Mand døde efter akupunktur - enke vil nu lægge sag an mod behandleren

En mand døde, efter han var blevet behandlet med akupunktur i Holbæk. Sundhedsministeren sender et nyt lovforslag i høring.

Midt i juli sidste år lagde 71-årige Erling Møllehave sig på briksen i Holbæk hos en alternativ behandler i akupunktur.

Med hos behandleren var hans kone, Inge Møllehave, og håbet var, at den hikke, der konstant påvirkede Erling Møllehave, kunne blive hjulpet væk af akupunktur. 

Men behandlingen gik slet, slet ikke som planlagt.

Et kvarter inde i behandlingen med nålene i hans bryst og mave fik Erling Møllehave problemer med at trække vejret. 

Sammen med sin kone forlod Erling Møllehave klinikken og begav sig hjem. Her fik den 71-årige mand det fortsat værre, og senere samme dag døde han.

Lægger sag an

Inge Møllehave fortæller, at hendes mands lunger var klappet sammen, og hun er overbevist om, at behandlingen med akupunktur kostede hendes mand livet. 

Derfor vil hun nu lægge sag an mod behandleren.

- Jeg håber, at den alternative behandler er mand nok til at træde frem og beklage, at han kom til at lave så alvorlig en fejl, og stå ved sit ansvar, siger Inge Møllehave til TV 2.

Samtidig har sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) sendt et nyt lovforslag i høring. Målet er at begrænse behandlingen med akupunktur til lægefaglige specialister og dermed forbyde behandlingen hos private akupunktører uden lægefaglig baggrund.

Lovforslaget kommer efter flere andre sager, hvor patienters lunger er kollapset efter akupunkturbehandling i brystet.

Advarsel mod behandlingen

Yderligere tre danske patienter – heraf to mindreårige – har inden for det seneste år fået punkteret deres lunger efter akupunkturbehandling i brystet.

De tre patienter overlevede i modsætning til Erling Møllehave, fordi de søgte lægehjælp straks efter behandlingen, da de fik det dårligt. 

Sagerne fik i efteråret 2017 Styrelsen for Patientsikkerhed til at advare mod behandlingsformen. 

- Sagerne viser, at det potentielt er livsfarligt, hvis man ikke passer på ved akupunkturbehandling på brystkassen. Det er så alvorligt, at vi må advare om de risici, der er for, at en nål punkterer en eller begge lunger, så de klapper sammen, sagde Karsten Bech, som er overlæge og sektionschef i Styrelsen for Patientsikkerhed, dengang til Jyllands-Posten.

Gift i 39 år

Inge Møllehave er fortsat dybt påvirket af tabet af sin mand, som hun var gift med i 39 år.

Hun håber, at den kommende retssag mod den alternative behandler og et forbud mod akupunktur kan sikre, at andre ikke lider samme skæbne som hendes mand.

- Jeg håber, vi kan være med til at gøre en forskel, så det her ikke sker igen, siger Inge Møllehave. 

Sundhedsordfører i Venstre Jane Heitmann mener også, at der er brug for opstramning på området, så det bliver forbudt for private akupunktører uden lægefaglig baggrund at udføre behandlingen.

- I Venstre er patientsikkerheden afgørende, og det skal være trygt at være patient i Danmark. Man skal kunne henvende sig til en alternativ behandler, uden at det skal være med livet som indsats, siger Jane Heitmann til TV 2.