Esben Lunde Larsen vil regulere ulvebestanden - her er ulvene observeret i Danmark

Efter mere end 200 års fravær dukkede ulven igen op i den danske natur i 2012. Se kortet over ulvens udbredelse i Danmark.

Ulven er igen en del af den danske natur, og sidste sommer fik et vestjysk ulvepar et kuld på otte hvalpe. Indtil da var det kun enlige, strejfende ulve, der havde taget turen fra Tyskland til Jylland.

Med de ynglende ulve er der et øget behovet for regulering, mener miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V). 

- Min opfattelse er, at når vi får ynglepar, som vi nu ser, og dermed en stigende bestand af ulve, så er det også nødvendigt at have et videre arsenal af reguleringsmuligheder, siger han.

Meldingen kommer samme dag, som ministeren har inviteret til borgermøde i Holstebro om den genindvandrede ulv.

Herunder kan du se et kort over ulvens udbredelse i Danmark siden 2012.

Her er de danske ulve observeret

Kent Olsen, der er ulveforsker og forskningschef ved Naturhistorisk Museum i Aarhus, opfordrer danskerne til at henvende sig, hvis de støder på en ulv i den danske natur:

- Det er først, når ulve bliver stedfæstet, at vi kan få et godt kendskab til dem. Når der kommer en enlig ulv op fra Tyskland og strejfer rundt, kan der godt gå lang tid, før vi får fat i halespidsen på dem. Derfor spiller offentligheden en central rolle, hvis vi skal lære disse dyr bedre at kende.

Ulvens genindvandring i Danmark

Efter mere end 200 års fravær dukkede ulven igen op i den danske natur i 2012. Det skete, da der blev fundet en død ulv i Hanstholmreservatet. Siden er der dukket spor af ulve op flere steder i Jylland.

Foto af ulv fra vildtkamera den 8. november 2017m der viser en voksen ulv fotograferet ved Skive.
Foto af ulv fra vildtkamera den 8. november 2017m der viser en voksen ulv fotograferet ved Skive. Foto: Naturhistorisk Museum, Aarhus

I sommeren 2017 kom det frem, at et ulvepar har ynglet i et plantageområde mellem Herning, Holstebro og Ringkøbing. I januar 2018 blev det bekræftet, at ulve også er nået til Nordjylland og nord for Limfjorden.

Der er dokumenterede ulvespor både syd og nord for Aggersundbroen. Derfor formoder forskere fra Aarhus Universitet, at ulven er svømmet over Limfjorden.

Danmark har siden 2014 haft en forvaltningsplan for ulv. Forvaltningsplanen sikrer, at der kan udbetales erstatning til husdyrholdere, der får deres dyr angrebet af ulve. Planen sikrer også, at der kan gives tilskud til etablering af ulvesikkert hegn i et afgrænset område i Vestjylland.

Ulvens historie i Danmark
1813
Juni
Ulven udryddes i Danmark
Estvadgård i Nordvestjylland var det sidste sted, man så en ulv i Danmark, inden den var væk i de næste 200 år. Dalux Kort
Med et skud bliver den sidste ulv i Danmark dræbt ved Estvadgård sydvest for Skive. 
Hermed er 13.000 år med ulven som en del af den danske fauna slut.
1900
Januar
Ulven udryddet i det meste af Vesteuropa
Ulvene er ikke vellidt i Europa, fordi de generer landbruget og dræber får.
Derfor er det tilladt at skyde og jage ulvene i det meste af Europa, og det resulterer i, at dyret bliver udryddet i det meste af det vestlige Europa frem til 1900-tallet. 
1992
Maj
EU freder Ulven
I 1992 vedtog EU det direktiv, som fredede ulven i hele unionen. Scanpix
Efter en næsten total udryddelse af det store rovdyr vælger EU i 1992 at frede ulven.
Det er dermed kun tilladt at dræbe ulve, hvis de er såkaldte problemdyr, der ikke er sky overfor mennesker. Denne lov er stadig gældende.  
2000
April
Det første ulvepar yngler i Tyskland
I Tyskland bliver det officielt slået fast, at ulven igen lever og yngler i landet, da det bliver dokumenteret, at et ulvepar har fået unger. 
 
2009
Januar
Ulv set i Danmark
Skelettet af Thy-ulven, som blev fundet død i 2012, står nu udstillet på Thisted Museum. Henning Bagger / Scanpix Denmark
Er ulven tilbage?
Sådan spørger danskerne sig selv i 2009, da flere ulve på skift bliver spottet i Jylland.
Det var dog først i 2012, at det bliver officielt bekræftet, at det virkelig er det hundelignende rovdyr, der er i Danmarks skove. 
Her finder man et dødt dyr Nationalpark Thy i Nordjylland, hvor en obduktion og DNA-test viser, at der med sikkerhed var tale om en ulv.  
2014
Juni
Forvaltningsplan for ulve vedtages i Danmark
Folketinget indfører forvaltningsplanen for ulve, der giver landmænd ret til kompensation, hvis deres husdyr bliver dræbt af ulve. 
Det skal dokumenteres, at dyret er blevet dræbt af en ulv. 
Desuden gives der tilskud til at omlægge til elektrisk hegn, så man kan beskytte sit dyrehold mod ulve.
2017
Maj-juni
Ulvene avler
På videoen ser man mindst otte ulveunger. Henrik Sahlholdt / Privatoptagelser
En amatørvideo fra Vestjylland får igen ulven på alles læber, da den viser otte små ulveunger løbe efter deres mor. Også en række vildtkameraer fanger ulveungerne, og det er dermed officielt, at et ulvepar har ynglet i Danmark.
Tidligere har ulvene udelukkende været indvandret fra Tyskland. 
Juni
Politisk flertal for at regulere ulvebestanden
Flere partier er gået ind i debatten om ulvene i Danmark og ønsker at give tilladelse til at skyde dyrene, hvis de kommer tæt på dyrehold. 
Samlet er Dansk Folkeparti, Venstre og Liberal Alliance for regulering; Socialdemokraterne er ”Med på at tale om regulering”, og Enhedslisten, SF og Alternativet er imod. Radikale Venstre er ikke vendt tilbage med svar.
Det er dog ikke tilladt, da EU's habitatdirektiv giver ulvene den maksimale beskyttelse.  
Juli
Ingen registrerede ulvedrab
. Kim Haugaard / Scanpix Denmark
I 2017 har Naturstyrelsen i alt registreret 28 drab på får, 3 på lam, 6 på dådyr og 1 på en vædder.
Alle på nær et enkelt angreb i Sønderjylland er fundet sted i området sydvest for Holstebro.

Kilder: Naturstyrelsen, Ulvetracking.dk, ulveatlas.dk og Ritzau.