Samfund

Danskere tager kokain og amfetamin for at komme gennem hverdagen

Misbrugscentre oplever, at hårde 'feststoffer' i stadig højere grad rykker ind i almindelige danskeres hverdag.

Flere af landets misbrugscentre oplever et stigende antal danskere, der misbruger stoffer for at klare deres job eller hverdagsopgaver.

Det viser en rundspørge, TV 2 har foretaget blandt centrene.

Af svarene fremgår det, at det er hårde stoffer som amfetamin og især kokain, der vinder indpas.

- Der er ingen tvivl om, at det er blevet meget mere almindeligt, at mange mennesker er begyndt at misbruge stoffer i arbejdssammenhænge. Også det vi tidligere kaldte hårde stoffer, siger misbrugsbehandler Carl Christian Randow.

Han har klinik i Hellerup nord for København, og hans klienter er oftest personer, der har det godt både socialt, økonomisk og arbejdsmæssigt.

- Det er mennesker, der er vant til at se sig selv som normale, og som bestemt ikke vil ses ned på. Så man er nødt til at behandle dem anderledes og møde dem dér, hvor de er, forklarer Carl Christian Randow.

Landmand tager amfetamin

TV 2 sætter i en ny dokumentarserie, ’Misbrug’, fokus på danskernes hverdagsmisbrug. Her medvirker en række danskere, der tager stoffer for at klare deres arbejdsopgaver.

Blandt dem er den 28-årige landmand Christian Andersen, der bruger amfetamin for at holde sig kørende.

- Jeg har energi. Lad mig sige det sådan. Det er den der følelse af, at “fuck, det er bare godt det her” - og den følelse er meget fangende, forklarer den unge landmand til TV 2.

44 misbrugscentre har medvirket i TV 2s rundspørge, og to tredjedele af dem peger på stoffernes præstationsfremmende evne som danskernes primære motiv for at tage stoffer i hverdagen. Andre årsager kan være stress, skæve arbejdstider eller hårdt fysisk arbejde.

Feststoffer flyder over i hverdagen

Ifølge misbrugsekspert Henrik Rindom er der blandt ’hverdagsmisbrugere’ typisk tale om personer, som tidligere i deres liv har prøvet et stof og kender dets virkning.

- Problemet er, at man bliver afhængig af mange af de her stoffer, og når afhængigheden først melder sig, skal man have mere og mere, og så vælter korthuset for dem, siger Henrik Rindom.

Carl Christian Randow oplever, at et stof som kokain er blevet både mere udbredt og socialt accepteret som ’feststof’.

- Brugerne oplever, at de får ekstra energi og kan yde lidt mere, og så glider det mere og mere over i hverdagen og arbejdslivet. Så bliver det mere naturligt at tage springet og lige "tage en streg" en onsdag for at komme ovenpå, forklarer han.

Svært at erkende problemet

Hos Misbrugsportalen mærker de også en tendens, hvor flere tager stoffer i hverdagen.

Hvor stofmisbrug tidligere har været forbundet med lavere sociale klasser eller folk på gaden, var 7 ud af 10 henvendelser til Misbrugsportalens tilbud sidste år fra mennesker, der var i arbejde eller under uddannelse.

- Langt de fleste tænker, at de har kontrol over situationen. Det gør det vanskeligt at hjælpe den her målgruppe. Folk med mange ressourcer føler, at også de burde have mere kontrol, så hvis de mister kontrollen, kan det være rigtig svært, fortæller daglig leder af Misbrugsportalen Lærke Demant-Ladefoged.

Den største udfordring er således ofte at erkende, at man har et problem. Fra Henrik Rindom lyder advarslen:

- Det kan godt være, du oplever dig selv som bruger, men hvis du ikke er i stand til at holde en pause på minimum et år, så er du inde på en glidebane, som ender med, at du ikke kan styre en hverdag og må i behandling.

RETTELSE: I en tidligere udgave af denne artikel fremgik det, at 88 misbrugscentre havde medvirket i rundspørgen. 88 er adspurgt, men kun 44 af dem har besvaret de omtalte spørgsmål.