Presselogen

Sådan gik det til, da bager gik fra lovestorm til shitstorm på en uge

Støtten til bageren Ali Parnian var enorm, efter han fik smadret sin butik af ukendte gerningsmænd, men en landsretssag ændrede tonen i medierne.

Først var han en helt i medierne. Så blev han en skurk.

Meget kan ske på en uge, og det har været en særdeles begivenhedsrig én af slagsen for bageren Ali Parnian fra Tingbjerg i København.

Lad os kort oprulle sagen:

Mandag stod Ali Parnian frem og fortalte, hvordan han havde fået smadret sin bagerforretning af ukendte bøller, fordi han angiveligt nægtede at betale dem beskyttelsespenge.

Mens overvågningsbillederne fra butikken satte følelserne i kog hos danskerne, satte det konservative folketingsmedlem Mette Abildgaard gang i en indsamling til Ali Parnian.

Ali bliver de første dage hyldet ret ukritisk, hvor han bliver gjort til hovedpersonen i et heltesagn

Jon Kiellberg, direktør i kommunikationsfirmaet Re-Mind

Både politikere og medier hyldede den 19-årige bager for at stå frem og ikke lade sig kue.

Men torsdag fik piben pludselig en anden lyd, da det kom frem, at Ali Parnian om fredagen skulle for landsretten i en sag, hvor han var anklaget i en sag om tyveri og afbrænding af en bil.

Selvom landsretten endte med at frifinde ham, har Mette Abildgaard valgt at holde på de næsten 500.000 kroner, som hun nåede at samle ind til Ali Parnian. Det gør hun med begrundelsen om, at politiet mener, der "tegner sig et noget broget billede" af omstændighederne i Tingbjerg.

Medier glemte nuancer

Så langt, så godt. Men huskede medierne kildekritikken, eller handlede de for hurtigt uden at tjekke den fulde historie?

Artiklen fortsætter under afstemningen:

Afstemning

Var medierne for ukritiske i deres dækning af hærværket på Ali Parnians bageri?

I søndagens udgave af Presselogen på TV 2 NEWS mente direktør og rådgiver i kommunikationsbureauet Re-Mind, Jon Kiellberg, at medierne havde glemt nuancerne i jagten på den sensationelle historie om hærværket i bageriet.

- Det er næsten så perfekt en mediehistorie, man kan opdrive. Vi har siden Lars Løkkes nytårstale ikke talt om andet end paradigmeskift og parallelsamfund, så historien falder lige ned i både mediernes og politikernes turban - og Ali bliver de første dage hyldet ret ukritisk, hvor han bliver gjort til hovedpersonen i et heltesagn, siger Jon Kiellberg.

Journalistisk er ikke en daglig domstol, hvor der bliver afsat dom klokken 17, 19 eller 21 alt efter, hvor hurtig man er ved havelågen

Christian Jensen, chefredaktør på Politiken

Ros for at tage forbehold

Netop fordi sagen om Ali Parnian og hans bageri rammer ned i en aktuel politisk dagsorden, har medierne endnu mere grund til at følge den tæt, mener Radio24syvs chefredaktør Jørgen Ramskov.

- Der er en voldsom sag i et område, der er voldsomt omdiskuteret. Hvad skal vi gøre? Vi kan ikke sige ”hold da op, der er sket noget meget voldsomt her, men det må vi vente med at dække, indtil vi ved alt om historien”. Medierne leverer også en løbende dækning, siger han og Politikens chefredaktør Christian Jensen supplerer:

- Journalistik er ikke en daglig domstol, hvor der bliver afsat dom klokken 17, 19 eller 21 alt efter, hvor hurtig man er ved havelågen. Det handler om at lave en løbende dækning, hvor vi hele tiden reviderer de nye oplysninger, der er, siger han.

Christian Jensen roste medierne for at tage de rigtige forbehold undervejs og ikke konstatere noget på forhånd.

- Vi skal være åbne for, at alle sager kan udvikle sig i nye, nogle gange bizarre eller overraskende retninger, og det er ikke noget, vi efterfølgende skal dadles for. Vi skal dadles, hvis vi har fastlåst en virkelighed på et tidligt tidspunkt, og det ser jeg ikke, at nogen medier har gjort, lyder det fra Christian Jensen.

Presselogen diskuterede også en ny troværdighedsmåling af medierne og Anna Mee Allerslev-sagen. Se det hele på TV 2 PLAY.