Samfund

Foreninger vil gemme cigaretterne under disken

Dansk Erhverv erkender problemet med rygning, men ansvaret for, at de unge ryger, skal ikke pålægges detailhandlen, lyder det.

Al tobak væk fra hylderne i supermarkederne og ned under disken, lyder det i en fælles opfordring fra Kræftens Bekæmpelse, Lægeforeningen og Hjerteforeningen. Det skriver BT.

Ved at fjerne cigaretterne fra hylderne er det håbet, at de unge ikke-rygere lader være med at snuppe en pakke cigaretter med på kassebåndet, når de alligevel er ude at handle, lyder argumentet.

- Vi synes ikke, det mest giftige stof i almindelige butikker skal promoveres på den måde, det bliver lige nu. Der er en klar grund til, at tobakken og slikket er placeret synligt, fordi det frister ved impulskøbene. Vi vil gerne undgå, at mange bliver udsat for den fristelse, der hvert år dræber 13.600 danskere, siger adm. direktør for Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen til BT.

- Kunderne vil fortsat have tobakken

Opfordringen kommer i et brev til Folketingets Sundhedsudvalg, efter at SF har stillet et beslutningsforslag om skærpelse af salg af tobak, Beslutningsforslaget skal behandles i foråret.

På den måde betyder det ikke noget for folkesundheden, medmindre alle butikker gemmer cigaretterne væk

Signe Frese

Hos Coop, der står bag Kvickly, Brugsen og Fakta, er der velvilje til forslaget. Direktør for social ansvarlighed Signe Frese forklarer, at Coop gerne tager cigaretterne ned under disken, men de skal fortsat kunne drive deres forretning.

- Vi synes, at det er et godt forslag at gemme tobak under disken. Vi mener, det er en god idé, hvis politikerne ændrer de nuværende markedsføringsregler. Man kan ikke gå enegang. Kunderne vil fortsat have tobakken, og derfor vil de gå i en anden butik, hvor det er synligt. På den måde betyder det ikke noget for folkesundheden, medmindre alle butikker gemmer cigaretterne væk, siger hun.

Ansvar ligger ikke hos butikkerne

Dansk Erhverv vil dog beskytte butiksejernes ret til at indrette deres butik, som de ønsker.

De mener ikke, at ansvaret ligger hos supermarkederne.

- Vi anerkender problemet med rygning, særligt blandt unge, men vi mener ikke, at man skal pålægge detailhandlen at skjule cigaretter eller ændre butiksindretning. Der skal andre tiltag til for at bekæmpe rygning blandt unge, siger Tine Marie Andersen, politisk konsulent i Dansk Erhverv.

Regeringen vil ikke fjerne smøgerne ved lov

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har forståelse for ideen om at fjerne tobakken fra kundernes synsfelt i butikkerne, men det er ikke Regeringens opgave at gøre det. 

"Jeg mener, det er fint at lægge tobak under disken, men det vil vi ikke regulere om", siger Sundhedsministeren til BT. 

I modsætning til Dansk Erhverv mener Ellen Trane Nørby istedet, at butikkerne, sammen med fx erhvervsskoler og kommuner, bør tage et ansvar for, at færre unge danskere begynder at ryge, 

Kiosk-ejer har selv gemt cigaretterne væk

En butik i Roskilde fjernede allerede i december 2017 tobakken fra hylderne, så kunderne ikke kunne se cigaretpakkerne, som nu ligger nede i et par dybe skuffer under disken. 

- Jeg synes ikke, at der er grund til at have cigaretter stående fremme og friste unge mennesker, lød det fra ejeren af OK-kiosken i Roskilde, Henrik Elsborg, til TV 2 Lorry.

Han ville gerne være med til at sætte gang i debatten om tobakken, og de konsekvenser det har for helbredet, når man ryger.

Afstemning

Tror du, at forslaget vil få færre unge til at starte med at ryge?