Samfund

Turisterne trodser kulden og strømmer til Danmark

Antallet af hotelovernatninger i januar og februar er på 10 år steget med cirka 110 procent i Danmark.

Selv om mange danskere drømmer sig væk til varmere himmelstrøg i de kolde og grå vintermåneder, vælger et stigende antal turister at besøge Danmark om vinteren.

Over de seneste 10 år er antallet af hotelovernatninger i Danmark fordoblet i januar og februar.

Det viser tal fra brancheforeningen Horesta.

- International turisme er i vækst, og vi ser også væksten herhjemme i Danmark. Vi rejser mere, det er blevet kortere og billigere, og vi ser en efterspørgsel efter weekendophold og storbyferier, og det er en del af forklaringen på væksten, siger Kirsten Munch, politisk direktør i Horesta.

Stigningen i hotelovernatninger i de to kolde måneder er på cirka 110 procent, mens antallet af hotelovernatninger i sommermånederne kun er steget med cirka 50 procent i samme periode.

Da sommeren er meget større end vinteren i forhold til turisme, skal det selvfølgelig med, at den store stigning i januar og februar kommer på baggrund af et væsentligt lavere tal. Det betyder, at antallet af overnatninger i januar og februar er steget med 413.000 mod 1.270.000 i juli og august.

Vil opleve kulde

Selv på en råkold februardag kan man eksempelvis se adskillige turister ved Den Lille Havfrue på Langelinie i København.

En af dem, der har taget turen til Danmark, er Angela Lee, som kommer fra Taiwan. Hun er taget ud for at se Den Lille Havfrue, som hun kender fra eventyret.

- I Taiwan er der meget varmt. Der er ingen sne. Så jeg vil gerne opleve kulde. Og jeg har hørt om eventyret, så det var min drøm at komme hertil. Så jeg er rigtig glad i dag, siger hun til TV 2.

Flere forskellige årsager

Mikkel Aarø-Hansen, som er administrerende direktør i Wonderful Copenhagen, peger på flere forskellige årsager til, at turister vælger at tage til Danmark om vinteren.

- Det er jo ikke varmen. Det er menneskerne. Det er det lokale. Det er museerne. Det er attraktionerne. Det er kulturen. Det er vores historie. Det er alt det, vi grundlæggende er og kan være stolte af at være, siger han til TV 2.

En anden forklaring kan være, at flere forlystelser og turistattraktioner begynder at holde vinteråbent.

- Der skal stadigvæk være en god forretning i at åbne. Derfor er der brug for, at vi gør lidt ekstra for at trække gæsterne til, så der er så tilstrækkelig mange, at det er interessant at holde forretningerne åbne, siger Kirsten Munch fra Horesta.

Tivoli holder åbent i februar

Nogle af de steder, der lukrerer på den stigende turisme i vinterperioden i Danmark, er forlystelsesparkerne.

Selvom to tredjedele af væksten er i København, mærker man også den stigende turisme i provinsen. På et år har Odense Zoo eksempelvis oplevet en fremgang på 10 procent i vintermånederne.

Og i Tivoli i København har man taget højde for den stigende turisme og holder for første gang i 175 år åbent i februar.

- Det er klart, at vi selvfølgelig har kigget på, at der er stigende turisttal her i denne kolde del af året. Det vil vi rigtig gerne være en del af, siger Torben Plank, som er pressechef i Tivoli.

Håbet hos Tivoli er, at man i løbet af få år kan holde konstant åbent. Det kræver, at turisterne bliver ved med at komme. Også i de kolde måneder.