Over 1100 film- og teaterfolk i opgør med sexisme og overgreb

I nyt #Time’sUp-manifest forpligter en lang række danske kvinder og mænd sig til at modarbejde sexisme, overgreb og tavshedskultur i film- og teater.

Flere end 1100 skuespillere, instruktører, forfattere og andre ansatte i den danske teater- og filmbranche har skrevet under på et manifest, der kræver et opgør med sexisme, krænkelser og overgreb.

Det sker under mottoet ’Det er vores branche. Vores arbejdspladser. Vores fælles ansvar’. Det skriver Politiken

Underskriverne, som blandt andre tæller Ghita Nørby, Trine Dyrholm og Nikolaj Coster-Waldau, ønsker en "ny kultur med nultolerance over for sexisme, seksuel chikane og seksuelle overgreb i den danske film- og scenekunstbranche", står der i manifestet.

Desuden ønskes et farvel til "tavshedskulturen og de patriarkalske strukturer" i branchen.

Vil sexisme til livs

Manifestet er en dansk pendant til lignende protestbreve, der er opstået som følge af #MeToo-bevægelsen – en bevægelse, der siden oktober sidste år har sat sexisme, overgreb og magtmisbrug på dagsordenen over hele verden.

Skuespiller Ditte Hansen – kendt for komedieserien og den kommende spillefilm ’Ditte og Louise’ - siger til Politiken om sin bevæggrund for at skrive under: 

- Jeg skriver under for at gøre noget ved magtmisbrug, komme overgreb og sexisme til livs og for at skabe trygge og sunde arbejdsmiljøer i min branche. Og, ja, forhåbentlig også i andre brancher.

Ved at skrive under på manifestet har man forpligtet sig på at arbejde aktivt for en ny kultur med nultolerance over for sexisme, seksuel chikane og seksuelle overgreb. Det skal ske ved at gå foran med et godt eksempel, gribe ind, hvis man ser et overgreb og støtte op om ofre for krænkelser.

Danmark har haltet efter

Det danske manifest har titlen #Time’sUp. Samme titel havde et initiativ, der blev lanceret den 1. januar i år af 300 kvinder fra den amerikanske filmbranche. Blandt underskriverne var skuespillerne Eva Longoria, America Ferrera og Reese Witherspoon.

Sammenligner man med USA, Norge og Sverige, har den danske filmbranche tøvet en smule med at reagere. Tilbage i november stod først svenske og dernæst norske skuespillere frem i fælles protestbreve, hvor de tilsluttede sig #MeToo og tog afstand fra den tavshedskultur i forhold til sexisme og overgreb, som de oplever i film- og teaterbranchen.

I Danmark protesterede 132 klassiske sangerinder på samme vis. Men den danske filmbranche har indtil nu været mere afventende.

- Det er ingen hemmelighed, at branchen har været ramt lidt af panik og forvirring, og at folk er meget uenige om, hvor slemt det er, siger manuskriptforfatter Søren Frellesen, der også har skrevet under på manifestet, til Politiken.