Samfund

Mindst 13 smittet med hepatitis A efter at have spist dadler fra Rema 1000

Statens Serum Institut forventer, at der kommer flere end de 13 smittede, man kender til. Det tager fire uger fra smitte, til man bliver syg

13 forbrugere er smittet med hepatitis A - også kaldet leverbetændelse - efter at have spist dadler fra Iran købt i Rema 1000, oplyser Fødevarestyrelsen.

Salgsdirektør i Rema 1000 Mads Nysted siger til TV 2:

- Vi tager henvendelsen vedrørende mistanken meget alvorligt og har straks reageret på informationen ved øjeblikkeligt at fjerne varerne og advare kunderne. Vores kvalitetsafdeling arbejder tæt sammen med Fødevarestyrelsen for at undersøge sagen til bunds. Jeg er meget ked af det på de berørte kunders vegne.

Fødevarestyrelsen er i fuld gang med yderligere undersøgelser og opsporing af de berørte partier af dadlerne.

Dadlerne beskrives af de fleste patienter som bløde, mørke dadler med sten købt i Rema 1000. 

Mange er dog vaccineret allerede

Statens Serum Institut (SSI) forventer, at der kommer flere patienter end de 13. Det skyldes, at der går ca. fire uger, fra man har spist de forurenede dadler, til man eventuelt bliver syg med hepatitis A. Heldigvis er mange danskere blevet vaccineret mod hepatitis A i forbindelse med rejser til udlandet.

Symptomer på leverbetændelse er feber, kvalme, mavesmerter og diarré samt gulfarvning af huden og det hvide i øjnene. De fleste børn under fem år udvikler ikke symptomer, mens langt de fleste voksne vil udvikle de typiske symptomer beskrevet her.