Markant overvægt af indvandrere blandt afslørede SU-snydere
På to år er der sket en tidobling i afsløret snyd med SU. Politikere ønsker mere kontrol og strengere straffe.
Der er mange penge at hente som ung studerende, hvis man flytter sin adresse til et andet sted, selvom man stadig bor hjemme.
Mens man som hjemmeboede får 956 kroner om måneden, er beløbet 6090 kroner for udeboende.
Den økonomiske gevinst får stadig flere til at snyde med SU'en, og på bare to år er der sket en tidobling i antallet af registreret svindel. Det skriver Berlingske mandag på baggrund af et folketingssvar fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Svindlen er vokset fra seks personer i 2015 til 54 i 2016 og 66 i de første 10 måneder af 2017. Heraf var 50 indvandrere eller efterkommere med ikke-vestlig baggrund.
Men svindlen vurderes at være langt mere udbredt, end tallene viser. Der er betydelige mørketal, mener styrelsen.
- Vi har svært ved at sige noget om det egentlige niveau, fordi vi simpelthen ikke ved, hvor mange der snyder, siger Per Nielsen, kontorchef i styrelsen.
Snyd mere udbredt i ghettoer
Forfatter og debattør Ahmad Mahmoud er vokset op i boligkvarteret Askerød i Hundige, som tidligere har stået på ghettolisten. I sin bog 'Sort Land' fortæller han om, hvordan det var meget normalt, at unge indvandrere fik en adresse hos en anden familie for at kunne snyde sig til udeboende SU. Og det kunne sagtens være en "dansk" familie, så det ikke vakte opsigt.
- Det er mere udbredt i ghettoerne, fordi de har en borgersammensætning, hvor mange muligvis ikke er integreret og en del af samfundet, så man føler ikke samme ansvar, siger han til TV 2.
Han mener, at det oftest bliver gjort, fordi det simpelthen er en mulighed. Og i flere tilfælde er det med forældrenes vidende eller måske endda på forældrenes foranledning, da de er interesseret i at modtage et ekstra beløb, når børnepengene ophører.
Politikere vil have strammere kontrol
Socialdemokraten Christian Rabjerg Madsen, der er medlem af Uddannelses- og Forskningsudvalget i Folketinget, mener, at tallene viser et kulturelt problem.
- Vi har meget tydeligt at gøre med et parallelsamfundsproblem, og det er klart, at hvis vi har dele af vores samfund, som meget systematisk snyder med eksempelvis SU, så udgør det et problem, fordi det underminerer vores velfærdssamfund, siger Christian Rabjerg Madsen til TV 2.
Han mener, at en del af løsningen er strammere kontrol med SU'en og strengere straffe for svindel.
Også Dansk Folkepartis uddannelses- og forskningsordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl, finder svindlen bekymrende.
- Det er som udgangspunkt socialt bedrageri. I nogle kredse er der en kultur om, at dette gør man bare. Jeg kan være bange for, at det er for nemt at få mere i SU, hvis man blot flytter sin adresse, siger Jens Henrik Thulesen Dahl ifølge Ritzau.
Forfatter: Oplysning er vejen frem
DF-ordføreren vil også skærpe kontrollen med, om studerende er flyttet hjemmefra.
Men ifølge Ahmed Mahmoud er strengere straffe og mere kontrol ikke løsningen på problemet.
- Grunden til, at det (svindlen, red.) er så omfattende, det er jo fordi, at man slet ikke forholder sig til, at det er ulovligt. Når der er den her kultur, er det fordi, man ser, at de fleste gør det, og så gør man det også selv, siger han til TV 2 og tilføjer:
- Hvis politikerne ønsker at øge straffen eller at sætte hårdere ind, så tror jeg, at man skal oplyse folk helt konkret om, at det er ulovligt, for jeg tror også bare, at der er nogen, der gør det, fordi det er muligt, og de ser det ikke som noget ulovligt.