Samfund

Politimorderen Palle Sørensen er død

Palle Sørensen afsonede mere end 32 år for drabet på fire betjente i 1965.

Den dømte politimorder Palle Sørensen er død i en alder af 90 år.

Det fremgår af det officielle CPR-register, hvor han står angivet som død den 1. februar 2018.

Palle Sørensen dræbte den 18. september 1965 fire betjente og blev idømt en livstidsstraf. Han afsonede 32 år, 7 måneder og 15 dage i henholdsvis Vridsløselille, Nyborg, Sønder Omme og Lyng, og han var i mange år den dansker, som havde siddet længst tid bag tremmer.

Først den 4. maj 1998 blev han benådet, 71 år gammel.

Frem til sin død boede Palle Sørensen i en ældrebolig i Valby. Her vidste naboerne godt, hvem han var, men det var primært en sygeplejerske, der kom hos ham, fortæller en nabo.

- Han holdt sig mest for sig selv, og der var altid rullet ned ud til vejen. Han var en gammel mand til sidst, gik med rollator, fortæller naboen til TV 2.

Følte, han havde destrueret sit eget liv

Frank Bøgh, der er forfatter og tidligere politimand, har mødt Palle Sørensen mange gange og blandt andet skrevet bogen 'Palle Sørensen. Politimorder'.

Til TV 2 fortæller han, at han vil huske Palle Sørensen som en ikke helt almindelig person.

- Han var en meget speciel type, og han så ikke ting, som de fleste af os andre gør. Jeg ved ikke, hvor meget han reelt fortrød sin handling, men han plejede at sige, at han havde destrueret sit eget liv, fortæller Frank Bøgh.

Ifølge forfatteren havde Palle Sørensen dog et godt liv, og selv da han var i fængsel, var han ikke ked af det.

- På nogle måder var han meget dysfunktionel. Hans liv handlede i store træk om ham selv, og han havde svært ved at forholde sig til andres ulykke. Men han var godt begavet, og han vidste godt, hvad han skulle sige for at lyde, som om han havde følelser, husker Frank Bøgh fra sine møder med politimorderen.

Skød og dræbte betjente efter indbrud

Palle Sørensen voksede op i Valby og kom som 16-årig i lære som finmekaniker, og han hævdede, at der ikke var det pengeskab, han ikke kunne åbne.

I 1948 stjal han næsten 350 kilo sprængstof fra et lager ved Fakse Kalkbrud. En del af sprængstoffet brugte han få måneder senere til at bryde ind i Dansk Arbejdsmandsforbund, hvor han slap af sted med 130.000 kroner.

Forud for drabene den 18. september 1965 havde den dengang 38-årige Palle Sørensen været på tyvetogt med en kammerat. Men efter et indbrud i en kiosk på Sundbyvester Plads fik de to tyve politiet i hælene.

På flugt i Palle Sørensens bil blev makkerparret standset på Amager Strandvej af en politibil med to betjente. Her trak Palle Sørensen en pistol og skød de to betjente, hvorefter hans kammerat stak af.

Imens fortsatte Palle Sørensen sin flugt i bilen, men på Vermlandsgade blev han indhentet af en anden politibil. Igen skød Palle Sørensen, og også her dræbte han begge betjente. Efter en intensiv eftersøgning meldte han sig selv og tilstod drabene.

De dræbte betjente var Gert Søndergaard Harkjær, Henning Skov Hansen og Elmer Gert Jeppesen, der alle var 24 år gamle, og Aksel Dybdahl Andersen, 28 år.

Bad om benådning flere gange

Under sin fængsling appellerede Palle Sørensen flere gange for, at han skulle løslades. Flere gange gennem årene blev han undersøgt af Retslægerådet, der hver gang kom til konklusionen, at han ikke var sindssyg, men at han led af dyssocial personlighedsforstyrrelse.

Han havde svært ved at mærke skyldfølelse og manglede empati - og han ville være farlig på fri fod, mente man.

Først i en erklæring fra den 18. februar 1997 fandt Retslægerådet ifølge Justitsministeriet ikke, at der forelå vægtige lægelige grunde til at fraråde benådning - da var Palle Sørensen 70 år gammel. 14 måneder senere blev han benådet.

Straffeloven er senere ændret, så livstidsdomme fremover hvert år skal vurderes efter 12 års afsoning. Palle Sørensens sag indgik i både den offentlige debat og i Folketingets behandling af lovændringen.

Palle Sørensen er ikke længere den dansker, der har siddet længst tid i fængsel. Den titel er senere overgået til Naum Conevski, der i 1984 skød og dræbte to unge på 16 og 20 år ved Femøren i København.