Forsker: Absalon byggede ikke Roskilde Domkirke

Kirkens indre og ydre er blevet gået igennem med tættekam som led i et forskningsprojekt om kirkens byggeri og arkitektur.

Det er ikke Danmarkshistoriens mest kendte biskop, Absalon, men derimod bispens ukendte nevø, der har igangsat byggeriet af Roskilde Domkirke. 

Det konkluderer arkitekturhistoriker Thomas Bertelsen fra Nationalmuseet, der siden september har gået kirkens indre og ydre igennem med tættekam som led i et forskningsprojekt om kirkens byggeri og arkitektur.

Det skriver aviserne Dagbladet Roskilde, Nordvestnyt og Sjællandske lørdag. 

Den gamle teori holder ikke

I årtier har det ellers blandt historikere og kirkeforskere heddet sig, at Absalon igangsatte byggeriet af domkirken i 1170’erne i romansk stil. Herefter skulle hans nevø og efterfølger som biskop, Peder Sunesen, have forkastet planerne og derpå fortsat byggeriet i gotisk stil. Men den teori holder ikke.

- Teorien om, at Absalon påbegyndte byggeriet går på, at der er nogle romanske træk i domkirkens ældste dele. Men samtidig er der gotiske træk såsom spidsbuer i hvælvet i kirkens loft. Man har næppe kendt til gotik i Danmark i 1170’erne, hvor Absalon netop rejste en helt igennem romansk klosterkirke i Sorø, siger Thomas Bertelsen til aviserne. 

Absalon overlod i 1191 bispestav og hue til Peder Sunesen.

Ifølge Thomas Bertelsen er kirkebyggeriet snarere begyndt omkring år 1200.

Middelalderhistoriker Brian Patrick McGuire er ikke overrasket over konklusionen og mener, den giver god mening.