Samfund

Politi deler video af bilist til advarsel: - Et syn, vi møder alt for ofte

I en kampagne mod uopmærksomme bilister anbefaler Rådet for Sikker Trafik at køre bil, når du kører bil.

Med omkring 65 kilometer i timen slingrer en sølvfarvet personbil fra side til side på en landevej.

Først er den brede, hvide stribe i rabatten tæt på at blive snittet - bagefter krydses de optegnede linjer midt på kørebanen.

- Det viser sig, at føreren sidder og leder efter ting i bilen, mens han har foden på speederen, fortæller politiet på Facebook som en kommentar til deres video af hændelsen, hvor de også oplyser, at bilisten flere gange kører over i modsatte vognbane.

Det er ikke første gang, at politiet ser denne type kørsel på de danske veje.

- Optagelserne her er politiets egne og et syn, vi møder alt for ofte, lyder det.

Hvad kan tage din opmærksomhed, når du kører bil?

Uopmærksomhed i trafikken skyldes ikke, som mange fejlagtigt tror, ting uden for bilen. 70 procent af de ting, der tager opmærksomheden, findes i bilen. Det kan være, at:

 • du taler i telefon eller læser/skriver sms,
 • du indstiller GPS eller radio,
 • du samler ting op fra gulv eller handskerum,
 • du spiser eller drikker,
 • du tager dig af urolige børn eller taler med dine medpassagerer,
 • du har tankerne et helt andet sted eller er stresset.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik.

Derfor sætter Rigspolitiet gennem en landsdækkende færdselskontrol i denne uge fokus på uopmærksomme bilister, og sammen med Rådet for Sikker Trafik og brancheforeningen Forsikring & Pension stiller de spørgsmålet:

Hvor har du dine tanker, når du kører bil?

Rådet for Sikker Trafik støtter sanktion mod uopmærksomhed

Uopmærksomhed er en del af omkring hvert tredje trafikdrab.

Det viser kampagnen ”Kør bil, når du kører bil”, som Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension står bag. 

Ifølge Rådet for Sikker Trafik betyder det, at uopmærksomhed er et af de største problemer i trafikken. Set over fem år har 354 mennesker mistet livet i trafikken i ulykker, hvor de selv eller andre har været uopmærksomme - og det tal skal sænkes, mener Mogens Kjærgaard Møller, som er administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik:

- Uopmærksomhed er et kæmpe problem. Der er rigtig mange, der kører rundt på vejene uden at have øjnene og fokus på trafikken, siger han.

I gennemsnit foretager vi os distraherende ting i 30 procent af den tid, vi kører bil.

I Esbjerg har Sydjyllands Politi eksempelvis i dag mandag på under en halv time stoppet fem uopmærksomme bilister. Alle fik de bøde for at køre med håndholdt mobil.

Dagdrømmeri stjæler opmærksomheden

Nogle af de ting, der stjæler bilisters opmærksomhed i trafikken, er ikke alene mobiltelefoner, GPS, computere og papirer. Det er også dagdrømmeri, træthed og stress.

Uopmærksomhed er et kæmpe problem

Mogens Kjærgaard Møller, administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik

Mogens Kjærgaard Møller og Rådet for Sikker Trafik støtter derfor regeringen og Dansk Folkepartis forslag om, at det skal koste et klip i kørekortet, når man eksempelvis skriver på sin mobil, mens man kører bil.

- Vi ved, at sanktioner virker, og derfor er det godt, at man nu vil indføre et klip i kørekortet for uopmærksom kørsel, siger han.

Uopmærksomhed kan få konsekvenser

For når du ikke har dine øjne med dig i trafikken, kan du ikke nå at reagere på uventede situationer.

Sådan lyder et af de mange slogans fra kampagnen, som Rådet for Sikker Trafik gennemfører sammen med brancheforeningen Forsikring & Pension.

I forbindelse med kampagnen har analysevirksomheden Epinion i november sidste år spurgt over 1000 bilister, hvad de laver bag rattet, når de kører mere end 40 kilometer i timen. Her svarer over en fjerdedel af dem 'betjener GPS' (28 procent, red.), mens 12 procent af de adspurgte 'læser sms'er, mail eller Facebook'.

- Vi har desværre set alt for mange eksempler, hvor uopmærksomme bilister rammer andre i trafikken. Et øjebliks uopmærksomhed kan betyde, at man ødelægger andre menneskers liv og førlighed, siger Hans Reymann-Carlsen, underdirektør i Forsikring & Pension.

Sådan sikrer du din opmærksomhed i trafikken

 1. Forbered turen, og kør i god tid

  Få ordnet, hvad der skal ordnes, inden du kører, så det ikke fylder i dit hoved på turen. Tag afsted i god tid, så uventede forsinkelser ikke stresser dig undervejs.

 2. Kør bil, når du kører bil

  Koncentrer dig om trafikken, og lad dig ikke distrahere af ting, der ikke har med kørslen at gøre. At køre bil er en opgave, der kræver fokus.

 3. Drop mobilen

  Sluk telefonen, eller sæt den på flytilstand, hvis du ikke kan lade være med at kigge på den, når du kører. Hvis det er nødvendigt for dig at tale i telefon på vejen, så forbered den håndfri installation, inden du starter bilen. Vent med komplicerede telefonsamtaler, til du er fremme.

 4. Hold ind til siden

  Hvis du har brug for at berolige børn i bilen, indstille GPS’en, lede efter ting eller andet, som kræver meget af din opmærksomhed, så hold ind til siden, nå det er muligt, og få det ordnet. Forsøg ikke at gøre det, mens du kører.

 5. Få hjælp af din medpassager

  Få andre i bilen til at klare de ting, der tager din opmærksomhed fra trafikken. For eksempel at skrue låget af din vandflaske, kigge på kort, række dig solbriller, svare din telefon og indstille GPS.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik.