Samfund

Syg afghaner kunne ikke få medicin i hjemlandet – nu er han tilbage i Danmark

Naser Husseini er en af de syge asylansøgere, som udlændingeminister Inger Støjberg har erkendt, er blevet fejlagtigt udvist.

Naser Husseini er glad, da han sidder ved spisebordet hjemme hos Nina Parivash Ziari i Kokkedal.

Han er netop vendt tilbage til Danmark, efter han i februar sidste år blev udvist og sendt hjem til Afghanistan. Det skete, da han fik afslag på sin ansøgning om humanitær opholdstilladelse, på trods af han er alvorligt syg af hjerteproblemer.

- Den læge, der opererede mit hjerte, sagde, at jeg dør, hvis jeg ikke får medicin regelmæssigt, fortæller Naser Husseini til TV 2.

Den livsvigtige medicin, som lægen i Danmark havde ordineret, var umulig at opdrive i hans hjemland. Derfor frygtede Naser Husseini for sit liv.

Men nu kan han igen få den rigtige behandling, efter udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har erkendt, at hendes ministerium kan have givet fejlagtigt afslag til 11 alvorligt syge udlændinge, der har søgt om humanitært ophold i Danmark.

- Det var jo også en helt fejlagtig beslutning, lyder det fra Naser Husseini, som var overbevist om, at han ikke ville overleve et år i Afghanistan.

Apoteker havde ikke medicin

Da Naser Husseini blev udvist, fortalte de danske myndigheder ifølge ham selv, at der var to apoteker i den afghanske hovedstad Kabul, hvor han kunne få sin medicin. Han fik apotekernes telefonnumre, og så kunne han selv tage kontakt til dem.

- Men da jeg henvendte mig på apoteket i Kabul, havde de ingen medicin til mig, og de havde ikke fået besked om mig, siger Naser Husseini.

I stedet fik han hjælp fra Danmark. Blandt andet af Nina Parivash Ziari, der er formand for den frivillige organisation Vores Asylbørn, og som har taget i mod ham, nu hvor han er tilbage i Danmark.

Hun sendte Naser Husseinis hjertemedicin fra Danmark til Kabul.

- Selvom jeg har sendt medicin derned og kunne have gjort det resten af hans liv, så havde han stadig været i fare. For han vidste ikke, hvordan han skulle dosere det, siger Nina Parivash Ziari, som fortæller, at de afghanske læger ikke kunne vejlede ham i brugen af medicinen og i øvrigt heller ikke kunne hjælpe, hvis han skulle løbe tør.

Nina Ziari har sendt medicin til Naser Husseini, efter han blev udvist til Afghanistan sidste år. Nu har hun taget imod ham, da han er tilbage i Danmark.

Ifølge Nina Parivash Ziari havde nogle af Naser Husseinis venner i Afghanistan før hans udvisning opsøgt flere apoteker i Kabul for at finde ud af, om medicinen var tilgængelig. Men det var den ifølge vennerne ikke, og det mener hun ikke, at udlændinge- og integrationsministeriet tog højde for, da de afviste hans ansøgning om ophold i Danmark.

- Det er hovedrystende for mig, at det er noget, som frivillige organisationer, advokater og alt muligt andet skal gøre opmærksom på. Det er da noget, vi skal følge op på, når vi siger, vi har internationale forpligtelser. Havde man gjort det, så havde man ikke sendt ham ud, siger hun.

Hun fortæller, at Naser Husseini ikke stammer fra Kabul, og han har derfor været nødt til at bo på lånt tid hos en familie og sove på en sofa uden at vide, hvor længe han kunne få lov til at blive der.

- Han har gået den ene dag efter den anden og ledt. Det stresser også, når man ved, at det jo ikke er en panodil. Det er noget, der er nødvendigt at få indtaget, fortæller Nina Parivash Ziari.

Naser Husseini ankom til Danmark onsdag aften og har overnattet hos Nina Parivash Ziari. Torsdag tager han videre til Sandholmlejren.

Inger Støjberg erkendte fejl

Torsdag den 11. januar erkendte udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), at ministeriet havde givet fejlagtigt afslag i 11 sager om syge asylansøgere.

Det skete, efter en samlet rød opposition kritiserede ministeren for at have misinformeret Folketinget.

De mente ikke, at Inger Støjberg havde taget højde for en dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol fra december 2016. Den handler om, at det ikke er tilstrækkeligt ved hjemsendelse af en alvorligt syg person, at der er generel adgang til den nødvendige medicin og behandling i hjemlandet.

Hvis der er den mindste tvivl, skal myndigheder derimod undersøge, om der reelt er adgang til behandlingen. Undersøgelsen skal blandt andet tage højde for afstand til medicinen og behandlingen samt prisen.

7 af de 11 syge asylansøgere, der havde fået fejlagtigt afslag på deres ansøgninger om humanitært ophold, var allerede blevet tvangsudsendt fra Danmark.

Få et overblik over sagen herunder.

OVERBLIK: Støjberg skal forklare 13 måneders forkert praksis

  1. 2016

    1. Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol afsiger den såkaldte Paposhvili-dom. Her får en alvorligt syg georgisk mand medhold i, at Belgien ikke kunne udvise ham.

      Dommen slår fast, at det ikke er nok, at der er "generel" adgang til nødvendig lægebehandling og medicin i det land, man udvises til. Adgangen skal være "reel".

  2. 2017

    1. I et notat fra Udlændingestyrelsen under Udlændinge- og Integrationsministeriet fremhæver styrelsen sammen med Flygtningenævnet hovedpointerne i Paposhvili-dommen.

    2. Myndighederne i Norge udsender et notat om betydningen for den norske praksis, og i marts offentliggør også Sverige en ændring af retstilstanden på området efter dommen.

    3. Udlændinge- og Integrationsministeriet bliver af en specialkonsulent i Justitsministeriet gjort opmærksom på dommen.

    4. I et fortroligt svar til Folketinget skriver Støjberg (V), at udsendelsen af en hjertesyg afghansk mand er i overensstemmelse med de internationale konventioner. Hun nævner ikke Paposhvili-dommen.

      Afvisningen af at forlænge hans humanitære opholdstilladelse begrundes med, at hans livsvigtige hjertemedicin kan fås i Afghanistan. Men det har ifølge Radio24syv vist sig ikke at passe.

    5. Organisationen Refugees Welcome gør Udlændinge- og Integrationsministeriet opmærksom på Paposhvili-dommen.

      Mindst tre gange mere i løbet af 2017 advarer advokater og organisationer ifølge Radio24syv ministeriet om, at Danmark risikerer at udvise syge udlændinge i strid med dommen.

    6. Specialkonsulenten fra Justitsministeriet skriver igen til Udlændinge- og Integrationsministeriet - denne gang med en henvisning til en artikel, hvor eksperter skriver, at dommen bør føre til en lempelse af Danmarks praksis.

      I svaret lyder det, at ministeriet er "lagt fuldstændig fladt ned" og har "ikke haft tid til at kigge på den endnu".

    7. I Radio24syv mistænker flere eksperter og politikere Udlændinge- og Integrationsministeriet for bevidst at handle i strid med dommen.

    8. En alvorligt syg kvinde fra Armenien klager til Folketingets Ombudsmand over Udlændinge- og Integrationsministeriets sagsbehandling, efter at hun i oktober fik afslag på humanitær opholdstilladelse.

  3. 2018

    1. Udlændinge- og Integrationsministeriet meddeler, at udvisningen af afviste asylansøgere med alvorlige sygdomme sættes på pause i fire uger.

      Ministeriet hæfter sig ved, at dommen fastslår, at landenes myndigheder har "en udvidet undersøgelsespligt". Derfor er der "behov for at justere den hidtidige praksis".

    2. Inger Støjberg er i samråd om udvisningerne af alvorligt syge asylansøgere. Her erkender hun, at der er blevet begået fejl og kalder forløbet "meget beklageligt".

      Støjberg forklarer på samrådet fejlvurderingerne med, at der har været et stort arbejdspres i ministeriet på grund af mange stramninger og travlhed med sagen om de såkaldte 'barnebrude'.

    3. Oppositionspartierne har indkaldt Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjberg til endnu et samråd om sagen.

Kilder: Radio24syv, Altinget, Information og Ritzau.