Presselogen

BT’s nye chef vil lufte ud på Borgen: - Journalister får ikke lov til at sidde der i 15 år

Vil det styrke mediernes troværdighed, hvis man jævnligt skifter ud på den politiske redaktion på Christiansborg? BT's nye chefredaktør mener ja.

Går journalister og politikere og klapper hinanden lige lovlig meget på ryggen inde på Christiansborg?

Hvis du mener, svaret er ja, så er du blot én blandt mange danskere, der har det indtryk af den journalistiske dækning, og det skader pressens troværdighed, lyder det fra flere mediechefer i søndagens udgave af 'Presselogen' på TV 2 NEWS.

Derfor foreslår den nye chefredaktør på B.T. og Metroxpress, Michael Dyrby, at indføre et såkaldt rotationsprincip på avisens politiske redaktion.

- Jeg tror, at vi i vores meget massive dækning af dansk politik er kommet så tæt på hinanden, at det er svært for folk udenfor at skelne, hvem der er hvem i det her forløb.

- Derfor er vi nødt til at gøre noget. Vi er på fagets og mediernes vegne nødt til at tage nogle ret drastiske beslutninger, og et af de forslag er at indføre et rotationsprincip, siger Michael Dyrby i 'Presselogen'.

Rotation kan være skadelig for politisk dækning

Udmeldingen kommer, samme uge som Michael Dyrby er tiltrådt stillingen som chefredaktør, og han omtalte for første gang idéen i fagbladet Journalisten.

Der sagde han blandt andet også, at han "allerede nu kan sige, at ingen kommer til at sidde 15 år på BT’s politiske redaktion. Det er fornuftigt, at man nogle gange skifter position, og der kommer nye ind og ser på tingene på en frisk måde".

Det er helt hen i vejret at sætte en udløbsdato på, hvor længe man må sidde på Christiansborg

Marchen Neel Gjertsen, formand for Folketingets Presseloge

Det fik formanden for Folketingets Presseloge, Marchen Neel Gjertsen, til at reagere. Hun mener, Michael Dyrbys idé med et rotationsprincip kan være direkte skadeligt for den politiske journalistik på Christiansborg.

- Det er helt hen i vejret at sætte en udløbsdato på, hvor længe man må sidde på Christiansborg. Hvis der er noget, vi har brug for, så er det nogen, der forstår politik, som har en historik og et vingefang, som kan hamle op med dygtige politikere - og en hær af pressefolk, siger hun til TV 2.

Også Mandag Morgens chefredaktør Lisbeth Knudsen mener, der er brug for erfaring på gangene på Christiansborg for at holde politikerne skak.

- De væsentligste muligheder for at få troværdighed er vores faglighed. Det kræver på Christiansborg, at man har en historik på plads og ved, hvordan systemet fungerer og kan se kritisk på systemet, siger hun.

Artiklen fortsætter under afstemningen

Afstemning

Bør medierne indføre rotationsprincip på deres politiske redaktioner?

Men den præmis køber Michael Dyrby ikke.

- Kilderne er ret tæt på og har ikke noget problem med at udtale sig, så det er ikke sværere at være journalist på Christiansborg, end det er andre steder, siger han.

Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen bakker ham op.

- Vi bliver nødt til at forholde os til, at der er et misforhold ude i befolkningen, hvor danskerne tror, vi er fuldstændig indspiste med politikerne. Det er vi også i den forstand, at det er det eneste sted, hvor journalister og politikere – altså dem, journalisterne skal dække – arbejder det samme sted, så jeg synes, det er sundt at lufte ud, siger Poul Madsen.

Se hele denne uges 'Presselogen' på TV 2 PLAY, hvor panelet blandt andet også diskuterede dækningen af Lars Løkke Rasmussens (V) samråd.