Har du styr på reglerne? Det her må du IKKE lave, mens du kører bil

Uopmærksomhed bag rattet er årsag til en tredjedel af trafikulykkerne i Danmark, oplyser Rådet for Sikker Trafik.

Måske ringer konen, mens du er på vej hjem fra arbejde. Måske er det veninden, der lige skal have en snapchat af den flotte udsigt. 

Hver femte dansker bruger telefonen, mens de sidder bag rattet. Det viser en megafonmåling foretaget for TV 2 og Politiken. 

Det er tankevækkende, mener Henrik Glintborg, der er vicepolitiinspektør i Færdsels- og Hundeafdelingen hos Midt- og Vestjyllands Politi

- Alt for mange mennesker betaler den højeste pris - enten ved selv at koncentrere sig om mobilen, eller hvis de er uheldige at møde en uopmærksom bilist, siger han. 

Svarer til at køre for stærkt

Ifølge Rådet for Sikker Trafik er uopmærksomhed årsagen til en tredjedel af alle trafikulykker i Danmark.

- Mange tænker, at de jo har gjort det før - og der gik det jo godt. Men for mange mennesker går det ikke godt. Det ender ofte i rigtig grimme ulykker, siger administrerende direktør, Mogen Kjærgaard Møller.

Han fortæller, at risikoen for ulykker, når man taler i mobil og sender en snapchat, er lige så stor, som hvis man kører for stærkt.

Kender du reglerne?

De fleste ved, at det er ulovligt at tale i håndholdt telefon eller scrolle gennem facebook-feedet, når man kører bil. Men er det også forbudt at sms'e, når man holder stille for rødt, eller taste destinationen ind på GPS'en? 

Test dig selv og find ud af, om du har styr på færdselsreglerne herunder: 

Har du styr på, hvad du må og ikke må, når du kører bil?