Samfund

Ole Thestrup er død

Flere gange i karrieren har han holdt pause på grund af sygdom. I 2017 blev han hædret med Lauritzen-prisen.

Skuespilleren Ole Thestrup er natten til fredag død af lungekræft.

Den folkekære skuespiller sov stille ind i sit hjem klokken 01:50. Her var han omgivet af sine nærmeste, oplyser familien til Ritzau.

I sin karriere har han medvirket i en lang række danske film, tv-serier og teaterstykker.

"Et meget, meget kærligt menneske"

Han er blandt andet kendt for sine roller i børne- og ungdomsfilmene 'Gummi Tarzan' og 'Busters Verden'.

I den sidstnævnte spillede han rollen som flamboyant gymnastiklærer, der ofte var efter hovedpersonen Buster Oregon Mortensen.

Ole Thestrup blå boh

  • Navn: Ole Svane Thestrup.
  • Alder: 69 år.
  • Fødested: Nibe.
  • Uddannelse: Skuespiller.
  • Karriere: Optaget på Skuespillerskolen ved Aarhus Teater. Uddannet i 1976. Herefter en lang række roller ved teatret, film og revy med hovedroller i Holbergs "Jacob von Thyboe" og "Jeppe på bjerget"; teaterudgaven af "Blinkende Lygter" og faderen i "Min far". Senest med roller i tv-serien "Badehotellet" og filmen "Mænd og høns".
  • Civilstand: Gift i 1991 med psykoterapeut Hanne Marie Thestrup.
  • Bopæl: Holbæk.

Kilde: Kraks Blå Bog

Derudover har han også optrådt i film som 'Blinkende lygter' og 'De grønne slagtere'. 

- Han var et stort talent og et stort menneske. Og også et dybt menneske, et utroligt venligt menneske og et meget, meget kærligt menneske, fortæller producent Tivi Magnusson fra M&M Productions, som i mange år arbejdede tæt sammen med Ole Thestrup.

Når Ole Thestrup fra tid til anden ringede til ham, så var det altid med et: "Nå, mester. Hva' sker der så?", siger Tivi Magnusson.

Han kalder det et meget stort tab at miste Ole Thestrup, som havde en stor karriere.

Ramt af sygdom flere gange

I april 2017 måtte Thestrup imidlertid sætte den store karriere på pause, da han blev ramt af aggressiv lungekræft. Det var en sygdom, han var meget åben om.

I forbindelse med programmet 'Knæk Cancer' på TV 2 kom Ole Thestrup dengang med en alvorlig opfordring til unge mennesker:

De skal lade være med at ryge.

Ole Thestrup var ramt af kræft, og derfor havde han et vigtigt budskab til de unge Video: Sebastian Goos

I 2014 måtte Ole Thestrup også tage en pause fra skuespilfaget.

Her opgav han en rolle i musicalen 'De tre musketerer', fordi han blev ramt af hjerteproblemer og måtte igennem en bypass-operation. 

Hædret med pris 

I september sidste år blev han desuden hædret for sine utallige roller.

Det skete, da han modtog Danmarks ældste skuespillerpris, også kaldet Lauritzen-prisen. Den blev givet på baggrund af hans "store, kunstneriske præstationer på de danske scener".

Ole Thestrup blev meget rørt, da han takkede for Lauritzen-prisen for sine roller i film, tv og på scenen. Video: Carina Buus

- Midt i vores fesne korrekthedskultur, hvor metervaren er et ideal, og hvor alle stræber efter de samme hoftemål og det samme udnivellerede, geografisk hjemløse sprog, står Ole Thestrup fast på sin egenart, lød en del af begrundelsen for at give ham prisen.

Dengang fortalte han til TV 2, at han var beæret over prisen. I samme interview fortalte han også om at sige farvel til skuespilfaget.

Ole Thestrup var rørt over mulig afsked med livet som skuespiller i et interview med TV 2 i september 2017. Video: Jane Bruun Elkjær

Overvandt sit alkoholmisbrug

I flere år kæmpede Ole Thestrup med alvorlige alkoholproblemer. I forbindelse med udgivelsen af biografibogen 'Min lange rejse hjem', som blandt andet fortæller åbent om misbruget, kom det frem, at han drak op mod 40 genstande om dagen.

Især en flytur i Canada i 1988 fik stor omtale i dansk presse. Her blev Ole Thestrup sat af flyet på grund af kraftig beruselse. Og derudover måtte han afsone tre måneders fængsel for at være gået grassat i flyet.

Han var siden helt åben om, at den episode var med til at få ham til at lægge alkoholen på hylden.

I 2007 fik han titelrollen i 'Jeppe på bjerget' på Det Danske Teater.

I Berlingske sagde han dengang følgende om stykket:

- Jeppe er et stakkels menneske, der er totalt afhængig af spiritus. Det har jeg været to tredjedele af mit liv. Derfor føler jeg et stort slægtskab med ham. Jeppe er ikke bare en karakter, det er mig.

Skuespilleren ville være blevet 70 år den 12. marts.