Influenzaen rammer nu Danmark, men vaccinen er ikke klar

Influenzaen har ramt senere, end den plejer, men nu tager den virkelig fat – og den er ikke dækket af influenzavaccinen.

Dette års influenzasæson startede stille og roligt. Få danskere måtte besøge lægen med influenzalignende symptomer som hovedpine, feber og ømme muskler.

Men i uge fire gjorde influenzaen for alvor sit indtog, og knap 700 ud af 2000 testede fik påvist influenza. Det højeste antal i de seneste fem influenzasæsoner.

Det skriver Statens Serum Institut i dets ugentlige rapport Influenza-nyt.

- Den (influenzasæsonen, red.) startede senere end vanligt, men nu er den ved at få godt fat i den danske befolkning, siger Thea Kølsen Fischer, der er overlæge og ansvarlig for overvågning af influenzavirus ved Statens Serum Institut, til TV 2.

Det skal dog bemærkes, at der i de seneste tre sæsoner generelt er flere personer, der er blevet testet.

Ikke omfattet af influenzavaccine

Normalt er det influenza A, der dominerer. Men i år er det influenza B, der har domineret fra sæsonstart, og det kommer bag på Statens Serum Institut.

Af de to typer influenza B, der findes, er det lige nu influenza B Yamagata, der florerer. Og den er ikke omfattet af influenzavaccinen.

- Det er svært at forudse, hvilken af de to B-undertyper der rammer under en influenzasæson. De sidste årtier har der været meget lidt influenza B af typen Yamagata i det hele taget, og sæsonen før var der mange influenza B af typen Victoria, siger Thea Kølsen Fischer.

Oprindeligt er begge influenza B-undertyper opstået fra et og samme influenza B-virus. Men over de seneste årtier er de blevet mere og mere forskellige fra hinanden. Så nu er vaccination med én influenza B-virusundertype ikke længere tilstrækkelig til at beskytte mod begge B-typer.

- Denne observation har selvfølgelig betydet, at man for flere år siden har påbegyndt udviklingen af en vaccine, der indeholder begge influenza B-undertyper. Men den slags tager tid. Vaccinen er på markedet i flere lande, men endnu ikke i Danmark. Vi forventer dog, at den tilbydes danskerne inden for en nær fremtid. Vaccinesammensætningen har skudt forbi på B’erne de seneste to sæsoner, og det er ikke heldigt, siger overlægen.

Kan smitte gennem vejrtrækning

Selvom Thea Kølsen Fischer har set et par voldsommere tilfælde af influenza B i år, giver den ofte ikke helt så alvorlige influenzasygdomme som A, fortæller hun. Men symptomerne for influenza B er overordnet de samme som ved A.

En væsentlig forskel på influenza A og B er, at influenza B ikke kan udvikle sig til en pandemi, der spreder sig i resten af verden, da den ikke kan ramme dyr.

Generelt er det svært at undgå at blive smittet, men man kan tage nogle forbehold:

- Hvis nogen nyser og hoster i nærheden af dig, så forlad rummet. Er det ikke muligt, så bed vedkommende om at hoste eller nyse i ærmet, siger Thea Kølsen Fischer.

Men det er ikke kun gennem nys og host, at smitte kan forekomme. Et nyt amerikansk studie fra 2018 viser, at det også kan ske gennem vejrtrækning, særligt de første dage af sygdommen. Og hvis man bliver smittet, er det en god idé at hive et par dage ud af kalenderen.

- Tommelfingerreglen er fire-fem dage i sengen, hvor man holder sig inden døre. Efterfølgende bør man tage den med ro. Hvis man for eksempel er vant til at cykle 20 kilometer til arbejde, er det en god idé at tage bussen i stedet til at begynde med og så gradvist komme op i gear igen.

Mest intense epidemi i 10 år

På den anden side af Atlanten, i USA, har influenzaen også spredt sig. Her har epidemien ramt usædvanligt hårdt.

Der er faktisk tale om den mest intense epidemi siden svineinfluenzapandemien i 2009.

Og antallet af smittede stiger stadig, skriver New York Times.

Dermed er årets influenzaepidemi i USA på vej til at overgå tallene fra vinteren 2014-15, hvor omkring 34 millioner blev smittet, og omkring 56.000 mistede livet.

- Vi forventer tal i den størrelsesorden, siger doktor Daniel B. Jernigan, der er direktør for influenzaafdelingen under den amerikanske sundhedsstyrelse, til avisen.