Samfund

Foreninger vil fjerne tobak fra hylderne

Tre foreninger kommer med opfordring i brev til politikerne i sundhedsudvalget.

Al tobak væk fra hylderne i supermarkederne og ned under disken, lyder det i en fælles opfordring fra Kræftens Bekæmpelse, Lægeforeningen og Hjerteforeningen. Det skriver BT. 

Ved at fjerne cigaretterne fra hylderne, er det håbet, at de unge ikke-rygere lader være med at snuppe en pakke cigaretter med på kassebåndet, når de alligevel er ude at handle, lyder argumentet. 

- Vi synes ikke, det mest giftige stof i almindelige butikker skal promoveres på den måde, det bliver lige nu. Der er en klar grund til, at tobakken og slikket er placeret synligt, fordi det frister ved impulskøbene. Vi vil gerne undgå, at mange bliver udsat for den fristelse, der hvert år dræber 13.600 danskere, siger adm. direktør for Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen til BT. 

Opfordringen kommer i et brev til Folketingets Sundhedsudvalg efter, at SF har stillet et beslutningsforslag om skærpelse af salg af tobak, og som skal behandles i foråret. Hos Coop, der står bag Kvickly, Brugsen og Fakta, er der velvilje til forslaget.

Afstemning

Tror du, at forslaget vil få færre unge til at starte med at ryge?

Man kan ikke gå enegang

Direktør for social ansvarlighed Signe Frese forklarer, at Coop gerne tager cigaretterne ned under disken, men de skal fortsat kunne drive deres forretning. 

- Vi synes, at det er et godt forslag at gemme tobak under disken. Vi mener, det er en god idé, hvis politikerne ændrer de nuværende markedsføringsregler. Man kan ikke gå enegang. Kunderne vil fortsat have tobakken, og derfor vil de gå i en anden butik, hvor det er synligt. På den måde betyder det ikke noget for folkesundheden, medmindre alle butikker gemmer cigaretterne væk, siger hun. 

Dansk Erhverv vil dog beskytte butiksejernes ret til at indrette deres butik, som de ønsker. De mener ikke, at ansvaret ligger hos supermarkederne. 

- Vi anerkender problemet med rygning, særligt blandt unge, men vi mener ikke, at man skal pålægge detailhandlen at skjule cigaretter eller ændre butiksindretning. Der skal andre tiltag til for at bekæmpe rygning blandt unge, siger Tine Marie Andersen, politisk konsulent i Dansk Erhverv.