Samfund

Data om børn og unges sexliv og kriminalitet indsamlet ulovligt

Dybt fortrolige personoplysninger fra cirka 180.000 børn og unge er de seneste tre år blevet indsamlet i strid med loven af landets kommuner.

Hvert år gennemføres den såkaldte Ungeprofilundersøgelse, hvor unge og børn ned til 12 år besvarer elektroniske spørgsmål om deres seksuelle aktiviteter, handikap, omgang med alkohol og stoffer, vold i hjemmet og kriminalitet.

44 kommuner har gennemført undersøgelsen i 2017, hvor de blandt andet spørger børn ned til 7. klasse, om de har dyrket sex, røget hash, stjålet biler eller er med i en bande.

Det skriver Politiken.

Forældre, børn og unge er blevet informeret af kommunerne om, at "alle elever er sikret fuld anonymitet i undersøgelsen, og det er således ikke muligt at spore den enkelte elevs besvarelse".

Men det passer ikke.

I undersøgelsen indsamles og registreres nemlig også data om børnenes fødselsår, fødselsmåned, fødselsland, postnummer, skole og klasse.

- Hvis man har de oplysninger, vil man kunne identificere personen - også uden at være en stor detektiv. Der er altså ikke tale om en anonym undersøgelse. Og hvis oplysningerne gemmes i lang tid, så kan man også finde frem til personen, når barnet er blevet voksen. Og man ved ikke, hvem der kunne finde det interessant, siger Peter Blume, professor i persondataret ved Københavns Universitet til Politiken.

Flere eksperter fremhæver andre lovmæssige mangler i kommunernes oplysning til de registrerede unge og børns forældre:

Det fremgår ikke, hvor længe oplysningerne bliver gemt, og hvem der har adgang til data. Endelig oplyses det heller ikke klart, at undersøgelsen faktisk er helt frivillig at deltage i.

Det kan 15-årige Amila fra en af deltagerkommunerne ifølge Politiken skrive under på:

- Jeg har ikke fået indtryk af, at det var frivilligt. Havde jeg vidst det, tror jeg da ikke, jeg ville medvirke. Det er jo ikke, fordi jeg er et crackhead - jeg har aldrig taget stoffer. Men de spørger, hvor tit man ryger, drikker, har sex og alt mulig andet. Det er da grænseoverskridende. Især når det nu viser sig, at det ikke er anonymt - det bliver jeg da utryg af.

Erkender kritik

Efter Politikens fremlæggelse af kritikken erkender projektleder Mette Laub Petersen over for avisen, at den årlige Ungeprofilundersøgelse alligevel ikke har været anonym:

- Vi beklager, at vi ikke har gennemført undersøgelsen efter gældende lovgivning. Vi retter op på det med det samme. Vi har nu lukket for al adgang til systemet, og alle de rapporter, som kommuner har trukket ud af systemet, skal slettes. Man skal kunne være fuldstændig tryg ved det her, siger Mette Laub Petersen til  Politiken.

Hun tilføjer, at organisationen med hjælp fra Kammeradvokaten nu vil gennemgå alle juridiske detaljer i forbindelse med dataindsamlingen og informationer til forældre, børn og unge. Og indtil, at alle bagvedliggende data er renset for identificerbare oplysninger, er Ungeprofilundersøgelsen gjort utilgængelig, siger hun.