Samfund

Forsvaret har for første gang sendt sin egen satellit ud i rummet

Den nye dansk satellit skal teste overvågning af skibe og fly i det arktiske område ved at lytte og fotografere.

Forsvaret har med succes sendt sin egen satellit ud i rummet for første gang nogensinde. Det skete klokken 8.51 fredag morgen, og satellittens bane og vinkel er rigtig, oplyser Forsvaret.

Satellitten Ulloriaq (det grønlandske ord for stjerne) blev med succes sendt ud i rummet fra et satellitcenter i Gobiørkenen i Kina. Her skal den kredse over Arktis og bruges til at teste, om denne type rumudstyr i fremtiden kan bidrage til forsvarets opgaveløsning i området, som får stadig større strategisk betydning.

Projektet er et samarbejde mellem Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI), DTU Space og virksomheden GomSpace. Det er første gang de tre organisationer samarbejder om et rent dansk rumprojekt, der skal sikre, at Forsvaret får sin egen kapacitet på området.

På størrelse med en rygsæk

Satellitten er en lille, effektiv såkaldt nano-satellit, der blot vejer omkring otte kilo og måler 30 gange 20 gange 10 centimeter, altså lige så kompakt som en Fjällräven-rygsæk. Den rummer et optisk kamera samt radiomodtagere, der kan opfange positioner fra alle skibe og fly i forsvarets arktiske ansvarsområde og følge dem.

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse står for projektet og har indgået kontrakten, mens DTU står for det videnskabelige arbejde med udvikling af udstyr til satellitten. Og endelig har GomSpace i Aalborg stået for at bygge den og har driften af den i rummet.

Charlotte Wiin Havsteen, der er afdelingschef for Forsvarets Center for Operativ Oceanografi, venter i spænding på, at klokken bliver 13.30:

- Den er oppe og i rigtige bane. Vi er meget spændte, for klokken 13.30 flyver satellitten første gang hen over Aalborg, og så ved vi, om der er liv i den. Og om solpanelerne fungerer og giver den energi, den har brug for til at opsamle data og sende dem hjem til os, siger hun til TV 2.

Overblik over miljøudslip

Hun forklarer, hvordan satellitten virker:

- Om bord er der en antenne, der kan fange signaler fra skibe og én, der lytter efter fly, samt et kamera til at tage billeder i klart vejr i dagslys. Det kan være vigtigt at have overblik ved miljøfarlige udslip eller redningssituationer. Der er jo ingen infrastruktur til at overvåge det enorme område helt op til Nordpolen. Det får vi nu.

-  Fra den 1. maj vil vi gå ind i en mere intensiv testfase, idet der både er mere lys, mindre is og meget mere trafik især med skibe i Arktis. Hvis det bliver en succes, kan det blive et skridt mod, at Forsvaret engagerer sig mere i at bruge rummet, siger Charlotte Wiin Havsteen til TV 2.

Satellitten skal overflyve polarområdet 16 gange i døgnet, altså hver halvanden time.

Kan holde i op til syv år

Forsvaret har betalt 11,7 millioner kroner for satellitten. Prisen dækker både det videnskabelige udviklingsarbejde og opsendelse af satellitten. Den er garanteret til at holde sig i kredsløb mindst tre år, og den kan holde i op til syv år.

- Det er et helt nyt spring for Forsvaret at gå ind i rumalderen. Tidligere har de selvfølgelig brugt udenlandske satellitdata ligesom alle os andre, men det er første gang, at de får deres egen satellit.

- Det er selvfølgelig rigtig interessant for os, der er i rumbranchen, siger astrofysiker og direktør for DTU Space Kristian Pedersen til Videnskab.dk.

I forbindelse med opsendelsen af Forsvarets nye satellit vil en anden danskbygget satellit også blive sendt ud i rummet.

Denne satellit, som kaldes GomX-4B, er ligeledes bygget af den nordjyske virksomhed GomSpace. Den er finansieret af den europæiske rumfartsorganisation ESA og har helt andre opgaver end Forsvarets Ulloriaq-satellit.