sit arbejde uden stofferne. Men det har ikke været noget problem efter tre måneders pause fra opgaverne på gården.

Nu tør han derfor også at drømme om et liv med kone, børn og hus. Det samme liv, der leves af de mennesker, han engang gik på landbrugsskole med.

- Jeg håber, jeg kan få et familieliv ligesom alle andre normale folk. Selvom jeg har sat nogle store stopklodser for det undervejs i mit liv, siger han.

Han ser stadigvæk den kvinde, han sidste år var kæreste med og boede sammen med, men de har valgt at tage det stille og roligt og se tiden an.

Christian har derudover købt sig en bil og fået sit kørekort igen, hvilket familien håber på kan hjælpe ham med at holde stofferne på afstand.

Bliver han stoppet bag rattet med stoffer i blodet igen, bliver kørekortet nemlig taget fra ham i fem år.