Samfund

Tager på date med kvinder for at aflure deres kortoplysninger

Online dating er et slaraffenland for svindlere. Her tager deres svindelnumre ofte deres begyndelse.

Pas på med at efterlade din pung alene sammen med din date. Politiet oplyser nemlig om, at dankortsvindlerne har taget en ny metode i brug. 

De inviterer deres udkårne ud på en date for at aflure deres dankortoplysninger - for eksempel mens indehaveren af dankortet er på toilettet. Når daten så er slut, går de i gang med at misbruge oplysningerne. 

Sådan lyder en ny type anmeldelser, som løber ind hos politiet, oplyser Rigspolitiet.

Hvor stort omfanget af denne type datingbedrageri er, er dog uvist.

- Vi kender en del til Nigeria-breve og romance scam, hvor offeret er blevet svindlet af gerningsmanden over nettet uden at have mødt hinanden. Men vi kender endnu ikke så meget til de tilfælde, hvor de mødes via en datingside for derefter at tage på en date, hvor den ene part så får afluret koden til sit kreditkort eller andre personlige oplysninger, fortæller Niels Denny Sørensen, operativ chef for NC3 (Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center).

I sagerne om Nigeria-breve og romance scam er der tale om, at svindlerne får overbevist offeret om, at de skal overføre nogle penge til dem. Offeret gør det, fordi de er blevet forelskede i afsenderen. De når altså aldrig at mødes, før svindlen finder sted. Men i den nye type anmeldelser sker det altså først ved det første møde, hvor svindleren kan tilsnuske sig adgang til kortoplysningerne.

Dansk svindler slog sig løs på Tinder-dates

I vores naboland Norge har de oplevet lignende sager blandt andet med den danske svindler Frederik Hansen, som er med i TV 2-programmet 'Kærlighedssvindlerne'.

I 2014 og 2015 boede han i Norge, hvor han fik skabt kontakt til kvinder via datingappen Tinder. Kvinderne mødtes han med på en date, hvor han memorerede oplysningerne på deres kort. Efterfølgende har han svindlet kvinderne for en million norske kroner.

- Vi kender til tre kvinder i Bodø og til tre kvinder i Oslo-området. Frederiks måde at gøre det på i Norge har været ved at tage kontakt via appen Tinder. Når han har mødt dem, har han stjålet deres ID-kort. Han har ikke stjålet det fysisk, men han har memoreret kortnummeret og andre personoplysninger, som han bruger til at søge om blandt andet lån eller til at handle varer på internettet, siger Per Gladmann Sørheim, efterforsker hos norsk politi i det østlige politidistrikt.

Flere af kvinderne har Troels Frederik Hansen set flere gange efter første date. Han har imponeret dem med kærlighed og gaver, som han har skaffet med de penge, har fået ud af sin svindel.

- Han har skaffet sig tillid hos flere kvinder og misbrugt dem på en sådan måde, at de har vældig store problemer med at snakke om det her til politiet. De er vældig prægede af det, siger Per Gladmann Sørheim.

Stort mørketal på grund af skam

Herhjemme bliver sagerne typisk anmeldt ude i politikredsene, hvorfor det præcise omfang er ukendt. Desuden er der et stort mørketal i denne type sager, fordi det er forbundet med stor skam at blive svindlet af en, man troede var en anden. Derfor blive mange af sagerne aldrig anmeldt eller oprettet som indsigelser hos bankerne. Det fortæller både Rigspolitiet og Danske Bank.

- Vores erfaring siger, at der i denne type sager kan være tale om et stort mørketal. Mange anmelder først sagen, når den er tilpas stor, og de økonomisk er nødt til det. Men ellers gør de det ikke, fordi de er bange for at blive mødt med skam fra samfundet, siger Sune Gabelgård, senioranalytiker hos Danske Bank.

Hos Nordea har de ud fra deres indsigelser ikke oplevet et kortmisbrug efter en date. Men generelt oplever de en større opfindsomhed fra svindlerne, i takt med at pengestrømmen bliver mere og mere digital og kortbaseret, oplyser deres presseafdeling.

Internettet er svindlerens bedste ven

Samtidig har internettet også gjort det nemmere at være svindler. Det er typisk også over datingsider på nettet eller datingapps, at svindlerne finder den kvinde, som de har tænkt sig at svindle efter første date.

- Det er helt klart lettere for svindlerne at finde deres ofre, efter online dating er blevet udbredt. For nogle gør det det også lettere at have med sin samvittighed at gøre, når man mødes digitalt. Det er sværere at svindle en, som man har en relation til, siger Niels Denny Sørensen fra Rigspolitiets enhed NC3.

Metoden med at aflure kortoplysninger er ifølge Rigspolitiet, Nordea og Danske Bank formentlig blot en i rækken af nye måder at begå svindel på.

- Især på grund af de her digitale kanaler, vil der hele tiden komme nye afarter af svindel. Svindlerne ændrer hele tiden adfærd, og mange af dem ved virkelig, hvad de laver. Der er stor kreativitet, siger Sune Gabelgård, senioranalytiker hos Danske Bank.