Samfund

Angreb i Italien var racistisk - gerningsmand havde hagekors tatoveret i panden

Luca Traini ville angiveligt hævne drabet på en italiensk kvinde, hvor gerningsmanden mistænkes for at være fra Nigeria.

Den italienske regering siger, at der var tale om et racistisk angreb, da en mand lørdag skød og sårede seks personer.

Den 28-årige Luca Traini skød ifølge politiet bevidst imod afrikanere, inden han - med det italienske flag om halsen - blev anholdt. 

Det er politiets teori, efter at seks afrikanske immigranter blev skudt fra gerningsmandens bil i byen Macerata. 

TV 2s korrespondent i Italien Eva Ravnbøl fortæller, at politiet har fået styrket sin mistanke om, at Luca Traini havde et racistisk motiv: 

- Han boede hjemme hos sin mor, hvor politiet beslaglagde flere ting. Han havde blandt andet Adolf Hitlers "Mein Kampf", og han havde fået et stiliseret hagekors tatoveret i panden. 

- Man tror ikke, han havde aftalt angrebet med nogen, men han har været sat i forbindelse med ekstreme fascistiske grupper, siger Eva Ravnbøl.

Luca Traini havde tidligere været opstillet for det indvandrerkritiske parti Liga Nord og har forklaret, at han ville hævne fundet af en parteret italiensk 18-årig kvinde, der blev fundet fordelt i to kufferter. 

Stigning i trussel fra højreekstremistisk vold

Tidligere chef i Politiets Efterretningstjeneste, PET, Frank Jensen vurderer, at truslen fra voldelige højreekstremister er stigende. 

- Det har noget at gøre med polariseringen mellem muslimer, der bor i Europa, og folk, der er bange for, at muslimerne ødelægger den kultur, der er i Europa, siger han.  

I Danmark har den mest aktuelle trussel, ifølge Frank Jensen, været fra militante islamister, men det er ikke lig med, at PET ikke også holder øje med højreekstremister.

- Man har et rigtig godt billede af, hvilke grupperinger der findes, og hvem der står bag, selv om de ledende personer ikke nødvendigvis står frem, siger han. 

Tidligere PET-chef Frank Jensen redegør for omfanget af truslen fra højreekstremister. Video: Carl-Emil Søe

Italiensk premierminister: Had vil ikke splitte os

Italiens premierminister, Paulo Gentiloni, har taget skarp afstand fra skyderiet. 

- Had og vold vil ikke kunne splitte os, siger den italienske regeringsleder, som lover, at de skyldige vil blive retsforfulgt og straffet.

Gentiloni siger, at Italien vil se med særligt strenge øjne på dem, som forsøger at give næring til en "voldsspiral".

Den italienske by Macerata ligger centralt i landet omkring 200 kilometer øst for Rom. Macerata har omkring 40.000 indbyggere og ligger mellem San Marino og Rom i det centrale Italien.