Samfund

Udenlandsk nethandel hitter - og truer danske butikker

Sidste år brugte danskerne cirka 115 milliarder kroner på e-handel, og en stigende andel af købene sker på udenlandske hjemmesider.

Fladskærms-tv, Macbook-opladere og plæneklippere. Kun fantasien sætter grænser, når der shoppes på e-handels-hjemmesider som asiatiske Alibaba og amerikanske Amazon. 

Sidste år brugte danskerne 115 milliarder kroner på e-handel, heraf 40 milliarder kroner på udenlandske hjemmesider, og stadigt flere foretrækker at klikke varerne hjem fra pc'en frem for at blive personligt betjent ved kassen i det nærmeste storcenter. 

Udviklingen med flere indkøb fra udenlandske butikker er imidlertid ikke godt nyt for den danske detailhandel, advarer Dansk Erhverv, der frygter ulige konkurrence. 

- Vi ser i disse år en stærk stigning i antallet af danskere, som køber varer i udenlandske netbutikker. Vi er glade for konkurrence, men det skal ske på lige vilkår, og kontrollen med de udenlandske varer er mangelfuld, så når nogle udenlandske butikker snyder med momsen og produktsikkerheden, bliver det meget svært for lovlydige danske butikker at følge med, siger markedschef i Dansk Erhverv Lone Rasmussen til TV 2. 

- Statskassen går glip af mindst en halv millard kroner årligt

Lone Rasmussen opfordrer myndighederne til at opprioritere kontrollen med pakker, der sendes til Danmark. 

- Kontrollen med de udenlandske varer er mangelfuld. Statsrevisorerne kritiserede i december Skat for at have det laveste kontrolniveau i EU. Det er ikke godt nok. Vi vurderer, at statskassen går glip af mindst en halv milliard kroner årligt. 

Danskernes netkøb i udlandet modsvares langt fra af udenlandske forbrugeres køb i Danmark, der ventes at lande på mellem fem og seks milliarder kroner.

Ifølge Dansk Erhverv skyldes ubalancen blandt andet niveauet for moms og lønninger i Danmark. Det betyder mindre omsætning til danske virksomheder, tab af arbejdspladser, butiksdød og færre penge i statskassen, mener interesseorganisationen.

- Det bliver svært for den lille butik at overleve, og konkurrencen er ikke fair. Ikke alle udenlandske netbutikker svarer den høje danske moms, og vi kan se, at nogle snyder åbenlyst med moms, siger Lone Rasmussen fra Dansk Erhverv.

Minister: Det er meget alvorligt

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) understreger, at han tager truslen fra e-handel meget seriøst. 

- Det er et stort problem med den stigende udenlandske e-handel. Jeg tager det meget alvorligt, og jeg er også bekymret for, om vi kan klare os i konkurrence med blandt andet Amazon, siger han. 

Af samme årsag har regeringen lanceret et e-handelscenter, som skal hjælpe og rådgive små og mellemstore virksomheder til at omstille sig digitalt. 

Kan rådgivning alene klare det?

Ja, det synes jeg. Vi skal sørge for, at de danske virksomheder er gearede til udfordringen, og her kan rådgivning om digitalisering og eksport hjælpe, så de danske butikker kommer ud over stepperne og får solgt nogle varer på nettet, siger Brian Mikkelsen.