Samfund

Færdig som jægersoldat efter tyveri - nu fortæller han hele historien

Misbrug og tyveri blev enden på syv års tjeneste som jægersoldat for Magnus Hansson. Det fortæller han åbent om i en ny bog.

Han er kendt fra TV 2-programmet ’Korpset’, hvor han sammen med de andre instruktører pisker deltagerne gennem en række grænseoverskridende øvelser.

Men Magnus Hansson har flere tunge ting i bagagen, der ligger forud for instruktørjobbet.

Torsdag er han aktuel med bogen ’Altid fremad’, hvor han fortæller, hvordan uopdaget Posttraumatisk Stresstilstand (PTSD) fra flere udsendelser og et misbrug til sidst kostede ham jobbet som jægersoldat.

- Det er ikke alle kapitler, der er lige sjove at læse, men det er alt sammen en del af en bearbejdningsproces, siger Magnus Hansson til TV 2.

Vejsidebomben

Det har altid været en stående vittighed internt blandt jægersoldater – går det helt galt, kan du altid skrive en bog.

KORPSET

  • Vi lever i en tid, hvor der er stort fokus på fysiske præstationer. Men i programmet 'Korpset' ønsker TV2 at vise, at virkelig råstyrke ikke kan måles på musklernes størrelse, men skal findes i psyken.
  • Fire tidligere Jægersoldater har specialdesignet et kursusforløb, baseret på deres egne oplevelser og erfaringer, som 30 danske veltrænede mænd skal igennem. 
  • De har meldt sig for at prøve deres fysiske og mentale styrke af.
  • Først, når de har presset sig selv til det yderste, ved de, om de har, hvad der skal til for at blive elitesoldat. Om de er gjort af det rette stof.

Og det kan man måske også sige, at det gjorde for Magnus Hansson. I sin kommende bog beskriver den tidligere jægersoldat blandt andet en episode under sin første udsendelse til Afghanistan, der fik store konsekvenser for ham.

Under en mission landede Magnus Hansson ved et uheld ovenpå en vejsidebombe. Bomben detonerede ikke, men det var der ubevidst noget inde i ham, der gjorde.

Det blev startskuddet til nedturen, der kom til at strække sig over mange år.

Smerter udløser misbrug

Da Magnus lå på maven ovenpå vejsidebomben, fandt han for første gang ud af, hvor skrøbeligt livet er. Tankerne kredsede konstant om de mange farer, troen på ham selv som soldat var dalende, og søvnen blev hærget af mareridt.

Under den fjerde udsendelse stødte endnu et problem til. Denne gang et mere fysisk et af slagen. Det var ryggen, den var gal med, og jægersoldaten fandt sig selv ude af stand til at gøre sit arbejde.

Magnus Hansson

Han er 31 år og har været i Forsvaret i ti år, hvoraf de syv af dem har været i Jægerkorpset, hvor han stoppede i 2016. 

Magnus Hansson har været udsendt til Afghanistan fire gange med Jægerkorpset.

Han var i 2017 aktuel som instruktør i programmet 'Kopset', og han vil ligeledes være at se, når første afsnit af anden sæson ruller over skærmen onsdag 31. januar klokken 20.00.

Han er gift med Michelle, som han har dannet par med i fem år. Sammen har de datteren Kenzi på knap et halvt år.

Det var her, han for første gang stiftede bekendtskab med den smertestillende medicin Fentanyl. Den bruges til behandling af stærke smerter og er en fast del af jægersoldaters førstehjælpsudstyr.

Med Fentanyl i blodet følte Magnus Hansson sig som sig selv igen og kunne fungere uden det negative tankemylder.

- Upåvirket ryger jeg mentalt i kulkælderen tynget af både skyldfølelse og PTSD-symptomer. Påvirket kommer jeg op til overfladen og kan tænke klart, beretter han i bogen og fortsætter:

Vreden koger op, og til sidst kan jeg ikke holde låget på længere. Mit hoved slår fra.

Magnus Hansson

- Det er en større glæde, end jeg har oplevet i lang tid. Inden rygproblemerne begyndte. Inden udsendelsen.

Men hvad han ikke vidste var, at det også blev starten på et årelangt misbrug.

Jagten på tyven

Forbruget af den smertestillende medicin havde efterhånden varet så lang tid, at der var tale om et omfattende svind i beholdningen hos Jægerkorpset. Og det gik heller ikke ubemærket hen.

I november 2015 blev jagten på tyven sat ind, og Magnus måtte sygemelde sig, da paranoiaen og frygten for at blive opdaget konstant kom snigende.

Hver gang en soldat går ind på lageret, skal han scanne sit id-kort. Det blev det elektroniske spor, der endte med at afsløre Magnus Hansson.

Og selvom afsløringen også blev enden på dagene som jægersoldat, og han stod til en tur i retten for tyveri fra arbejdspladsen, så var det alligevel en form for lettelse.

Men det betød ikke, at Magnus Hansson havde det godt.

Voldsdommen

Den tidligere jægersoldat var blevet mere udfarende og han fik sværere ved at tøjle sine aggressioner.

Det kulminerede, da han på en køretur blev udsat for en hensynsløs overhaling og var nødt til at stå på bremsen for at undgå et uheld.

- Vreden koger op, og til sidst kan jeg ikke holde låget på længere. Mit hoved slår fra. Jeg trækker håndbremsen, stiger ud og går hen til den overhalende bil, der holder lige foran mig. Åbner døren og smækker med håndroden føreren én på siden af hovedet, beretter Magnus Hansson.

Et par uger efter blev han kontaktet af politiet, der havde modtaget en anmeldelse. For anden gang på få måneder gik turen i retten.

Det betød, at Magnus Hansson med egne ord nu kunne skrive både misbruger, tyv, voldsmand og defekt jægersoldat på cv’et.

Slap for fængsel

Tyveriet af de store mængder smertestillende medicin endte med at koste ham 60 dages betinget fængsel. Det blev forlænget med yderligere tre måneder, da der også faldt dom i voldssagen.

Efter afsløringen af Magnus Hanssons misbrug og tyveri kunne han efter næsten tre år endelig lette sit hjerte og blev hurtigt diagnosticeret med PTSD.

Fordi han ikke endte bag tremmer, kunne han overholde sine aftaler med psykiater og misbrugscenter. Og i sommeren 2016 havde han sin sidste aftale med systemet.

Se den tidligere jægersoldat i rollen som instruktør i programmet 'Korpset' i videoen nedenfor.

Når smertegrænsen skal presses til det yderste i 'Korpset - gjort af det rette stof', minder det instruktøren Magnus Hansson om én bestemt, styg oplevelse.

Det har dog stadig konsekvenser for ham den dag i dag.

- Jeg kan godt blive nemt stresset stadig og have intense mareridt. Men forskellen er, at jeg har lært at adskille det, så en ubehagelig drøm ikke får lov til at sætte dagsordenen i flere dage, som det var tilfældet før i tiden, siger Magnus Hansson.

Men det er ikke kun psyken, der er mærket efterfølgende. Båndet til Jægerkorpset er også for alvor blevet kappet - selvom det hedder sig, at når man først er blevet jægersoldat, er man jægersoldat for livet.

Alligevel er Magnus Hanssons portræt et af de fem, der hænger med bagsiden ud af på gangen i jægerkorpsets hovedkvarter, fordi han er kommet i bad standing.

Han understreger dog, at Jægerkorpset på ingen måde er skurken i hans historie.

- Det har været et rigtig godt sted for mig, og broderskabet er stærkt. I stedet for en hånd, der skubbede mig ud af døren, så var der en hånd, der rakte ud, siger han.

Vil hjælpe andre

Hvad angår fremtiden, så håber Magnus Hansson at komme ud og holde nogle flere foredrag omkring sine oplevelser og på den måde være med til at hjælpe andre i samme situation.

- Hvis jeg bare kan røre en person med min historie, så er missionen fuldført, siger han.

Derudover kan man følge Magnus Hansson og de andre ’Korpset ’-instruktører, når anden sæson starter den 31. januar klokken 20 på TV 2.

I forbindelse med optagelserne har det også været et krav fra den tidligere jægersoldat, at han måtte snakke om sin PTSD.

- Jeg har løjet over for mig selv så lang tid, så nu vil jeg gerne være åben og vise andre, at det ikke gør en til en svag person, siger Magnus Hansson.