Samfund

Dansk satellit fungerer og data strømmer ned

Forsvaret har i dag opsendt sin første satellit. Den sender de forventede data med succes fra Arktis om skibe og fly i området

Der var jubel og poppende champagnepropper fredag morgen, da Forsvaret fik bekræftet, at den første danske overvågningssatellit nogensinde var succesfuldt opsendt fra Kina.

Men højdepunktet i det danske rumeventyr indtraf klokken 15.30, da satellitten befandt sig i kredsløb 500-600 kilometer oppe over Danmark, og man dermed kunne konstatere, at den fungerer perfekt.

- Der er liv i dyret, den er vågen, og den kan sende data ned til os. Vi er alle glade, og solpanelerne fungerer og giver den energi, den har brug for til at opsamle data og sende dem hjem til os og Arktisk Kommando, siger Charlotte Wiin Havsteen, der er afdelingschef for Forsvarets Center for Operativ Oceanografi.

Satellitten Ulloriaq (det grønlandske ord for stjerne) blev fredag morgen sendt ud i rummet fra et satellitopsendelsescenter i Gobi-ørkenen i Kina. Dens opgave er at kredse over Arktis og teste, om denne type rumudstyr i fremtiden kan bidrage til det danske forsvars opgaveløsning i området, som får stadig større strategisk betydning.

Projektet er et samarbejde mellem Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI), DTU Space og virksomheden GomSpace. Det er første gang, de tre organisationer samarbejder om et rent dansk rumprojekt, der skal sikre, at Forsvaret får sin egen kapacitet på området.

På størrelse med en rygsæk

Satellitten er en lille, effektiv såkaldt nano-satellit, der blot vejer omkring otte kilo og måler 30 gange 20 gange 10 centimeter, altså lige så kompakt som en Fjällräven-rygsæk. Den rummer et optisk kamera samt radiomodtagere, der kan opfange positioner fra alle skibe og fly i Forsvarets arktiske ansvarsområde og følge dem.

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse står for projektet og har indgået kontrakten, mens DTU står for det videnskabelige arbejde med udvikling af udstyr til satellitten. Og endelig har GomSpace i Aalborg stået for at bygge den og har driften af den i rummet.

Overblik over miljøudslip

Charlotte Wiin Havsteen fra Forsvarets Center for Operativ Oceanografi forklarer, hvordan satellitten virker:

- Den er oppe og i den rigtige bane 500-600 kilometer over Jorden. Ombord er der en antenne, der kan fange signaler fra skibe, og én, der lytter efter fly, samt et kamera til at tage billeder i klart vejr i dagslys, siger hun og tilføjer:

Charlotte Wiin Havsteen bekræfter, at den danske satellit fungerer og sender data. Video: Jens-Arne Sørensen

- Det kan være vigtigt for Arktisk Kommando at have overblik ved miljøfarlige udslip eller redningsaktioner. Satellitten sender os data om kurs, position, fart og ID, hvilket er et stort fremskridt. Der er jo ingen infrastruktur som radar til at overvåge det enorme område helt op til Nordpolen, siger Charlotte Wiin Havsteen til TV 2.

Satellitten skal overflyve polarområdet 16 gange i døgnet, altså hver halvanden time.

-  Fra den 1. maj vil vi gå ind i en mere intensiv testfase, idet der både er mere lys, mindre is og megen mere trafik, især med skibe i Arktis. Der stresser vi satellitten, så hvis det bliver en succes, kan det blive et skridt mod, at Forsvaret engagerer sig mere i at bruge rummet, siger Charlotte Wiin Havsteen.

I kredsløb i op til syv år

Forsvaret har betalt 11,7 millioner kroner for satellitten. Prisen dækker både det videnskabelige udviklingsarbejde og opsendelse af satellitten. Den er garanteret til at holde sig i kredsløb i mindst tre år, og den kan holde i op til syv år.

- Det er et helt nyt spring for Forsvaret at gå ind i rumalderen. Tidligere har de selvfølgelig brugt udenlandske satellitdata ligesom alle os andre, men det er første gang, at de får deres egen satellit.

- Det er selvfølgelig rigtig interessant for os, der er i rumbranchen, siger astrofysiker og direktør for DTU Space, Kristian Pedersen, til Videnskab.dk.

I forbindelse med opsendelsen af Forsvarets nye satellit vil en anden danskbygget satellit også blive sendt ud i rummet.

Denne satellit, som kaldes GomX-4B, er ligeledes bygget af den nordjyske virksomhed GomSpace. Den er finansieret af den europæiske rumfartsorganisation ESA og har helt andre opgaver end Forsvarets Ulloriaq-satellit.