Samfund

I dag fylder verdens mest populære klods 60 år - men det kunne være endt helt anderledes

Den tog over ti år at udvikle, og den er så unik, at konkurrenterne stadig har svært ved at efterligne den.

Overfladen er nubret, og underfladen hullet. Det lyder såre simpelt, men der er meget mere i Danmarks nationalklods, end man lige kan se.

For mange er den en lige så stor del af barndommen som godnathistorier og gemmeleg. Selv er klodsen for længst blevet voksen.

Lego

Blev grundlagt tilbage i 1932 af snedkeren Ole Kirk Christiansen og er en familieejet virksomhed med hovedsæde i Billund.

Inden de små plastikklodser kom til, producerede Lego legetøj af træ.

Virksomheden omsatte i 2016 for 37,9 milliarder kroner, hvilket var den laveste vækst siden 2007. Alligevel var der et overskud på 9,4 milliarder.

Niels B. Christiansen har været administrerende direktør i Lego siden 1. oktober 2017.

Søndag, helt præcis klokken 13.58, er det 60 år siden, den kom til verden.

Eller rettere sagt 60 år siden, Lego fik patent på klodsen, som vi kender den i dag. 

Snedkerens plastikeventyr

Det hele startede hos en presset snedker ved navn Ole Kirk Christiansen.

Han skulle forsørge fire sønner efter at have mistet sin kone og begyndte som ekstrajob at fremstille legetøj under navnet Lego - en sammentrækning af "leg godt". 

I 1946 bestilte han den første plastikstøbemaskine fra Tyskland, men først 12 år efter var klodserne færdigudviklede og klar til en patentansøgning. 

Dette er den patent, Godtfred Kirk Christiansen fik den 28. januar 1958.

Opskriften er nemlig alt andet end simpel, og det er netop det, der gør, at Lego den dag i dag stadig fejer konkurrenterne af banen, vurderer Niels Lunde, chefredaktør på Børsen og forfatter til bogen 'Miraklet i LEGO'.

- Selvom klodserne ser meget primitive ud, så er de svære at lave. De skal støbes med en præcision ned til en tusindedel af en millimeter, så de kan klikke sammen med klodser fra den anden ende af verden eller klodser, der er flere årtier gamle. Så selvom patentet i dag er udløbet, er det ikke så nemt for konkurrenterne at kopiere Lego, siger han til TV 2.  

Hvert år bliver der produceret omkring 19 milliarder legoklodser. De bliver støbt i forme som disse under et pres på 25 til 150 ton alt efter klodsens type.

Lærer børn at fejle

I dag er en legoklods på gulvet næsten en selvfølge i et rodet børneværelse, og selvom de gør uhyre ondt at træde på, er der grund til at glæde sig over, at de er der.

Det mener Ann-Elisabeth Knudsen, lektor og specialist i hjernens udvikling.

Legetøj som Lego træner nemlig børns fin- og fingermotorik og samarbejdet mellem de to hænder.

- Det øver de to hjernehalvdele i at samarbejde, og det er gavnligt for læseindlæring og matematik, siger hun. 

Samtidig mener hun, at legetøj, der kan pilles fra hinanden og bygges op igen, er med til at give børn en vigtig livslektie.

- Hvis man kan bygge op og starte forfra, bliver man komfortabel med at fejle og øve sig, og det kan overføres til mange andre dele af livet. Det er netop det, mange børn og unge mangler i dag. De har ikke nogen fornemmelse af, at man godt må fejle. De tror, de kan finde ud af det første gang, og så er det er en stor trussel for selvværdet, når det ikke lykkes, siger Ann-Elisabeth Knudsen.  

Lego gennem tiderne - genkender du det fra din barndom?

  1. 10'erne

   Legotog fra 2013,
  2. Legohus fra 2017,
  1. 00'erne

   Legotog fra 2009,
  2. Legohus fra 2009,
  1. 90'erne

   Legotog fra 1990,
  2. Legohus fra 1990,
  1. 80'erne

   Legotog fra 1980,
  2. Legohus fra 1985,
  1. 70'erne

   Legotog fra 1975,
  2. Legohus fra 1974,
  1. 60'erne

   Legotog fra 1967,
  2. Legohus fra 1964,
  1. 50'erne

   Legotog fra 1958,
  2. Legoby fra 1958,

Flammehav slugte drømmen - og fødte en ny

At bygge op og rive ned igen er netop et godt billede på legoklodsens første 60 år. 

Kort efter patentet var i hus og salget begyndt, gik hele snedkerfamiliens legetøjsdrøm bogstavelig talt op i røg.

I starten solgte snedkeren Ole Kirk Christiansen ikke bare legetøj. Her bliver produkterne fra 1932 vist frem.

Flammerne opslugte trævarelageret. Produktionen var lammet. Det kunne have været slutningen for familiefirmaet, men i stedet blev branden startskuddet til et klodseventyr. 

Godtfred Kirk Christiansen, søn af Legos grundlægger, tog nemlig en modig beslutning. I stedet for at kæmpe for at få trælegetøjet på hylderne igen, satsede han alt på de små farverige plastikfirkanter.

- Det må have været vanvittigt svært. Det var et sats, der blev fremprovokeret af branden, men det blev starten på deres store succes, siger Niels Lunde. 

På randen af konkurs

30 år med overskud blev det til, før det i 90'erne endnu engang brændte under Lego.

Troen på klodserne var forsvundet. Virksomheden havde udvidet til at producere børnetøj, ure, bøger og mange andre ting med knap så stor succes.

- Det var virkelig en alvorlig krise, fortæller Niels Lunde.

Pludselig balancerede familiefirmaet i Billund på randen af konkurs. 

Redningen betegner Niels Lunde som intet mindre end et mirakel - hovedsagtligt i form af ny direktør og en strategi om igen at bygge forretningen på de små, men stærke klodser.

Omtrent halvdelen af Legos salg bliver solgt i de seks uger op til jul. Hvis verdens børn finder ud af, at de vil have brandstationen og ikke politistation, skal hele produktionsapparatet hurtigt lægges om.

Verdens stærkeste varemærke

Søndag fejrer den danske familievirksomhed legoklodsens fødselsdag med sorte tal på bundlinjen og en titel som verdens stærkeste varemærke 2017 foran firmaer som Google, Nike, Ferrari og Disney.

- Legos appel spænder over generationer. Såvel som den kreative frihed, det giver børn, appelerer det til nostalgi hos voksne, skriver Brand Finance, konsulenthuset bag ranglisten af de største globale varemærker.

Afrika og Kina venter

Selvom Lego efterhånden nærmer sig pensionsalderen, er der dog ikke plads til at læne sig tilbage og hvile på laurbærrene. For den danske succes fra 1958 er stadig et af de mest elskede stykker legetøj på børneværelserne verden over. 

- De har faktisk en udfordring med at følge med væksten. Det lyder som et luksusproblem, men når supermarkederne i USA ikke kan få klodserne, så bliver de altså meget vrede, siger Niels Lunde. 

Samtidig er der dog stadig egne af verden, hvor børnene ikke kender til den lille klods, der kan forvandles til hvad som helst. 

- De skal slå igennem i Kina, og det skal de gøre i en fart, inden der kommer en populær kinesisk kopi af Lego. Samtidig skal de kigge mod Afrika. Her leger børn meget udendørs, mens lego mest forbindes med indendørs aktivitet. Det er også en udfordring, siger Niels Lunde.

Han mener indtil videre, at snedkerens klodser fra Billund har klaret sig godt. Især i en tid hvor mere og mere legetøj bliver digitalt.

Men han håber, at Lego kommer med på det digitale eventyr, så det bliver til mange flere fødselsdage i fremtiden.  

- Det har vist sig til alles overraskelse, nok også Legos egen, at klodserne godt kan konkurrere mod digitalt legetøj. Men jo mere verden bliver digital, jo mere bliver de nødt til at løfte brugeroplevelse ind i den digitale verden. Det bliver uhyggeligt svært for dem, spår han. 

8 ting du ikke vidste om Lego

 1. Millioner af muligheder

  Seks 2x4 legoklodser kan kombineres på mere end 915 millioner måder.

 2. Hele vejen til månen

  Det vil kræve en række med 40 billioner klodser at nå hele vejen op til månen.

 3. Alle regnbuens farver

  ..og lidt til. Der er gennem tiden produceret klodser i mere end 60 forskellige farver. De første legoklodser blev kun lavet i fem farver - nemlig rød, gul, grøn, hvid og blå.

 4. Fordelt over hele verden

  Hvis alle legoklodser blev fordelt ligeligt mellem hele verdens beboere, ville alle blive tildelt 102 klodser hver, regnede producenten af de små plastikfirkanter ud i 2015.

   

 5. Alle former og størrelser

  Lego har gennem tiden lavet klodser og tilbehør i alle former og størrelser. Der er indtil videre blevet til mere end 3700 forskellige slags.

 6. Populært legetøj

  Det er en populær klods. Så populær at verdens børn - og voksne - samlet set leger med dem fem milliarder timer om året.

 7. Meget få fejl

  Produktionen af legoklodser er så præcis, at det vurderes, at kun 18 ud af en million efter sigende skulle være defekte.

 8. Legomennesker

  De tidligste legomennesker havde hverken køn, race eller arme. De kunne heller ikke bevæge benene på samme måde, som vi kender det i dag.

Kilde: Lego