Danskerne mener, at de kører godt bil - men de burde dumpe, siger kørelærere
- Det kan nogle gange undre mig, at de har kunnet køre rundt på gaderne uden at slå sig selv ihjel, lyder det fra en kørelærer.
Næsten halvdelen af danskerne mener selv, at de er bedre end gennemsnittet til at køre bil.
Det viser en undersøgelse, som Megafon har lavet for TV 2.
Her svarer 42 procent, at de er bedre eller meget bedre end andre danske bilister.
Men det er langt fra sandheden. Det er i hvert fald holdningen hos en række kørelærere, som TV 2 har talt med.
- Når jeg for eksempel får folk ind, der skal generhverve deres kørekort, så kan det nogle gange undre mig, at de har kunnet køre rundt på gaderne uden at slå sig selv ihjel, siger Jeff Hansen, der er indehaver af Jeffs Køreskole i Skanderborg og derudover medvirker som en af kørelærerne i TV 2 ZULUs nye program 'Kørelærerne'.
Danskerne ville dumpe
TV 2 har spurgt 16 kørelærere fra Tip Top Trafik og Søernes Trafikskole om, hvordan de vurderer danskernes køreegenskaber. Ud af de 16 kørelærere mener halvdelen af dem, at det kun er under 10 procent af de danske bilister, der ville kunne bestå en køreprøve, hvis de skulle tage den i morgen.
- Sommetider kan folk ikke engang de mest basale ting, når de kører bil, fortæller kørerlærer hos Tip Top Trafik Sten Grønkjær.
Han mener, at den dårlige adfærd i trafikken skyldes, at de danske billister efterligner hinanden. Men problemet er, at mange af dem, der bliver efterlignet, slet ikke har styr på reglerne i trafikken.
Og netop reglerne, peger indehaveren af Tip Top Trafik, Niels Andersen, på, er gået i glemmebogen hos mange billister.
- De færreste går op i reglerne. Det kan undre mig, at et par år efter at have fået sit kørekort, så kører man som en brækket arm, siger Niels Andersen.
Alle 16 kørelærere fortæller, at de mange gange om dagen ser, at danske bilister bryder færdselsloven.
Kørelærerne peger blandt meget andet på, at danskere særligt ikke kender vigepligtreglerne, og at de kører alt for hurtigt. Og så er der det med blinklyset.
- De fleste bruger det først, når de er inde i svingbanen eller begynder selve drejningen, og så er det lige meget, siger Niels Andersen.
Farlige trafikanter
Det kan faktisk være farligt at overvurdere egne evner. Det siger Jesper Sølund, der er dokumentationschef hos Sikker Trafik.
- Når man selv synes, man er god, så tror man, at man kan tillade sig at køre lidt hurtigere end andre. Det er problematisk, fortæller han og fortsætter:
- Overvurderer man sine køreevner, så er der også en risiko for, at man begynder at foretage sig andre ting end at køre bil, mens man kører bil.
17 procent af danskerne svarer da også, at de bruger deres telefon, mens de kører bil.
Unge mennesker er uopmærksomme
I TV 2s Megafon-undersøgelse kan man se, at det i højere grad er de unge, der selv mener, at de er bedre end gennemsnittet til at køre bil. Og det overrasker ikke Jesper Sølund.
- Man ved, at særligt unge mennesker er tilbøjelige til at overvurdere deres evner. Hvis man spørger dem om, hvad de gør, mens de kører, så vil man se, at de faktisk har en adfærd, der er risikabel, fordi de skriver og læser beskeder, siger Jesper Sølund.
Men de danske bilisters og de adspurgte kørelæreres forskellige opfattelser af danskernes kørevaner er ikke udslagsgivende for ulykker i trafikken.
- Det er meget sjældent manglende kendskab til færdselsreglerne eller de ting, som bliver testet i en køreprøve, som er ulykkes- eller skadesfaktorer i ulykker med erfarne bilister, forklarer Jesper Sølund.
Den 26. februar kan du se programmet 'Kørelærerne' på TV 2 ZULU eller på TV 2 PLAY.