Forskere advarer mod gammelt legetøj: Lego-klodser er de største syndere
En ny britisk undersøgelse konkluderer, at der kan være sundhedsskadelige stoffer i brugt legetøj. Hovedsynderen er Lego.
At købe eller arve brugt legetøj kan virke som en både miljørigtig og billig løsning på børns ønsker om at få noget nyt at lege med.
Eller måske finder ældre generationers legetøj af og til vej til nutidens børn fra loftrum eller skabe i bedsteforældres hjem.
Men det kan være en rigtig dårlig idé at lege med gammelt legetøj, viser ny britisk forskning, der har undersøgt om ældre legetøj overholder de gældende EU-regler for sundhedsskadelige stoffer.
Fundet i mere end tyve stykker legetøj
Forskerne testede mere end 200 ældre legetøjsprodukter for i hvor høj grad potentielt skadelige grundstoffer kunne migrere fra legetøjet og over i kroppen.
Undersøgelsen fokuserede på otte grundstoffer, heraf flere tungmetaller som EU i dag har dikteret specifikke grænseværdier for. Det drejer sig om arsen, barium, cadmium, chrom, kviksølv, bly, antimon og selen.
Fem disse grundstoffer, undtagelserne var arsen, selen og kviksølv, blev fundet i mere end tyve forskellige stykker legetøj ud af i alt 200, der blev testet.
De nævnte grundstoffer kan være giftige for børn, selv i små doser, lyder konklusionen.
Indsamlet i børnehaver og vuggestuer
Hvis børnene kommer legetøjet i munden eller endda sluger det, vil risikoen stige yderligere. Især hvis tungmetallerne kan vandre fra legetøjet i maven og ud i fordøjelsessystemet.
Forskerne udførte derfor en test for, om de skadelige stoffer kunne bevæge sig fra legetøjet og ud i kroppen, hvis legetøjet blev slugt.
Forskerne havde indsamlet mere end 200 stykker legetøj, der var beregnet til små børn, og som bestod af dele, der var små nok til, at de kunne kommes i munden.
Legetøjet var blevet indsamlet fra børnehaver, vuggestuer, en skole, forhandlere af brugt legetøj og fem familier fra byen Plymouth i det sydvestlige England.
10 gange for meget
Undersøgelsens resultat var foruroligende: Der blev fundet flere forskellige tungmetaller, der kunne vandre over i kroppen. Særligt Cadmium i én slags legetøj lå langt over de nuværende tilladte værdier.
Legetøjet, hvor der blev fundet klart mest, var Lego.
Cadmium er et giftigt tungmetal, som tidligere har været brugt flittigt i plastikindustrien, fordi det gør visse former for plastik i stand til at blive farvet blandt andet gult og rødt.
Undersøgelsen viste, at Lego-klodser fra en bestemt tidsperiode afgiver langt over de i dag tilladte værdier, når de nedsænkes i en opløsning, der efterligner miljøet i mavesækken.
- Af det analyserede legetøj blev de højeste niveauer af totalt og migrerbart cadmium fundet i nogle, men ikke alle, røde og gule Lego-klodser, står der i artiklen.
I nogle målinger var Cadmium-koncentrationerne 10 gange højere end EU’s nuværende grænseværdier.
Kan strække sig over et årti
Ifølge undersøgelsen drejer det sig helt specifik om Lego købt i 1970’erne.
Men problemet kan være endnu større.
- Lego-klodser fra 70’erne og 80’erne er det store problem, siger doktor Andrew Turner fra the University of Plymouth, som har ledet studiet ifølge BBC.
Turner hentyder måske til, at Lego officielt stoppede med at producere klodser med cadmium i 1973, men at æskerne kan have været på lager hos både Lego og legetøjsbutikker i mange år frem.
Lego: Smid ødelagte klodser ud
I en mail skriver Lego til TV 2, at virksomheden har haft en uafhængig ekspert til at undersøge sikkerheden ved gamle Lego-klodser. Undersøgelsen viste ingen grund til bekymring for klodser, der er mere end 40 år gamle, så længe de er i god stand.
- Vi anbefaler altid, at forældre smider klodser, der er i stykker eller slidte, ud. Uanset, hvor gamle de er.
- Desuden bærer alle produkter, der indeholder Lego-klodser en advarsel om, at de ikke er beregnet til børn under tre.
Lego understreger desuden, at de nævnte grænseværdier er så lave, at et barn ville skulle indtage anseelige mængder Lego, før der vil være en reel sundhedsrisiko.
Ifølge virksomheden kan laboratorietests vise en cadmium-værdi, der overstiger EU's grænseværdi, men den sandsynlige mængde, som et barn vil kunne blive udsat for, vil stadig være inden for de værdier, hvor risikoen er lav.
- Hold gammelt legetøj fra små børn
Hos Forbrugerrådet Tænk mener projektchef Claus Jørgensen, at der er god grund til at være varsom:
- Vi anbefaler, at man holder gammelt legetøj helt væk fra små børn, siger han.
- Vi er blevet klogere. Vi har fundet ud af mere omkring, hvad kemikalierne gør ved os, og derfor bliver grænseværdierne hele tiden skærpet.
Forbrugerrådet anbefaler samtidig, at virksomheder selv går ud og advarer, hvis de bliver gjort opmærksom på, at deres legetøj kan være giftigt.
Claus Jørgensen understreger, at det har været rigtig svært for virksomheder at gøre andet, end hvad loven har sagt, og at eksempelvis Lego i dag er meget opmærksomme på både miljø og indhold i deres produkter.
- Men det er jo klart, at hvis de her Lego-klodser er lavet for 30-40 år siden, så er det en anden lovgivning, der har været gældende dengang, og det er en anden viden, man har haft. Så de har haft svært ved at gøre noget ved det.
Viser ny forskning, at legetøj kan være skadeligt, så opfordrer Claus Jørgensen opfordrer til, at producenterne selv går ud advarer mod det.
- Jeg ved ikke, om man kan sige, at de har et ansvar, men hvis en virksomhed bliver klar over, at deres gamle produkter kan være problematiske, kan man jo godt gå ud og anbefale, at produkterne kun bliver brugt af ældre børn eller, at man lader helt være med at bruge dem den dag i dag, siger han.
Målebånd og dinosaurer
Andet legetøj, der indeholdt opløselige tungmetaller over de nuværende grænseværdier, var blandt andet:
- Legemålebånd
- Byggeklodser
- Legetøjsdinosaur
- Plastikdyr
- Legehjelm
- Legetøjsmad
- Legetøjsbestik
- Perler