Samfund

Mor skal betale bøde for at dele billede af blotter

Hun vil nu tage sagen videre til Højesteret.

Den 36-årige Rikke Louise Andersen skal betale en bøde på 5000 kroner for at dele et billede på Facebook af en blotter. Det sker efter, hun er blevet afvist i både By- og Landsretten. 

Rikke Louise Andersen vil nu tage sagen videre til Højesteret.

- Det er den eneste mulighed, jeg har for at kæmpe videre med den straf, jeg har fået, fortæller hun til TV 2. Hun mener at kunne søge fri proces, fordi sagen er principiel.

Blottede sig foran datter

Hvis hun ikke vinder ved Højesteret, er hun klar til at gå videre. 

- Mit barns retssikkerhed er blevet krænket, så jeg er villig til at tage den hele vejen op til Menneskerettighedsdomstolen, fortæller Rikke Louise Andersen. 

Rikke Louise Andersen er tidligere blevet idømt en bøde på 5000 kroner for at dele et foto af en mand, der havde blottet sine kønsdele for hendes 10-årige datter tilbage i august 2016.

Billedet af blotteren er taget fra en overvågningsvideo ved Dagli' Brugsen i Nyråd, hvor man kan se manden blotte sit lem for en gruppe piger. Manden blev idømt 10 dagbøder af 250 kroner.

Rikke Louise Andersen fik bøden på 5000 kroner for at have overtrådt persondataloven:

"Offentliggørelse på internettet af billeder med genkendelige personer betragtes som en elektronisk behandling af personoplysninger," lyder lovteksten.

- Det er urimeligt, når jeg prøver at beskytte mit barn og andres børn, at jeg så bliver takseret med en bødestraf, der er dobbelt så stor, siger Rikke Louise Andersen.

Man må som udgangspunkt kun dele et billede, hvis man har fået personens samtykke. Offentliggørelsen kan nemlig medføre ulemper, som kan veje tungere end grunden til at dele billedet på eksempelvis Facebook.

Tiltalt efter forkert paragraf

Rikke Louise Andersen mente dog ikke, det var rimeligt, at hendes bøde var dobbelt så stor som blotterens, og derfor nægtede hun at betale bøden.

Af samme grund tog hun sagen videre til i retten i Nykøbing Falster, hvor hun i marts sidste år blev frifundet, fordi hun var blevet tiltalt efter den forkerte paragraf i persondataloven.

Anklagemyndigheden mente, at der var blevet brugt en forkert paragraf. I juni 2017 blev Rikke Andersen endnu engang dømt til at betale bøden på 5000 kroner.