Samfund

Risiko for misbrug: 36.000 danskere skal have nye betalingskort

Uvedkommende har fået adgang til betalingskortoplysningerne.

36.000 danskere får i disse dage besked på, at de skal have nyt betalingskort på grund af mistanke om, at kortets oplysninger kan blive misbrugt. Det skriver Skive Folkeblad.

Nets har således registreret uregelmæssigheder i forbindelse med kundernes betalingskortsoplysninger. Det tyder på, at uvedkommende på en eller anden måde har fået adgang til oplysningerne. 

Tager ingen chancer

Den mistanke alene er tilstrækkelig til, at pengeinstitutterne ikke tager nogen chancer. Derfor skal alle kort, som er omfattet af mistanken, nu udskiftes.

Det forklarer digitaliseringsdirektør hos realkredit- og banksektorens interesseorganisation Finans Danmark Michael Busk-Jepsen til TV 2.

- Tallet lyder også højt. Vi oplever udskiftninger af denne skala nogle gange om året. Vi er jo desværre ikke herre over internettet, siger han.

Ifølge Michael Busk Jepsen bliver cirka én million kort årligt udskiftet på grund af svindel, eller simpelthen fordi folk mister det eller får det stjålet.

- Det er vigtigt, vi er skarpe på, hvad problemet er. Det er ikke alle kort, som er blevet misbrugt eller kompromitteret. Men der er mistanke om, at de kan blive det. Derfor er der tale om en præventiv handling, fortæller han.

For tidligt at sige

TV 2 har ligeledes modtaget en udtalelse fra Nets om sagen.

- Nets oplyser, at der hvert år udstedes/udskiftes op mod tre millioner kort, heraf mindre end ti procent på grund af svindel eller mistanke om svindel. I forhold til den konkrete sag med de 36.000 kortudskiftninger, er det for tidligt at sige, hvor mange af kortene, der har været udsat for svindel eller forsøg på svindel.

Men baseret på tidligere erfaringer er det Nets’ antagelse, at max. 10 procent  af kortene vil blive udsat for svindel eller blive forsøgt udsat for svindel, lyder det i udtalelsen fra Nets.

Bedre til at knække mønstre

Samtidig understreger Michael Busk-Jepsen, at pengeinstitutterne generelt er blevet bedre til præventivt at udskifte kort på baggrund af mistænkelige mønstre.

- Vores antisvindelsystemer er blevet bedre i stand til at knække de her mønstre i eksempelvis handelshistorik. Og det betyder, at vi hurtigere kan gribe ind, inden forbrugeren bliver udsat for det.

Således har der fra 2016 til 2017 været et fald i mængden af svindel med betalingskort – og det på trods af, at internethandlen stiger.

Michael Busk-Jepsen medgiver dog, at der altid er en gene ved at få et nyt betalingskort.

- Men heldigvis kan man typisk beholde sin pinkode. Flere banker udskifter kortene på en sådan måde, at de spærrer dem for brug på nettet, mens man stadig kan bruge det til køb i supermarkeder.